Simbolurile zilei Sfantului Valentin - Semnificatii si traditii

Ziua indragostitilor din intreaga lume inglobeaza o serie de simboluri si reprezentari specifice, fiecare dintre ele purtand semnificatii si legende aparte, legate de magicul simtamant al iubirii... Printre simbolurile zilei de Sfantul Valentin intalnim trandafirii, inimioarele, Cupidon, pasarile iubirii si porumbeii, nodurile dragostei, panglicile, litera X, si culorile rosu, alb si roz.

Trandafirii de Sfantul Valentin

Semnificatii si traditii Sfantul valentin
Simboluri Sfantul Valentin
Una din cele mai populare flori din lume si un simbol incarcat de forta al zilei de Sfantul Valentin, trandafirul a reprezentat din vremuri imemoriale un subiect de inspiratie al poetilor si indragostitilor, semnificand, adesea, frumusetea, pasiunea si iubirea.

In fiecare an, pe data de 14 februarie, floarea de trandafir purtand mesajul subinteles de "Te iubesc", este un dar preferat de toti oamenii atinsi de sageata lui Cupidon.

Legenda trandafirului a pornit de la o frumoasa fata pe nume Rodanthe, curtata de un mare numar de admiratori care, insufletiti de o pasiune napraznica, au patruns in casa ispititoarei femei, punand la pamant usile de la intrare. Infuriata de aceasta fapta, zeita Diana a transformat-o pe Rodanthe intr-o floare, iar pe curtezanii ei in spinii de pe ramura acesteia.

Potrivit unei povesti populare in Roma antica, pe cand Cupidon purta o cupa cu nectar catre zeii Olimpului, cateva picaturi din pretiosul lichid au picurat pe pamant, tranformandu-se pe loc in frumoasele flori de trandafir.

Indragostitii din Anglia si America sunt incantati de faptul ca numele englezesc al trandafirului, "rose", este format din aceleasi cuvinte ca si "Eros", zeul iubirii.

Trandafirii rosii, florile favorite ale lui Venus, zeita iubirii, sunt simboluri consacrate ale dragostei si pasiunii. Mai multe despre trandafir si semnificatia culorilor acestuia in articolele: Legendele trandafirului , Trandafirul , simbolul iubirii

Inimioarele de Sfantul Valentin

Inimile de culoare rosie, strapunse uneori de sageata lui Cupidon sunt simboluri traditionale ale zilei Sfantului Valentin. Inima reprezinta dragostea, iar metafora constand in daruirea inimii semnifica oferirea intregii vieti catre persoana iubita. Imaginea inimii in care este infipta o sageata semnifica riscul pe care si-l asuma orice indragostit de a fi respins si a i se rani, in acest fel, inima. De asemeni, inimile strapunse de sageti simbolizeaza moartea, mereu iminenta, sau vulnerabilitatea iubirii. In unele interpretari, aceeasi reprezentare grafica este vazuta ca un simbol al uniunii sau contopirii dintre un barbat si o femeie.

In zilele noastre, inimioarele sunt prezente pe cartile postale de Sfantul Valentin, in baloanele sau pernutele avand forma de inima si in alte cadouri prilejuite de aceasta aniversare a dragostei.

Originea inimilor de Sfantul Valentin pare a se situa undeva in jurul secolului XII, cand oamenii, neinzestrati cu cunoasterea adevaratei functiuni anatomice ale inimii dar constienti de marirea pulsului in momentele in care cineva era suparat sau fericit, au inceput sa conceapa inima ca o sursa a emotiilor si sentimentelor. De asemeni, poetii au accentuat dintotdeauna rolul inimii in simtamintele de dragoste, astfel incat, odata cu trecerea timpului, iubirea si inima au devenit strans conectate in mintea si imaginatia oamenilor.

Populara expresie englezeasca "a purta inima cuiva pe maneca hainei" provine din traditia din Marea Britanie si SUA din anii 1800, cand tinerii barbati obisnuiau sa isi agate pe maneci bucatele de hartie sub forma de inimi pe care erau scrise numele iubitelor lor.

Cupidon

Micutul inger inaripat si rautacios purtand numele de Cupidon este unul din cele mai faimoase simboluri ale zilei de Sfantul Valentin. In mitologia romana, Cupidon era descris ca fiu al lui Venus, zeita dragostei si era infatisat purtand un arc si o tolba cu sageti. Oricine era lovit de sagetile lui era condamnat sa se indragosteasca.

