16 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 decembrie, potrivit traditiei , au loc sarbatorile dedicate Sfantului Agheu , Sfantului Marin , Sfintei Teofana si Sfintei Adelaida.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 decembrie

Sfantul Prooroc Agheu

Sfantul Agheu sau Haggai (Holy Prophet) s-a nascut in Babilon , din tribul preotesc al lui Levi , in vremea captivitatii evreilor in acel loc.Dupa intoarcerea la Ierusalim, evreii au inceput sa isi reconstruiasca Templul si sa se dedice legii sfinte , dar au fost descurajati de la aceste fapte de catre populatia locala. Asa s-a facut ca Domnul l-a ridicat din multime pe proorocul Agheu (Haggai) si pe Zaharia , pentru a-i imboldi pe oameni sa se conformeze dreptei credinte.Proorocirile lui Agheu vesteau ca suferintele aduse evreilor de catre potop le-au fost trimise pentru a le reaminti sa recladeasca Templul din Ierusalim .

Sfantul Mucenic Marin

Sfantul Marin , traitor in vremea imparatului Carin , provenea dintr-un neam nobil si a fost inca de tanar membru al senatului roman.A fost dat la iveala a fi crestin , dar a nu vrut sa aduca ofrande zeilor pagani, asa ca a fost supus torturii.Se spune ca ar fi doborat cu ruga lui idolii la care se ducea sa se roage imparatul roman , si s-a sfarsit din aceasta lu prin sabie.

Sfanta imparateasa Teofana

Sfanta imparateasa si facatoare de minuni Teofana ( Theofano) , provenita dintr-o familie de nobili , s-a remarcat prin frumusetea si piosenia ei , fiind aleasa de catre imparatul Vasile (Basil) (867 – 886) ca mireasa a fiului sau , Leo al V-lea , Inteleptul.Atunci cand Leo a ajuns pe tron , Sfanta Teofana nu s-a lasat momita de onoruri si privelegii , dedicandu-se zi de zi rugaciunilor si pomenilor.Pe sub straiele ei stralucitoare de imparateasa , ea purta haine aspre si nu se lasa ispitita de nici o placere trecatoare.In timpul noptii, cand servitorii o lasau singura , ea nu se culca pe patul moale cuvenit , ci dormea pe podea, trezindu-se adeseori pentru rugaciune.
Dupa ce fiica ei, Eudocia, a murit in anul 892 , ea si-a dorit sa paraseasca lumea si sa intre intyr-o manastire, dar parintele ei spiritual , Sfantul Euthymius , nu i-a dat binecuvantarea.Aurit la varsta de 30 de ani , fiind inmnormantata in biserica “Sfintilor Apostoli” , loc unde moastele ai au prilejuit numeroase minuni si vindecari.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 decembrie

Sfantul Prooroc Sofonie , Cuviosul Teodul , Sfantul Mucenic Teodor , episcopul Alexandriei , Cuviosul Sihastrul , episcopul Coloniei

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 16 decembrie

Sfanta Adelaida , imparateasca romana

Ocrotitoare a celor batuti, aflati in exil , avand probleme cu judecata oamenilor , a mireselor , imparateselor , parintilor cu multi copii , printeselor , condamnatilor , parintilor vitregi si vaduvelor , Sfanta Adelaida s-a nascut in anul 931 in Burgundia , si s-a maritat la varsta de 15 sau 16 ani , cu Lotair din Italia, caruia tatal ei fagaduise inca de cand avea doi ani.Dupa moartea lui Lotair, ce a survenit trei ani mai tarziu , noul rege, pe nume Berengar, a trimis-o in temnita si a incercat sa o forteze sa se marite cu fiul sau.Legenda spune ca Sfanta Adelaida a evadat din Canossa si i-a cerut ajutorul lui Otto al germaniei. Acesta a cucerit Italia si, in anul 951, s-a casatorit cu ea. Papa Ioan al XII-lea a incornat perechea regala in urmatorul an. Dupa moartea lui Otto, in 973 , Adelaida s-a confruntat cu Otto al II-lea , posibil instigata de nora ei , Teofana (Theophano) si a plecat impreuna cu fratele ei in Burgundia. Aici a intemeiat mai multe manastiri si biserici.Sfanta Adelaida a murit in anul 999 , la Seltz , si a fost canonizata in anul 1097.

Misa de Gallo

In fiecare an , intre 16 si 24 decembrie, inceputul sarbatorilor de Craciun din Filipine este marcat de o sarbatoare, mostenita din stravechile ritualuri de multumire din vremea recoltei.
La primul cantat al cocosilor, in zorii zilei de 16 decembrie , clopotele bisericii romano- catolice incep sa sune , dand de veste unei parade in care se infatiseaza orchestre de alamuri si sunt aruncate artificii si pocnitori.Pe 16 decembrie , cu ocazia Misa de Gallo , numita “liturghia cocosului” , familiile credinciosilor merg dimineata la biserica , la fel ca si pe 24 decembrie, cand are loc o slujba la miezul noptii. Legendau spune ca “liturghia cocosului” a fost initiata in anii 1700, cand un preot catolic s-a gandit sa adapeteze ritualurile crestine unor obiceiuri stravechi din Filipine.

Posadas

Sarbatoare ce se desfasoara intre 16 si 24 decembrie in Mexic , Posadas comemoreaza calatoria parintilor lui Iisus de la Nazaret la Betleem . Repunand in scena cautarea de catre acest cuplu a unui loc in care sa se nasca Iisus, un grup de “pelerini” merge din casa in casa cerand sa fie gazduiti.Desi, in mod ritual ei sunt refuzati la inceut, sunt apoi primiti in casa , dandu-se astfel semnalul inceperii petrecerii de Posadas.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 decembrie

Preafericitul Agheu


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 16 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

14 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

15 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
16 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 16 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.