Superstii de dragoste

De ce ne agatam , mai ales in dragoste , de niste superstitii naive sau irationale, precum o camasa , o rochie sau o lenjerie intima norocoasa, in loc de a ne pune in valoare autenticitatea personalitatii ? Potrivit psihologilor , atunci cand trecem prin ceva aflat dincolo de puterea noastra de influenta , asa cum este dragostea , incercam , intr-un fel sau altul, sa castigam controlul asupra respectivului fenomen.Creierele noastre sunt programate sa caute in lume modele sau tipare cat mai comode, in care sa incadram imprevizibilul , tot ceea ce pare a ne scapa printre degete.Si ce poate fi mai imprevizibil decat dragostea ?

Poetii , si nu numai ei , descriu dragostea drept o magie .Aproape toti dintre noi am trecut prin clipele infierbantate ale unei iubiri incipiente , caracterizata cum nu se poate mai potrivit de expresia "indragostit pana peste cap".Efectele dragostei sunt atat de puternice si incontrolabile incat ajungem sa credem ca am fost vrajiti sau fermecati , intrucat creierul este supus unei avalanse de substante chimice insidoase , iar trupul ne surprinde prin reactii care ne jignesc ratiunea.Iubirea este la fel de inevitabila si indiferenta fata de logica noastra precum forta gravitatiei ...

Ati vazut ce se intampla atunci cand ne indragostim ! Obsesiile , iluzionarile si chiar paranoia ne pandesc cu perfidie la fiecare gand, in orice gest . Suntem pe punctul de a crede in incredibil.Ne formam niste mici ticuri sau superstitii legate de obiecte comune , care ne sprijina in confruntarea noastra cu nesiguranta dragostei.Daca unii dintre noi se simt norocosi ca au intalnit iubirea, altii incearca sa se impotriveasca fortelor ei avand capacitatea de a ne impinge catre anormalitate si irational.

Cunoastem cu totii superstitiile despre talismanele norocoase , pisicile negre si trifoiul cu patru foi , insa indragostitii isi creaza superstitii unice , de uz personal , avand darul de a-i face sa simta bine atunci cand merg la o intalnire sau sunt in primele stadii ale unei povesti de dragoste.Astfel de ritualuri pot include purtarea uneia si aceleiasi camasi norocoase , sosirea in aceeasi clipa la o intalnire a celor doi parteneri sau incheierea unei converatii telefonice cu aceleasi (magice ?) cuvinte.Suntem in stare de orice pentru a mentine nestinsa faclia iubirii.

De ce suntem prinsi in aceste mreje ale superstitiilor ? Raspunsul poate fi gasit in creierele noastre , ca o modalitate de a face fata incertitudinilor.Nesiguranta aduce cu ea o stare neplacuta de a trai , asa cum se intampla in dragoste .Ori de cate ori suntem nesiguri de noi insine sau aveam in fata posibilitatea unei mari pierderi , cei mai multi dintre noi apeleaza la o metoda consacrata de a ne implini dorintele ori de a pastra ceva obtinut deja.Ei bine , aici intervine creierul ! Pentru inceput, el incearca sa descopere fapte sau imprejurari care au fost prezente atunci cand am avut succes , iar daca acestea se repeta cel putin inca o data , ele sunt incluse in niste adevarate ritualuri de garantare a indeplinirii unor aspiratii arzatoare.Este exact modul in care procedeaza multi dintre sportivi inainte de fiecare competitie.Problema este ca , odata ce ne-am obisunuit sa recurgem la superstitii , devine foarte greu sa mai scapam de ele.

Poate ca nu ar trebui sa ne inchistam mereu pe pozitiile ratiunii , ci sa ne permitem, din cand in cand , sa ne lasam in voia valurilor emotiilor si sa ne cufundam in ritualurile asociate cu aceastea.Ironia este ca , atunci cand incerci sa te retragi din lumea superstitiilor, devii mult mai nesigur pe tine si te stradui , intr-o si mai mare masura , sa castigi controlul asupra unor evenimente ce nu depind de tine. Acest fenomen are loc pentru ca superstitiile se dezvolta la nivelul emotional al creierului , si chiar daca incercam sa aducem in lupta logica , emotiile si sentimentele nu prea au cum sa se impace cu ratiunea.

Asadar , dragostea si teama de pierdere sunt principalele ingrediente ale formarii unui comportament superstitios.In timp, avem ocazia sa ne incrancenam mai putin asupra acestor aspecte, pe masura ce prioritatile din viata se multiplica prin responsabilitati legate de camin , copii ori asigurarea unei sigurante financiare. Cu cat reusim mai mult sa controlam mai multe aspecte din existenta, cu atat mai mult nu ne mai simtim impinsi spre superstitii.In cele din urma, ar trebui sa recunoastem , inlauntrul nostru si al partenerului nostru de cuplu , ca dragostea ne poate face sa credem in incredibil .


Copyright © diane.ro
Superstii de dragoste Superstii de dragoste Reviewed by Diana Popescu on august 26, 2011 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Pentru ca probabil asa sta in natura umana. Sa ne agatam in permanenta de ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce sa credem in superstitii cand, de fapt, ar trebui sa credem in noi si in cei de langa noi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place foarte mult kum a fost explicat termenul de SUPERSTITZII.Respect din partea mea autorului,deasemenea si site-lui...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.