Superstitii despre iarna | Obiceiuri si traditii de iarna

Superstitiile legate de iarna si zapada au insotit mereu oamenii de-a lungul veacurilor , transformarea radicala a anotimpurilor fiind prilejul unor credinte adanc inradacinate dar si al unor experiente pline de invataminte. Fulgul de nea , plutind in aer in vremea friguroasa este un simbol consacrat al puritatii si sperantei, dar si al mortii care pandeste in preajma unei case in care se afla un om grav bolnav. In multe zone din Europa , se crede ca doamna cu coasa adulmeca oamenii muribunzi mai ales inainte de sosirea primaverii, desi dupa alte credinte fulgii de nea aduc invigorare si avantaje pentru sanatate.

Potrivit superstitiilor consacrate pe batranul continent , fulgerele din februarie vestesc zapada in luna mai. Intr-o alta predictie populara , se spune ca cu cat luna este mai tarzie cu ocazia primei ninsori, cu atat mai multa zapada va cadea mai din plin peste noi. Daca fulgii de nea sunt mici, ninsoarea nu va inceta multa vreme , iar daca sunt mari , zapada nu va poposi mult timp asupra noastra. Totodata , se spune ca daca poti vedea doua cercuri inconjurand luna, ninsoarea va inceta in decurs de 24 de ore. In cazul in care neaua se aseza din plin peste ramurile copacilor , zapada va pica din cer vreme de inca cateva ore.
Un Craciun plin de zapada anunta , de obicei, un Paste inverzit .In unele regiuni din America, se zice ca atunci cand marmotele isi zaresc umbra pe 2 februarie , inseamna ca iarna va intarzia mai mult cu aproape 8 saptamani decat de obicei. Intr-o alta traditie occidentala, se zice ca “un Craciun inverzit aglomereaza cimitirele “ .Soarele aparand in timp de ninsoare anunta vreme de zapada si a doua zi. Un tantar facandu-si de treaba in vreme de iarna in casa ta reprezinta un semn de vreme rea , iar un curcubeu pare a prevesti precipitatii pentru inca cel putin 24 de ore.
Un singur cerc inconjurand luna , animalele cu o blana deasa si tepoasa construindu-si vizuinile in adancul pamantului , gastele salbatice zburand in inaltul cerului si o a doua recolta bogata de struguri sau flori sunt semne ale unei ierni grele sau friguroase. Iarna va fi blanda daca ceapa are coaja subtire , castorii isi sapa vizuinile la suprafata si matasea de porumb este subtire si rara. O caldura peste masura in august prezice de obicei o iarna incarcata de zapada , iar un anotimp extrem de rece anunta o vara foarte calduroasa.
Daca vrabiile se imperecheaza in martie , vor mai fi inca sase saptamani de frig. Inr-un stravechi proverb occidental se spune ca “daca martie soseste ca un miel , se va arata de fapt ca un leu , iar daca martie vine ca un leu, va duce o vreme asemeni unui miel”.
In cazul in care ramele isi fac aparitia din pamant dupa ploaie in timpul toamnei , iarna va fi blanda.


Superstitii de iarna in credinta populara romaneasca

Iarna , potrivit folclorului romanesc, soarele se razboieste in zadar cu noaptea, care este tot mai mare si mai friguroasa , astfel incat astrul de foc incat nu are cum aduce caldura peste pamantul inghetat. Cand se arata primavara si ziua se lungeste , soarele razbeste peste frig si aduce o incalzire care ramane si peste noapte. Soarele pare a fi uneori femeie , si alteori barbat.In timpul verii, cand se trezeste devreme , astrul solar este femeie , iar in vreme de iarna, cand tarziu se desteapta, barbat el aduce a fi.

De ne intampina o iarna imbelsugata cu zapada si fara vanturi obraznice , ploaia va sosi la timpul ei in primavara si o sa se faca porumb si alte alte roade in camp.Cu cat iarna este mai grea, cu atat vara va fi mai manoasa.Daca iarna a fost cand calduroasa , cand strabatuta de vifornite, caldura ei se va razbuna peste vara , aducand perioade de frig in anotimpul indeobste insorit. Atunci cand iarna isi aseaza neaua peste pomi , vara ii va impodobi cu multe roade si va face graul inalt si bogat. Atuncea cand nu este viscol peste iarna , roadele vor fi putine si mici. Tunetul in vreme de iarna este semn de foamete in anul ce urmeaza.
Trebuie sa tii cont in ce zi incepe sa ninga, pentru ca , in aceeasi zi din primavara , sa incepi a semana , in asa fel ca recolta sa-ti fie plina de rod.
Daca turturii sunt lungi pana la vremea Craciunului, iarna se va arata a fi colturoasa si naprasnica dupa aceea. Oricum , dupa o iarna grea se vesteste a fi o vara imbelsugata.
Daca in anotimpul rece vrabiile se strang sub streasina casei , ger va fi . La fel se prevesteste atunci cand pasarile se lovesc de geamuri sau isi cauta adapost prin suri. De se strang multe ciori in preajma satului , iarna amarnica va fi , si la fel atunci cand vezi ciori albe sau altfel de pasari care tipa fara incetare.Oricum, in cazul in care zaresti multe ciori si vrabii in timp de iarna , vara se prevesteste a fi saraca. Bufnita anunta si ea , in felul ei, modul cum va fi iarna : daca isi lasa glasul auzit in padure, este semn de iarna mare, daca glasul ei razabte in campie , blanda va fi iarna. La fel, atunci cand gastele par a fi dornice de imbaiat , anotimpul friguros se va aseza cu blandete peste pamant. In acelasi timp, daca iarna este geroasa, caldura verii mai mare va fi .Frigul nu dureaza multa vreme daca pomii incep a inflori in iarna.

Sfantul Dumitru face sa pice frunza din codru si aduce uscaciune peste plante, iar Sfantul Gheorghe inchide iarna si lasa verdeata sa rasara.Din punct de vedere calendaristic , toamna ia sfarsit in ziua de Sfantul Andrei .In cazul in care in noaptea de Sant Andrii se arata pe cer luna plina si cer instelat , iarna bland se va aseza peste oameni. La fel, daca de Sf.Andrei este inghet sau frig din cale-afara , iarna nu ii va chinui prea mult pe oameni.

Iarna aduce sanatate oamenilor, omoara pamantul de boli si alti samburi de rele , si , fara anotimpul rece , am fi mancati de vii de catre serpi cei rai , care abia asteapta sa se infrupte din sangele copiilor. Dumnezeu a facut ziua scurta , pentru ca in vreme de iarna nu este rod, iar , in acest fel , omul mananca mai putin , fiindca mai devreme merge la culcare. Vara este pentru munca , iar iarna pentru odihnire.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Zapada in citate, aforisme, maxime

Bradul / pomul de Craciun in citate , aforisme , maxime

Iarna in citate , aforisme , maxime , statusuri

Aforisme , maxime , citate despre Craciun
Superstitii despre iarna | Obiceiuri si traditii de iarna Superstitii despre iarna | Obiceiuri si traditii de iarna Reviewed by Diana Popescu on decembrie 19, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.