Rochia rosie de mireasa


O rochie rosie de mireasa ? Un lucru socant , daca nu revoltator pentru neamul nostru traditionalist !Rosul , ca si culoare a tinutei de casatorie feminine , este insa ceva obisnuit in culturile din Asia sau Africa .

Traditionala rochie rosie

Rosul este culoarea traditionala a nuntii in multe parti ale lumii :

- Nunta chinezeasca.In China , rosul simbolizeaza bucuria si norocul.Mireasa , asemeni intregului alai de nunta , este imbracata in vestminte de culoare rosie , pentru a se bucura de fericire si prosperitate in noua sa viata.
- Sari-ul indian de nunta.Rosul este considerat a fi purtator al unor bune auspicii in India , constituind culoarea obisnuita a imbracamintii mireselor.
-Rochiile japoneze.In Japonia, miresele poarta adesea rochii din matase alba cu dungi rosii , simbol al fericirii si al unui nou inceput.
-Revolutia americana.In timpul razboiului de independenta din America de Nord , unele mirese preferau rochiile rosii ca un simbol al independentei coloniilor fata de Anglia.

Alb=puritate, rosu=senzualitate

Daca in Asia , rosul exprima norocul , prosperitatea si fericirea , in traditia europeana , aceasta culoare semnifica dragostea , dorinta, pasiunea si puterea.

Rochia alba de mireasa are un simbolism evident , fiind o marturisire metaforica a puritatii miresei.Asa cum (poate) stiti, in vremurile apuse miresele trebuiau sa fie (sau, cel , putin se astepta sa fie) virgine.

In zilele noastre , desi multe femei sunt inca fecioare in momentul in care isi pun pirostriile , un numar cel putin egale de mirese nu se mai pot lauda cu aceasta virtute.Nimic rau in lucru asta, insa semnificatia simbolica a rochiei albe de mireasa a inceput sa se piarda in ceturile trecutului , multe mirese optand pentru o rochie care sa le reprezinte ca individualitate sau care sa poarte o semnificatie aparte , fara vreo legatura cu traditia.

Trinitatea Virgina- Mama- Batrana

In traditia pagana de venerare a zeitei , trinitatea Virgina- Mama- Batrana este reprezentata de culorile alb , rosu si negru.Aceste culori sunt predominante in povestile traditionale si in simbolismul din Europa.Fiecare dintre ele semnifica o anumita etapa din viata unei femei :

-Albul - Puritatea si inocenta copilariei si fecioriei.
-Rosul - Puterea , senzualitate si fertilitatea femeii adulte si a maternitatii.
-Negru - Intelepciunea, varsta si experienta femeii in varsta.

In termenii de mai sus , casatoria fiind momentul ritual de trecere de la statutul de fata/fecioara la cel de femeie adulta , culoarea rosie devine o alegere evidenta de simbolizare a noului potential adus de viitoarea viata conjugala.

Rochia rosie de mireasa

Pentru unele mirese , alegerea culorii rosii se face adesea din ratiuni pur estetice : ele arata bine in rosu si isi doresc ca in ziua cununiei sa fie implinite de aspectul cald , vibrant al acestei culori.Alte mirese se hotarasc asupra rosului datorita semnificatiei simbolice a dragostei si dedicarii , sau a casatoriei si maternitatii.


Articole din acelasi domeniu :

Superstitii germane despre nunta si casatorie

Simboluri si traditii de nunta in Anglia
Rochia rosie de mireasa Rochia rosie de mireasa Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Si eu am fost o mireasa in rochie rosie....cineva spunea ca fetele se viseaza cand "va fi momentul cel mare" in alb...sincer eu nu am reusit sa "ma vad" in alb, am probat si alb. Cred totusi ca trebuie sa purtam ce ne spune sufletul, cu ce ne simtim bine...la urma urmei e momentul nostru, e cea mai deosebita zi din viata noastra, deci nu ar trebui sa conteze ce spun ceilalti.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara,

    Daca sunteti interesati/interesate sa aflati mai multe despre nunta si servicii oferite pentru acest eveniment important, puteti vizita urmatorul blog de incredere: blog.studioblitz.ro.

    O seara placuta in continuare!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.