Simbolurile lunii februarie

A doua luna a anului, în calendarul iulian şi cel gregorian, februarie este cea mai scurtă luna a anului, singura cuprinzând mai puţin de 30 de zile.
Februarie însumează, de obicei, 28 de zile, având 29 de zile în anii bisecţi, atunci când numărul anului este divizibil cu cifra 4.


Denumirea de februarie provine din cuvântul latin “februum”, semnificând purificare şi provenind din ritualul de purificare Februa, care avea loc pe dată de 15 februarie, în vechiul calendar roman.
Ianuarie şi februarie au fost ultimele luni ale anului, adăugate calendarului roman, la iniţiativa lui Numa Pompilius, în anul 700 i.e.n, întrucât romanii considerau iarna ca o perioada care nu îngloba anumite luni. Februarie a rămas ultima luna a calendarului anual, până în perioada decemvirilor (Decemviri legibus seribundis), în jurul anului 450 i.Hr., când a devenit a doua luna a anului.

Alte nume date lunii februarie cuprind termenii anglo-saxoni de “Solmonath” - “luna noroiului” şi “Kale-monath” ( nume derivat din “varză”), sau denumirea “Hornung”, a lui Charlemagne.
În finlandeză, februarie este cunoscut sub numele de “helmikuu”, adică “luna perlelor, întrucât, atunci, zăpada de pe ramurile copacilor se topeşte, ea se transformă în picături care, odată îngheţate, se aseamănă cu nişte perle de gheaţă.
În ucraineană, luna februarie este denumită “лютий”, adică luna gheţii sau a îngheţului puternic.
În România, numele popular al lunii februarie este Făurar.


Floarea lunii februarie 


Florile lunii februarie sunt violeta şi primula.

În simbolismul creştin, violetă reprezintă virtutea umilinţei sau modestiei, ea răsărind, adesea, conform unor legende, pe mormintele virginelor sau sfinţilor.

Visul violetelor semnifică evoluţia sau avansarea în viaţă. Potrivit unei superstiţii, o cunună de violete purtată pe cap are darul de a împiedică apariţia senzaţiei de ameţeală.

Violetele sunt considerate un dar norocos acordat unei femei, indiferent de anotimp, dar, pe de altă parte, atunci când înfloresc toamna, se consideră că sunt semnul unei viitoare epidemii.

Încredinţaţi că violetele pot împiedică beţia, romanii obişnuiau să împodobească cu aceste flori mesele de la banchete. Totodată, ei foloseau cununile de violete purtate pe cap sau beau un vin făcut din florile de violete ca remedii contra mahmurelii. Într-un alt obicei roman, violetele erau aşezate pe mormintele copiilor foarte mici.

Potrivit unei legende, violeta şi-a căpătat culoarea-i caracteristică graţie zeiţei Venus.
Într-o dispută cu Cupidon, legată de cine posedă o mai mare frumuseţe, ea sau un grup de fete, fiul ei nu s-a temut să afirme că fetele o depăşeau în splendoare. Acest lucru a înfuriat-o pe Venus atât de mult, încât şi-a bătut rivalele până când le-a învineţit şi, apoi, le-a transformat în florile de violete.

Primula, “prima rosa” sau cea dintâi floare a anului, este un binecunoscut simbol al primăverii şi al Paştelui.
Primula simbolizează atât tinereţea sau prima iubire, cât şi moartea prematură. După unele superstiţii, primula proteja împotriva acţiunilor malefice ale vrăjitoarelor şi ţinea vitele ferite de boli. În unele legende, mâncatul unei flori de primulă înzestra oamenii cu abilitatea de a vedea zânele sau fiinţele magice din jurul lor.



Piatra lunii februarie 


Gema luna februarie este ametistul, supranumit "piatră sincerităţii".
Potrivit unor credinţe, ametistul are  urmatoarele calităţi: reduce tensiunile mentale, dă naştere unor vise plăcute şi vindecătoare,împiedică plăcerile egoiste şi răsfăţul, încurajeaza transformarea benefică destramă obiceiurile rele.

