16 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 ianuarie se comemoreaza Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru, Sfantul Mucenic Pevsip si cei impreuna cu el, Sfantul Marcel I, Sfanta Priscilla si Ziua libertatii religioase din SUA.

16 ianuarie prilejuieste sarbatoarea San-Petru de Iarna, situata la jumatate de an dupa San-Petru de vara, cea mai mare zi a lupului. Potrivit traditiei populare romanesti, lupii sunt cainii Sfantului Petru, iar in aceasta zi se spunea ca ei se strangeau si urlau pentru ca sfantul sa le oranduiasca prazile.Sfantul Petru stabilea ce oaie, capra, vita sau pasare urma sa manance fiecare lup, iar aceste animale nu mai aveau din acel moment nici o scapare. Mai ales femeile erau oprite de la munca pe 16 ianuarie, pentru a nu se imbolnavi si, eventual, a nu muri peste an. Mamele respectau aceasta zi pentru a nu se prinde boli grele de copii (raceala, friguri, bube si arsuri) . Cu aceasta ocazie se dadeau covrigi si placinte de pomana, cine nu manca macar o placinta fiind sortit sa se rataceasca atunci cand pleca intr-o calatorie.
Pentru ca Sfantul Petru stapanea peste cheile raiului, se zicea ca cine nu il sarbatorea nu putea trece de portile cerurilor.
Ziua San-Petru de Iarna se “tinea” pentru soareci, contra ciumei, pentru ca oamenii sa nu aiba dureri de picioare atunci cand urcau la deal si pentru ca lupii sa nu le manance vitele. Pe 16 ianuarie nu era bine sa pomenesti numele lupului, sa cosi, sa torci sau sa umbli cu lana si canepa, sa faci gauri in pamant, sa te piepteni, sa arunci afara carbune, sa macini, sa imprumuti din casa (in special dupa asfintitul soarelui).


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 ianuarie


Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

Sfantul Petru - Pictura de Rubens
Sfantul Petru - Pictura de Rubens
Povestea incarcerarii Sfantului Petru si a miraculoasei sale eliberari de catre un inger al Domnului este istorisita in Biblie, in Faptele Apostolilor, Capitolul 12. Lanturile cazute din mainile Sfantului Petru au fost recuperate de credinciosii crestini si au fost transmise dingeneratie in generatie ca pretioase relicve, ajungand in cele din urma la Constantinopole, unde au fost asezate in biserica Sfantului Petru, loc in care au izvodit numeroase minuni si vindecari.

Sfantul Mucenic Pevsip si cei impreuna cu el


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 ianuarie


Sfantul prooroc Maleahi; Sfantul mucenic Gordie
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 16 ianuarie


Sfantul Marcel I, papa

Sfantul Marcel sau Marcellus a fost ales papa in mai sau iunie 308 si a murit in anul 309.El s-a confruntat cu vremuri grele, din cauza confiscarii pamanturilor cimitirelor crestine si a disensiunilor din interiorul bisericii.

Sfanta Priscilla, vaduva

Martira din Roma, Sfanta Priscilla a fost sotia lui Manius Acilius Glabrio si mama senatorului roman cunoscut drept Sfantul Pudens. Sotul ei a fost condamnat la moarte de catre imparatul Domitian, probabil pentru ca era crestin. Legenda spune ca Sfanta Priscilla l-a gazduit pe Sfantul Petru in casa ei de pe Via Salaria, unde acesta si-a stabilit sediul misiunii sale misionare din orasul etern.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 16 ianuarie

Cinstirea lantului Sf. Apostol Petru


Alte sarbatori si traditii din 16 ianuarie

Ziua libertatii religioase

Zi consacrata libertatii religioase in Statele Unite ale Americii, ce comemoreaza adoptarea de catre Adunarea generala din Virginia a
Statutului libertatii religioase din Virginia, propus de catre Thomas Jefferson. Acest document a stat la baza clauzei libertatii religioase mentionate in primul amendament din constitutia SUA.



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 16 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

14 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
16 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.