20 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 20 decembrie este consacrata in traditia populara romaneasca drept Sfantul Ignat, ziua de taiere a porcilor de Craciun.
Frate cu Mos Craciun , Ignat a mers odata , in aceasta zi , la usa unui batran si i-a vestit venirea Mosului cu barba alba, zicandu-i sa taie un porc pentru copii. De atunci, se spune, a ramas obiceiul ca oamenii sa nu faca nimic altceva pe 20 decembrie decat sa taie cate un porc pentru ziua nasterii lui Hristos. De fapt , Sfantul Igant este si vestitorul nasterii lui Iisus, intrucat , de ziua lui , se spune ca Sfanta Fecioara Maria a simtit pentru intaia data sarcina.
Pe 20 decembrie , se spalau rufele intrucat , de atunci si pana la Boboteaza , apele se spurcau , si cine mai se indeletnicea cu asa ceva in aceasta perioada se imbolnavea neaparat de lingoare.
De Sfantul Ignat, femeile faceau turtele, zise “carpele Domnului Hristos “ , ce erau mancate cu umplutura de miere si nuci de ajunul Craciunului.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 20 decembrie

Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul

Intr-o veche legenda , se spune ca Sfantul Ignatie ar fi fost baiatul pe care l-a luat pe genunchi Hristos atunci cand le-a explicat ucenicilor sai ca , pentru a intra in imparatia Domnului, trebuie sa fie asemeni unor copii.
Oricum ,Sfantul Ignatie i-a cunoscut personal pe apostoli , fiind, impreuna cu Sfantul Policarp (25 februarie) , discipol al Sfantului Ioan Botezatorul.El i-a urmat lui Evodus , ca al doilea episcop al Antiohiei , capitala Siriei si unul din cele mai mari orase din lume pe acea vreme. Aici, in vremea persecutiilor imparatului Domitian, Sfantul Ignatie a intarit credinta crestina, a convertit multi pagani , si s-a rugat ca si el sa fie daruit cu coroana martirajului.
Atunci cand biserica crestina a cunoscut o perioada vremelnica de pace , Ignatie s-a dedicat organizarii bisericii pe o fundatie cat mai solida. El a stabilit principiul potrivit caruia gratia divina daruita apostolilor cu ocazia Rusaliilor a fost transmisa de ei episcopilor, de la o generatie la alta ( asa-zisa succesiune apostolica).
Imparatul Traian, in timp ce se indrepta cu armata sa spre Armenia , s-a oprit o perioada in Antiohia si a initiat o cruda persecutie a crestinilor de acolo. Bucurandu-se de faptul ca martirajul ii este pe aproape, Sfantul Ignatie s-a dus in fata imparatului si si-a marturisit cu curaj credinta crestina.
“Asadar, tu esti unul dintre discipolii celui crucificat in vremea lui Pontius Pilat ?” , l-a intrebat Traian.
“Eu sunt discipolul Celui care mi-a tintuit pacatul pe Cruce , si l-a calcat in picioare pe diavol .”
“De ce iti spui “purtator al lui Dumnezeu” ?”
“Pentru ca il port in mine pe Hristos cel inviat .”
“Fie, atunci, ca purtatorul celui crucificat sa fie dus in lanturi la Roma si sa fie dat hrana leilor , spre distractia cetatenilor romani .”
Faptele s-au petrecut intocmai. Pe parcursul unei indelungate si dificile calatorii spre Roma , Sfantul Ignatie a pus pe hartie o serie de scrisori catre tinerele biserici , ce s-au constituit in unele din cele mai pretuite comori ale crestinismului. La Smirna , s-a putut intalni cu discipolul sau Policarp , caruia i-a incredintat indrumarea bisericilor aflate pana atunci sub pastorirea sa. Asa cum poruncise Traian, a fost dus in amfiteatrul din Roma, unde, conform Sinaxarionului , “a intrat in arena ca si cum s-ar apropiat de sfantul altar , pentru a sluji ultima sa liturghie pentru crestinii strecurati printre paganii de pe bancile amfiteatrului “. In cateva clipe, a fost devorat de lei, ramand din el numai cateva oase , ce au fost adunate de credinciosi si trimise in Antiohia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 decembrie

Sfanta Mucenita Filofteia, Sfantul Mucenic Atinodor , Cuviosul parinte Pavel monahul , Cuviosul parinte Ambrozie
Vezi : 7 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 decembrie

Sfintii Abraham, Isaac şi Iacob, patriarhi

Vietile Sfintilor patriarhi Abraham sau Avraam , Isaac si Iacob sunt povestite pe larg in Biblie, in Geneza 11:29 – 50.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 20 decembrie

Sf. ep. m. Ignatiu Teoforul


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 20 decembrie – Horoscop general Profil astrologic

18 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

19 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
20 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 20 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 19, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.