In mitologia greceasca, Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiu al Afroditei, zeita greaca a dragostei. Atat in lumea antica romana, cat si in cea greceasca, Cupidon era descris ca un frumos tanar si nu ca un copilas grasut inzestrat cu aripioare.

In unele legende, se spunea ca oricine era nimerit de o sageata a lui Cupidon ii era sortit sa sa indragosteasca de cea dintai persoana pe care o zarea. Totodata, se considera ca sagetile iubirii avea darul invizibilitatii, astfel incat nici un muritor sa nu poata fi constient de subtilul atac al lui Cupidon.

Pasarile iubirii si porumbeii

Simbolistica pasarilor de Sfantul Valentin isi are originea in credinta ca ele isi gasesc perechea in ziua de 14 februarie. Totodata, porumbeii si pasarile iubirii semnifica inocenta sau puritatea iar, atunci cand sunt reprezentate sub forma unei perechi, sugereaza tandretea si forta iubirii dintre doi indragostiti.

Se spune ca albastrele pasari ale iubirii si-au castigat numele datorita faptului ca, atunci cand sunt in perechi, isi contopesc trupurile asemeni unui cuplu de indragostiti. Exista, in acelasi timp, superstitia ca aceste pasari nu pot supravietui mortii perechii lor.

O trasatura specifica porumbeilor este extrema fidelitate fata de partener. Spre deosebire de majoritatea vietuitoarelor de pe pamant, porumbeii raman credinciosi perechii lor de-a lungul intregii vieti. Potrivit unui mit, zeita romana Venus considera porumbeii ca fiind fiinte sacre tocmai datorita acestui atasament dintre membrii cuplului. Uneori, ganguritul porumbeilor este asemuit cu adevaratul limbaj al iubirii.

Nodurile dragostei

Simboluri ale dragostei nemuritoare, nodurile iubirii constau din mai multe serii de impletituri si innodari fara inceput sau sfarsit.

Nodurile iubirii de Sfantul Valentin sunt considerate a-si avea originea in lumea celtica sau in stravechiile traditii arabe. Conform legendei, tinerele femei, constranse sa ramana incarcerate in casa din cauza normelor stricte musulmane, isi comunicau dragostea fata de iubitii lor trimitandu-le in secret mesaje prin intermediul unor noduri facute din firele textile de la marginile covoarelor. Barbatii indragostiti le raspundeau fetelor folosind aceleasi mesaje cifrate ale nodurilor.
Mai multe despre acest subiect in articolul Nodul iubirii, stravechi simbol celtic


Panglicile de ziua Sfantului Valentin

Panglicile si snururile de Sfantul Valentin, asociate cu dragostea si sentimentele romantice, provin din timpuri stravechi, cand regii si cavalerii care porneau catre o batalie primeau in dar cate o panglica de la sotiile sau alesele inimilor lor.
Pe de alta parte, acest panglici isi pot avea originea si in batistele care, cu sute de ani in urma, erau scapate de femei in mod deliberat pentru a fi culese de pe jos de barbatii pe care ii iubeau in secret.
De-a lungul vremii, panglicile au devenit un accesoriu traditional al cutiilor de ciocolata si cartilor postale de Sfantul Valentin.

Litera X , simbol al sarutului

Aceasta simbolistica provine din vremurile medievale, cand exista practica de a le permite celor analfabeti sa semneze un document folosind litera X. Acest lucru era facut in prezenta unor martori, iar semnatarul obisnuia sa isi demonstreze sinceritatea asezand un sarut peste semnul X. In prezent, litera X asezata la finalul unei scrisori este un simbol al sarutului.

Culorile zilei de Sfantul Valentin

Culorile roz, rosu si alb impodobesc majoritatea cartilor postale si a decoratiunilor de Sfantul Valentin, dar si alte produse comerciale specifice acestei sarbatori precum imbracamintea, lumanarile sau panglicile.

Rosul, asociat cu inima, simbolizeaza afectiunea si dragostea.
Albul este un simbol al puritatii, dar si al fidelitatii partenerilor dintr-un cuplu de indragostiti.
Rozul (o combinatie intre rosu si alb) este un simbol al inocentei si virginitatii.



Articole pe aceeasi tema din blogul Dianei:

Mesaje SMS de Sfantul Valentin

Obiceiuri si traditii de Sfantul Valentin

Legendele Sfantului Valentin
Simbolurile zilei Sfantului Valentin - Semnificatii si traditii Simbolurile zilei Sfantului Valentin - Semnificatii si traditii Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 22, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.