13 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Pe 13 ianuarie sunt comemorati Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic, Sfantul Iacob, episcopul Nisibiei, Sfantul Ilarie de Poitiers si au loc sarbatorile Sfantul Knut, Vechiul Silvester si Maghi.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 13 ianuarie

Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic

Sfantul Ermil a fost diacon in Singidunum (Belgradul din zilele noastre) in timpul imparatiei lui Licinius. Atunci cand a fost arestat, i-a intampinat cu voie buna pe soldatii romani. Si-a marturist fara nici o ezitare credinta in Cristos in fata judecatorilor, fiind apoi batut fara mila si aruncat in inchisoare. Aici s-a rugat sa i se ingaduie a avea parte de chinurile indurate de Iisus pe cruce , iar o voce divina i-a confirmat ca peste trei zile va purta coroana martirajului.
Stratonic, temnicerul sau, un om cu inima buna, impartasind in ascuns credinta crestina, a suferit amarnic si a plans atunci cand a fost martor chinurilor la care a fost supus Ermil. Vazand lucrul acesta, soldatii l-au interogat, iar el si-a dat in vileag atasamentul fata de Cristos.Drept urmare, a fost batut si trimis in inchisoare, alaturi de fratele sau intru Iisus. A doua zi, au fost amandoi legati si aruncati in Dunare, primind astfel promisa coroana divina a martirajului.Cateva zile mai tarziu, trupurile lor au fost recuperate de catre crestini si ingropate cu onorurile cuvenite.

Sfantul Iacob, episcopul Nisibiei


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 13 ianuarie

Anul Nou in stil vechi ; Odovania Praznicului Nasterii Domnului! Pomenirea Cuvioasei maicii noastre Melania Romana ; Pomenirea Sfantului Zotic, hranitorul de orfani ; Pomenirea Sfantului Ghelasie ; Pomenirea Sfintelor zece fecioare cele din Nicomidia
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 ianuarie

Sfantul Ilarie de Poitiers, episcop

Sfantul Ilarie sau Hillary (315-367) a fost un teolog francez care, ca episcop al Poitiers-ului, a aparat sfintenia lui Cristos impotriva Arianismului, ce afirma ca Iisus nu fusese cu adevarat divin intrucat ar fi fost o fiinta creata sau nascuta asemeni oamenilor.Conform traditiei, ziua Sfantului Ilarie, respectata atat de romano- catolici cat si de anglicani, este cea mai rece zi a anului.
Citeste aici mai multe despre ... Sfantul Ilarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 13 ianuarie

Sf. Mucenici Ermil si Stratonic

Sf. Ilarie de Poitier


Alte sarbatori si traditii pe 13 ianuarie

Vechiul Silvester / Old Silvester
Vezi : 31 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua Sfantului Knut

Sarbatoare celebrata pe 13 ianuarie, “Tjugondag Knut” sau Ziua Sfantului Knut marcheaza sfarsitul sezonului Craciunului in Suedia. Regele Canute (ori Knut) a stapanit peste Danemarca, Anglia si Norvegia in secolul al XI-lea.Pe 13 ianuarie, familiile suedeze sarbatoresc ultima iluminare a bradului de Craciun.Dupa ce copiii sunt lasati sa manance prajiturile si bomboanele din pom, si sunt impachetate ornamentele inapoi in cutiile ce vor sta in debara vreme de un an, se obisnuieste sa se arunce bradul din casa printr-o fereastra deschisa.
In Norvegia, ziua de 13 ianuarie, purtand numele de “Tyvendedagen” sau “A douazecea zi dupa Craciun”, are loc la fel ca si in Suedia, dar in loc ca bradul sa fie azvarlit pe o fereastra, el este taiat si ars in caminele gospodariilor.

Maghi

In religia Sikh, comemorare a bataliei in care patruzeci de luptatori Sikh au murit pentru gurul Gobindh Singh Ji.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 13 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

11 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

12 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
13 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 13 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 12, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. La multi ani tuturor sarbatoritiilor si multa sanatate alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani tuturor si sper ca superstitia referitoare la ziua de vineri, 13 sa nu va impiedice de la a petrece o zi perfecta alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.