23 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Potrivit traditiei populare romanesti, pe 23 decembrie, dupa miezul noptii , se facea masa de Ajunul Craciunului , pentru sufletul mortilor , masa constand din mancaruri de post.
Oamenii se trezeau inainte de rasaritul soarelui si puneau mana pe toate lucrurile din ograda , ca sa le fie drag sa le foloseasca la munca campului.Se puneau nuci in vasul folosit la turnarea apei pentru spalat , astfel incat oamenii din casa sa fie sanatosi peste an.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 23 decembrie

Sfintii 10 mucenici din Creta

Viata celor 10 mucenici din Creta ; Sfintii Cuviosi Pavel si Naum

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 23 decembrie

Sfintii Mucenici Mina Calicheladu , Ermogen si Evgraf , Sfantul Ghemel , Cuviosul Parinte Toma

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 23 decembrie

Sfantul Ioan de Kent

Vezi viata Sfantului Ioan de Kety

Sfanta Victoria

Se stiu foarte putine despre Sfanta Victoria .Alaturi de sora ei, Anatolia , a refuzat foarte multi petitori. Amandoua au fost intemnitate si infometate pentru a accepta sa se marite , dar nu au cedat in fata nici unei suferinte.Anatolia s-a convertit la crestinism si i-a adus pe calea cestei credinte pe multi oameni din Picenum inainte de a fi divulgata pentru orientarea ei religioasa , a fi torturata si ucisa la Tora , langa lacul Velino din Italia. Atunci cand Victoria a refuzat sa sa aduca sacrificii idolilor , a fost si ea sortita mortii , probabil la Tribulano.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 23 decembrie

Cei 10 Sfinti mucenici din Creta

Alte sarbatori ale lumii pe 23 decembrie

Sarbatoarea Larentalia

Un festival specific Romei antice, din ziua de 23 decembrie , era cel al Larilor, spiritele benefice ale gospodariei si familiei. Alaturi de penati (zeitatile gospodariei sau pivnitei) si de manati (spiritele celor morti) , larii erau considerati a fi divinatati de aparare ale familiei. Fiecare casa avea propriul ei lar , catre care se adresau rugaciuni in fiecare dimineata si spre care se indreptau pricipalele sacrificii.In timpul sarbatorii Laurentalia erau oferite pomeni catre morti , in special la altarul Acca Laurentia (doica lui Remulus si Remus, legendarii fondatori ai Romei).

Anul Nou al Arborilor

O sarbatoare practicata in jurul datei de 23 decembrie, de cateva grupuri din Marea Britanie si Irlanda , credincioase inca stravechiului druidism.Acesti oameni respecta festivalurile de la inceputul primaverii, verii, toamnei si iernii , acordand o mare atentie si Noului An al arborilor, marcat de solstitiul de iarna , renasterea soarelui si a vietii de pe pamant.

Solstitiul de iarna in China

Pe 23 decembrie, cu ocazia solstitiului de iarna , chinezii il onorau pe zeul T’ien .Potrivit traditiei , in aceasta zi , stravechii imparati ai Chinei se infatisau zeului T’ien in Orasul Interzis din Beijing , pentru a-i oferi sacrificii.In zilele noastre , pe 23 decembrie , oamenii comemoreaza cea mai lunga noapte a anului vizitand tempele si dand petreceri acasa in cinstea membrilor decedati ai familiei.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 23 decembrie – Horoscop general Profil astrologic

21 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

22 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
23 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 23 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 23, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.