Culorile Craciunului – Semnificatii si simboluri

Rosul din straiele lui Mos Craciun si din fructele stralucitoare ale plantelor din iarna , verdele bradului de Craciun , albul zapezii si auriul sclipitor din flacarile lumanarilor si luminilor Craciunului , toate aceste culori marcheaza in mod traditional magicul eveniment din luna decembrie , purtand semnificatii si un simbolism derivate din crestinism , dar si din trendurile lumii moderne.

Rosul

Simbol religios al focului, sangelui si caritatii, culoarea rosie intrupeaza in perioada Craciunului semnificatia crestina a sangelui lui Iisus. Rosul aprins este caracteristic si hainelor in care este reprezentat de obicei Mos Craciun , o imagine devenita populara mai ales datorita reclamelor firmei Coca –Cola, initiate inca de la inceputul secolului XX.

Verdele

Simbol consacrat al naturii , tineretii si vietii eterne oferite de Iisus Christos , verdele a devenit de la sine una din culorile specifice ale Craciunului. Bradul de Craciun , un arbore mereu verde , este , de asemeni, un simbol al vietii eterne. Diferitele tonalitati de verde nu se rezuma insa numai la pomul de Craciun , ele aparand adeseori in ghirlandele, ornamentele, cununile florale , cadourile si fetele de masa ale sarbatorii din 25 decembrie.

Albul

In multe tari din emisfera nordica , Craciunul este omagiat in perioada de iarna , vreme in care puritatea albului zapezii ne inspira sentimente si atitudini inaltate deasupra sordidului cotidian. Albul este , totodata , un simbol crestin al luminii, puritatii si slavei.Bisericile crestine folosesc adeseori albul , alaturi de auriu , drept culoare liturgica a Craciunului .

Auriul

Aurul simbolizeaza, dincolo de valoarea sa materiala , lumina soarelui si aura sfinteniei. Stravechile festivaluri pagane ale iernii erau centrate in jurul soarelui auriu , ca divinitate esentiala in perioadele de frig si intuneric. Luminile Craciunului , lumanarile si steaua din varful bradului readuc aminte credinciosilor crestini de steaua pe care au urmat-o cei trei magi in drumul lor catre copilul Iisus. In decoratiunile de Craciun , auriul este inlocuit uneori cu argintiul , o culoare asemanatoare cu albul , care creeaza o atmosfera rece si sugereaza iarna care pandeste si infioara in jurul caselor pline de caldura si veselia Craciunului.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Semnificatia si simbolurile culorilor

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii

Culoarea aurei umane si personalitatea
Culorile Craciunului – Semnificatii si simboluri Culorile Craciunului – Semnificatii si simboluri Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.