8 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Pe 8 decembrie , traditiile religioase ale lumii se focalizeaza asupra Sfantului Patapie , a Neprihanitei Zamisliri , zilei lui Bodhi si sarbatorii acelor rupte.

Obiceiuri, traditii si sarbatori crestin - ortodoxe pe 8 decembrie

Sfantul Patapie

Sfantul Cuvios Patapie s-a nascut in orasul Teba din Egipt , si este cunoscut pentru multii ani de ascetism petrecuti in salbaticie.Dupa ce a facut numeroase minuni si vindecari miraculoase in Constantinopole , el si-a dat obstescul sfarsit si a fost inmormantat intr-o pestera apropiata de golful Corint , loc in care sfintele lui moaste sunt neatinse de vreme pana in zilele noastre.

Cuviosul Sofronie , Episcop al Ciprului

Nascut si crescut in insula Cipru , cuviosul Sofronie si-a dovedit inca de mic istetimea si ravna de a studia Sfintele Scripturi .Odata instalat in scaunul de episcop, el i-a sprijinit cu osardie pe saraci , orfani, nedreptatiti ai soartei si a avut grija de femeile vaduve.

Obiceiuri, traditii si sarbatori romano- catolice pe 8 decembrie

Neprihanita zamislire / Imaculata conceptie a Sfintei Fecioare Maria

Desi aceasta sarbatoare este populara inca din secolul al VIII-lea , ea o fost mereu inconjurata de controverse teologice, legate mai ales de folosirea cuvantului “imaculata” , care , in acest context , se refera la credinta ca Maria l-a nascut pe Iisus fara a fi atinsa de pacatul originar , ce isi are inceputurile in pacatul lui Adam.Mai multi teologi de frunte, printre care Thomas Aquinas , au pus la indoiala Imaculata Conceptie.Desi aceasta chestiune a ramas inca multi ani deschisa dezbaterilor , in anul 1854, Papa Piul al IX-lea a proclamat ca aceasta este o dogma esentiala a Bisericii Catolice si, de atunci , sarbatoarea Imaculatei Conceptii este celebrata ca alegere a Domnului de a ii darui Mariei darul de a da nastere Fiului Sau.

Obiceiuri, traditii si sarbatori greco - catolice pe 8 decembrie

Cuviosul Patapie

Obiceiuri, traditii si sarbatori buddhiste pe 8 decembrie

Ziua lui Bodhi ( Rohatsu )

Ziua lui Bodhi este o sarbatoare buddhista ce comemoreaza ziua istorica in care Buddha sau Siddhartha Gautama a ajuns la iluminare sau la “bodhi” (in sanscrita). Conform traditiei, Buddha s-a angajat in practici ascetice vreme de mai multi ani dupa care, asezat sub ramurile unui smochin (pipul) , a meditat pana cand a descoperit radacinile suferintei si felul cum poate fi eliberat sinele de ea .
Cuvantul “rohatsu” este japonez si semnifica cea de-a opta zi a celei de-a douasprezecea luni.Calugarii Zen respecta traditia de a sta in picioare intreaga seara dinaintea zilei de Rohatsu , practicand meditatia.

Obiceiuri, traditii si sarbatori japoneze pe 8 decembrie

Sarbatoarea acelor rupte (Hari-Kuyo)

O ceremonie funerara respectata in intreaga Japonie , dedicata acele rupte , originara cel putin din secolul IV d.Hr. La acest ceremonial iau parte , in prezent, nu numai croitorii si croitoresele, ci si oamenii care obisnuiesc sa coase acasa.Potrivit traditiei, se ridica un templu in stil shintoist , cu o funie sacra si mai multe panglici albe de hartie suspendate de cel de-al treilea etaj al altarului. La etajul superior sunt asezate daruri din fructe si prajituri , la al doilea o farfurie cu tofu , iar la cel inferior sunt puse foarfece si degetare.Oamenii infing in tofu acele lor rupte sau indoite , in timp ce fac rugaciuni de multumire pentru serviciile care le-au adus acestea vreme de ani de zile. Dupa aceea, acele sunt invelite in hartie si aruncate spre odihna in mare.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 8 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

6 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

7 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase
8 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase 8 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 07, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. A trecut Mosu' Niculae si acum treuie sa vin Moc Craciun cel iubit de toti copii. De abia astept acele zile sa vina pe la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori crestin - ortodoxe stil vechi: 8 DECEMBRIE - Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei, Preacuviosul Petru

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.