Ziua Sfantului Matei | Viata Sfantului Matei

Sarbatorita in ziua de 16 noiembrie a fiecarui an , ziua Sfantului Matei ne readuce in minte , la inceputul Postului Craciunului, de viata lui Iisus, asa cum ne este infatisata de unul dintre cei dintai invatacei ,credinciosi si cronicari ai lui Hristos.

Matei, al carui nume este probabil o forma prescurtata a echivalentului lui Theodorus din ebraica , este unul din cei 12 apostoli , si autorul traditional al celei dintai evanghelii , in care se descrie drept un vames sau incasator de impozite , aflat in serviciul lui Herod.Matei a devenit adept al lui Iisus in vreme ce era in casa vamei dintr-una din localitatile de langa marea Galileei - posibil Capernaum - asa cum se relateaza succint in Matei 9:9. Potrivit evengheliilor lui Luca si Marcu , era cunoscut in acel timp sub numele de " Levi , fiul lui Alfeu " , numele de Matei, avand semnificatia de "darul lui Yehova / Dumnezeu" finndu-i atribuit probabil mai tarziu, ca nume crestin.
In genere, se presupune, conform marturiei lui Luca , ca Matei ar fi dat o petrecere in onoarea lui Iisus.Daca in Marcu 2:15 se precizeaza ca Iisus sedea la masa in casa lui Levi , in Matei 9:10 se intelege totusi ca petrecerea (la care au luat parte multi vamesi si pacatosi ) ar fi avut loc chiar in casa lui Iisus din Capernaum.
Intr-o ierarhie avand la baza autorii celor patru evanghelii si "Faptele apostolilor" , Matei este situat pe locul trei sau patru , un rang considerat relativ corespunzator cu aporturile sale in crestinism.El este laudat mai ales de Eusebius , care spune ca Matei, asemeni lui Ioan , a scris despre Domnul indemnat de o necesitate : " Caci Matei, dupa ce le-a predicat evreilor , inainte de a pleca catre altii , s-a dedicat scrierii in limba sa nativa a evangheliei care ii poarta numele ; si , prin aceasta scriere , el a compensat absenta lui printre cei pe care i-a parasit".
Nu exista nici o confirmare istorica a legendei ca Matei ar fi fost judecat de un sinedriu sau sahendrin , fiind apoi condamnat la moarte de catre aceasta institutie judecatoreasca evreiasca.Conform gnosticului Heracleon , citat de Clement din Alexandria , Matei a parasit lumea in urma unei morti naturale . Una din traditiile ce vorbeste despre postul sau ascetic poate fi provocata de o confuzie dintre el si Matia.O legenda timpurie despre ultimele sale fapte, de origine siriana , il plaseaza in regatul partilor , unde se spune ca ar fi avut o moarte naturala in Hierapolis. In alte legende se zice ca ar fi propavaduit impreuna cu Andrei, in preajma Marii Negre sau in Etiopia, lucru datorat, de asemeni, confuziei dintre Matei si Matia.O alta legenda poveste ca Matei ar fi murit , de fapt, in Mysore, India.
Potrivit Breviarului Latin , Matei si-ar fi dat obstescul sfarsit dupa o martirizare in Etiopia , trupul lui fiind apoi adus in la Salerno , loc in care se spune ca ar fi fost inmormantat intr-o biserica construita de Robert Guiscard.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

Sfantul Nicolae in superstitii si traditii romanesti

Sfintii Mihail si Gavrila - Poveste si legenda
Ziua Sfantului Matei | Viata Sfantului Matei Ziua Sfantului Matei | Viata Sfantului Matei Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 15, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.