14 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 14 februarie sunt celebrati Sfantul Auxentiu, Sfintii Maron si Avraam, Sfantul Filimon, Episcopul Gazei, Sfantul Mucenic Nicolae din Corint, Sfintii Chiril si Metodiu, si Sfantul Valentin.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 februarie


Sfantul Cuvios Auxentiu

Sfantul Cuvios Auxentiu
Sfantul Cuvios Auxentiu
Nascut in Siria, Sfantul Auxentiu s-a remarcat din tinerete la curtea imparatului Teodosie cel Tanar. Dezgustat de frivolitatea onorurilor si placerilor lumesti, a devenit apoi calugar la Constantinopole. Atunci cand oamenii au inceput sa-l caute, atrasi de faima sfinteniei sale, a fugit la muntele Oxeia, din apropiere de Calcedon, loc numit, mai tarziu, muntele lui Auxentiu. Aici si-a cladit o mica coliba si a trait izolat fata de semenii sai. Dupa o vreme, a fost descoperit de niste pastori, care au raspandit vestea despre el, si a inceput sa fie vizitat de un numar tot mai mare de credinciosi, dornici sa se bucure de invataturile, binecuvantarile, rugaciunile si vindecarile lui miraculoase.
Sfantul Auxentiu a facut foarte multe minuni, insa, din cauza modestiei sale, a incercat intotdeuna sa evite a fi atribuite lui. In cazurile cand era rugat sa se roage pentru vindecarea cuiva, incerca sa refuze, spunand : “Sunt un om prea pacatos pentru a face asa ceva”. Induplecat de rugaminti, el sfarsea prin a-I chema pe toti cei din preajma pentru a se ruga impreuna pentru vindecarile suferinzilor.
Cu ocazia celui de-al patrulea Conciliu Ecumenic, imparatul Marcian i-a poruncit sa se alature adunarii sfintilor parinti. Sfantul Auxentiu a refuzat, spunand ca aceasta demnitate era rezervata doar episcopilor, si nu si calugarilor. In cele din urma, imparatul a ordonat sa fie adus cu forta la Conciliu. Primit cu onoruri de catre Marcian, Sfantul Auxentiu a fost de acord cu toate deciziile conciliului.
Auxentiu nu s-a mai intors la muntele Oxeia, stabilindu-se intr-o regiune si mai salbatica, pe muntele Scopa, denumit dupa aceea muntele Sfantului Auxentiu. Ucenicii sai i-au construit o mica casa din lemn, avand o micuta fereastra, prin care Auxentiu putea sta de vorba cu nenumaratii sai vizitatori.
Sfantul Auxentiu a murit in anul 470, la inmormantarea sa participand numerosi credinciosi.
Muntele Sfantului Auxentiu a devenit, curand, un centru al vietii monahale, gazduind nu mai putin de sapte manastiri.

Sfintii Cuviosi Maron si Avraam

Sfantul Filimon, Episcopul Gazei

Sfantul Mucenic Nicolae din Corint


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 februarie


Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului. Pomenirea sfantului mucenic Trifon; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Petru cel din Galatia; Pomenirea sfintei mucenite Perpetua si a celor impreuna cu dansa : Satar, Revcat, Satornil, Secund si Felicitas
Vezi Traditii si sarbatori din 1 februarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 14 februarie


Sfintii Chiril, calugar, si Metodiu, episcop, patroni ai Europei

Nascuti la Telasonic, in secolul al IX-lea, Sfintii Chiril si Metodiu au fost misionari ai crestinismului in randul slavilor din Bulgaria, Moravia Mare si Panonia. Marea influenta pe care au avut-o asupra dezvoltarii culturale din aceste regiuni a determinat ca ei sa fie numiti “Apostolii slavilor”. Sfintii Chiril si Metodiu sunt considerati creatorii alfabetului glagolitic, cel dintai alfabet folosit de vechea biserica slavona. Dupa ce au murit, ucenicii lor le-au dus mai departe lucrarea misionara printre slavi. In anul 1880, Papa Leon al XIII-lea i-a introdus pe cei doi sfinti in calendarul romano-catolic, iar in 1980, Papa Ioan Paul al II-lea i-a declarat sfinti ai Europei, impreuna cu Benedict din Nursia.

Sfantul Valentin

14 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Sfantul Valentin
Numele de Sfantul Valentin (in latina, Valentinus) este purtat de 14 martiri din Roma antica. De altfel, acest nume, derivat din “valens” (puternic, valoros), era extrem de popular in antichitatea tarzie. Despre Sfantul Valentin din ziua de 14 februarie nu se stie, cu precizie, nimic , cu exceptia numelui acestui sfant, a faptului ca s-a nascut pe 16 aprilie, si a aceluia ca a fost inmormantat, in anul 269, pe Via Flaminia, din nordul Romei.
Sfantul Valentin este cunoscut drept sfantul patron al dragostei, tinerilor si casatoriilor fericite.
Mai multe despre acest subiect in articolele
Obiceiuri de Sfantul Valentin / Valentine's Day,  Ziua Sfantului Valentin in superstitii | Ritualuri de ziua indragostitilor


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 februarie


Cuv. Auxentiu; Sf. Ciril si Metodiu, Patronii Europei




Nascut pe 14 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

11 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase
14 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.