Mintea ne poate pacali foamea ? | O noua metoda de cura de slabire ?

Un element cheie al slabitului poate consta in autoamagirea noastra despre cat de mult ne vom satura inainte de a sta la masa . Portia de mancare pe care ne pregatim sa o infulecam este o chestiune subiectiva , depinzand de felul in care o percepem. Acestea sunt rezultatele unui studiu prezentat recent la intalnirea anuala a “Societatii pentru studiul comportamentului ingerarii”.

Participantii la cercetare s-au simtit mai satui pentru perioade mai mari de timp dupa ce au consumat cantitati de mancare care li se pareau mai mari decat erau in realitate.
De asemeni, amintirea despre cat de bogate au fost niste mese anterioare a jucat un rol important in aprecierea duratei de timp dupa care apare foamea ulterior unei mese .
Ambele rezultate , coraborate , sugereaza ca anticiparea mancarii ce urmeaza a fi servite si amintirea despre o masa luata sunt factori importanti care ne determina apetitul si senzatia de satietate.

Intr-un prim experiment , li s-a aratat participantilor ce ingrediente urmau sa se foloseasca pentru un suc natural pe care urmau sa il bea. La jumatate dintre ei li s-a infatisat o mica bucata dintr-un fruct , iar la cealalta jumatate , o bucata mare a fructului respectiv. Li s-a cerut , de asemenea , sa isi spuna parerea despre cat de mult ii va satura bautura , si despre senzatia de satietate la 3 ore dupa consumarea sucului. Participantii carora li s-a aratat bucata mare de fruct s-au declarat mult mai satui, desi toti subiectii bausera un suc preparat din bucata mai mica a fructului.

Intr-un al doilea experiment , cercetatorii au manipulat cantitatea reala si cea perceputa a unei supe oferite participantilor. Folosind un bol conecatat la o pompa ascunsa sub acesta , cantitatea de supa a fost marita sau scazuta fara stirea celor ce o serveau. La 3 ore dupa masa , subiectii au ramas cu senzatia ca au ingerat supa continuta de bol , si nu cea mancata efectiv, apreciindu-si satietatea sau foamea in functie de cea dintai.

Rezultatele studiului pot fi revelatoare in aprecierea cantitatii de hrana cu care ne alimentam. Conducatorul cercetarii, doctorul Brunstrom a declarat : “ Masura in care o mancare ne poate astampara foamea nu este determinata numai de marimea ei reala , de continutul ei de energie , si asa mai departe. In loc de asta , ea este influentata de o experienta anterioara cu acea mancare , care ne afecteaza credintele si asteptarile noastre despre satietate.Acestea au un efect direct asupra marimii portiei pe care ne-o alegem si a foamei resimtite la catva timp dupa ce mancam… Etichetarea mancarurilor drept “usoare” sau “dietetice” ne poate face sa credem ca nu ne vom satura cu ele , determinandu-ne eventual sa mancam mai mult dupa aceea. O cale de a lupta impotriva acestei tendinte , majorand efectele potentiale de satietate ale alimentatiei , ar fi sa accentuam proprietatile de saturare ale unei mancari , folosind etichete de genul “satioasa” sau “ care astampara foamea”.

Studiul a fost realizat de “Consiliul de cercetare stiintifica in biotehnologie si biologie “ (Biotechnology & Biological Sciences Research Council -BBSRC) si un consortiu de companii alimentare , la initiativa “Clubului de cercetare industriala a sanatatii si dietei”( Diet and Health Research Industry Club - DRINC).

Sursa : sciencedaily.com
Mintea ne poate pacali foamea ? | O noua metoda de cura de slabire ? Mintea  ne poate pacali foamea ? |  O noua metoda de cura de slabire ? Reviewed by Diana Popescu on iulie 14, 2010 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Erh, până acum ştiam că somnul ţine loc de mâncare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Daca doriti sa facem link ex cu http://yahoostatuschecker.ro/ va rog sa imi trimiteti mail cu linkul si titlul siteului dvs
    Multumesc
    Link: http://yahoostatuschecker.ro/
    Titlul: yahoo status
    portocalabox@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Creierul nostu poate "pacali" orice are legatura cu noi..inclusiv foamea"
    acest lucru cred ca e destul de bine stiut..de vreme buna" *vezi Maya.
    Aceasta "masinarie" atat de complexa poate face foarte multe lururi interesante..daca o folosesti..

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant articol! Se stie ca mintea noastra poate pacali multe, pana si durerile usoare ..

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu cred la fel despre creier dar se pare ca unii nu avem taria necesara

    RăspundețiȘtergere
  6. trebuie sa-i dam comanda creierului sa ne ajute sa scapam si de boli si de foame dar mai ales sa muncim cu mare drag ,sa nu traim pe spatele altora ca un trim pe spatele altora ca niste trantori.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc pentru ocazia de a publica si eu ceva

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.