Grecii antici erau încredinţaţi că ametistul protejează împotriva betivaniei şi pasiunii.
De fapt, denumirea de ametist provine din cuvântul grecesc "amethystos", însemnând “ lucid, ne-beat”.



Copacii lunii februarie 


Arborii lunii februarie sunt plopul, cedrul şi pinul.

Pinul semnifică creativitatea, viată, longevitatea şi nemurirea. În simbolismul copacilor, pinul reprezintă curajul sau îndrăzneala.

Copac al echinoxului de iarnă, în simbolismul celtic, plopul era considerat un arbore înzestrat cu darul vorbirii sau şoaptelor, dar şi cu capacitatea de a rezista vicisitudinilor şi a reuşi, în acest fel, să îşi înfrângă inamicii sau soarta.
Frunzele de plop erau renumite că antidoturi contra muşcăturii de şarpe.
Plopul era văzut ca un simbol al lui Alcides Hercules, zeul puterii vindecătoare. Întrucât Phaethon era incapabil să ţină frâiele carului soarelui furat de la tatăl său Helios, Zeus l-a ucis prin intermediul unui fulger. Heliadele, surorile îndurerate ale lui Phaethon, s-au transformat în plopi plângători, ale căror lacrimi se metamorfozau în ambră, înainte de a cădea în ape.
Pentru a o salva de a fi violată de către Hades, Persephone a transformat-o pe nimfa Leuce într-un plop alb. Din acest motiv , plopul alb a devenit asociat cu Leuce sau lepra. Coloniile de leproşi din Grecia antică erau aflate sub protecţia lui “Zeus al plopului alb”. De asemenea, zeita lunii plopului alb avea puterea de a vindeca bolile de piele.

Cedrii simbolizează vindecarea, purificarea şi protecţia. În sanscrită, numele cedrului derivă din termenul “devdar”, având semnificaţia de “lemnul zeilor”.
În simbolismul copacilor, cedrul transmite mesajul: "gândeşte-te la mine; trăiesc pentru tine; forţa/ putere".

Evenimente din luna februarie


- 2 februarie - Întâmpinarea Domnului; Sfinţii Mucenici: Iordan, Gavriil şi Agatodor.
- 2 februarie – Ziua Marmotei (Groundhog Day - în SUA şi Canada).
În folclor, dacă marmota care iese din vizuină în această zi nu reuşeşte să îşi zărească umbră, ea nu se mai întoarce în viziună, ceea ce înseamnă că iarna se va termină curând.
- 2 februarie – Imbolc .
Imbolc reprezintă unul din cele patru festivale majore din calendarul celtic, situat între solstiţiul de iarnă şi echinoxul de primăvară, în emisfera nordică.
În vechime, ziua zeiţei Brigid, în prezent ziua sfintei (creştine) Brigid, 2 februarie, a fost preluată ca sărbătoare a neopăganilor din zilele noastre.

- 4 februarie - Ziua independenţei Sri Lanka.
- 5 februarie – Ziua Constituţiei din Mexic.
- 10 februarie - Sf. Sfinţilor Mc. Haralambie şi Valentina.
- 11 februarie – Ziua fondării naţionale din Japonia.
- 14 februarie – Ziua Sfântului Valentin.
- 15 februarie – Ziua steagului în Canada.
- A treia zi de luni din februarie – Ziua preşedinţilor în SUA.
- 26 februarie – Ziua eliberării în Kuweit.
- 27 februarie- Ziua independenţei republicii Dominicane.
- 28 februarie – Ziua Gabrielei, o fiinţă apropiată mie.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Simbolurile lunii februarie Simbolurile lunii februarie Reviewed by Diana Popescu on februarie 01, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Foarte interesant, multumesc, imi permit sa completez lista ta:
    - 6 februarie- Ziua nationala in Noua Zeelanda - Ziua Waitangi
    - 15 februarie- Ziua Naţională a Repulicii Serbia
    - Ziua națională a Lituaniei este sărbătorită pe 16 februarie - Ziua proclamării independenței de stat (1918).
    - 17 februarie- Libia
    - 23 februarie -Brunei
    - 24 februarie - Estonia
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.