De ce fetelor le place culoarea roz ?

Asemeni majoritatii fetelor , nepoatei mele de cinci ani nu numai ca ii place rozul , ea este pur si simplu indragostita de aceasta culoare .Toate hainutele ei , pantofii , posetutele si jucariile ei trebuie sa aiba , cel putin partial, o nuanta de roz.Chiar si fetele mai mari, precum Paris Hilton, raman uneori obsedate de roz.Cum a aparut aceasta preferinta si care este explicatia ei ?

Traditia le indeamna pe mamici sa isi imbrace inca de mici fetitele in roz sau sa le decoreze camerele in aceasta nuanta .Asadar , fetele cresc inconjurate de culoarea roz , iar atunci cand cresc sunt asaltate de marketing , televiziune , filme si magazine cu o avalansa de obiecte roz asociate cu varsta si sexul lor.In acest fel, fetele ajung sa fie supuse unui reflex conditionat ori sa fie dominate in subconstient de credinta ca rozul le ajuta sa fie acceptate de cei din jur , un lucru extrem de important pentru copii.Nu trebuie sa uitam cat de impresionabili pot fi cei mici !

Dupa unii psihologi , supradoza de roz impiedica fetele sa se gandeasca la ele insele si sa se revolte fata de traditionalul rol de "printesa".Intre 1 si 2 ani , fetele nu sunt atrase de roz , interesul lor pentru aceasta culoare aparand intre varstele de 4 si 6 ani.Intr-un fel , parintii reusesc sa le spele creierul printr-o ingurgitare supradimensionata de roziu.Conform acelorasi psihologi , culoarea roz este asociata cu obsesia femeilor pentru aparenta lor fizica si imaginea corpului lor , dar si cu ideea unei anumite sexualitati , conformiste , a femeilor.

Potrivit unei teorii tinand de psihologia evolutionista , preferinta fetelor pentru culoarea roz dateaza inca din vremurile preistorice , cand rolul femeii era de a aduna hrana , a culege plante , fructe si legume.Culoarea rosie, purpurie sau rozie a multor fructe indica faptul ca sunt coapte , iar femeile au invatat , timp de secole , sa le aleaga si culeaga dintr-o privire , dezvoltandu-si astfel o perceptie a culorilor multa mai buna decat cea a barbatilor si ajungand , in cele din urma, sa fie extrem de atasate de culoarea roz.

Ceea ce tinde a contrazice teoria anterioara este ca la inceputul secolului XX , in cultura occidentala , rozul era culoarea considerata a fi potrivita pentru baieti, iar albastrul pentru fete.Se credea ca rozul era adecvat baietilor , fiind vazut ca o culoare mult mai ferma si mai puternica decat altele , iar albastrul era nimerit pentru fete intrucat reprezenta o culoare delicata si fina , asociata adeseori cu Fecioara Maria.Rolul acestor culori a ajuns sa fie inversat incepand cu anii 1940.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Culoarea parului si personalitatea femeilor

Culoarea ochilor iti dezvaluie personalitatea

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii
De ce fetelor le place culoarea roz ? De ce fetelor le place culoarea roz ? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 16, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Nu spune ca doar fetelor le place culoarea roz ci si barbatilor. Cunosc persoane care poarta roz chiar de e barbat.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.