2 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 2 februarie are loc sarbatoarea Intampinarea Domnului, sunt celebrati Sfintii Mucenici Iorda, Gavriil si Agatodor, Sfantul Cornel si se desfasoara festivalul marmotei si festivalul Yemanja.
In traditia populara romaneasca, Stretenia (denumirea slavona a Intampinarii Domnului), era vazuta drept o sfanta ce aducea ajutor oamenilor aflati la mare nevoie. 2 februarie era, totodata, sarbatoarea vitelor, a babelor, ziua in care vulpile se temeau sa mearga pe gheata, pasarile incepeau a-si face cuibul, iar copiii a manca mai mult. Se mai spunea ca cine se nastea sau facea nunta de Stretanie, nu avea cum sa ii mearga bine in viata. In acelasi timp, Intampinarea Domnului ori Stretania era consacrata sfintirii aghezmei, si era “tinuta” pentru rodul casei, sanatatea copiilor, apararea stupilor si pasarilor de curte, contra lupilor, pociturilor, lacustelor, inghetului si oparitului.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 2 februarie


Intampinarea Domnului

Intampinarea Domnului
Intampinarea Domnului - Hans Holbein 
Dupa trecerea celor 40 de zile de la nasterea lui Iisus, potrivit legii lui Moise, Sfanta Fecioara Maria si-a dus Fiul la templul din Ierusalim, pentru a-l dedica Domnului ca prim nascut al ei. Aici, parintii lui Cristos au oferit drept jertfa o pereche de porumbei (Luca 2 : 22- 23), fapt ce dovedea saracia lor, intrucat oamenii cu stare daruiau cu acest prilej un miel. La templu, Iisus a fost intampinat de Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul, si de catre varstnicul si dreptul Simion, ce astepta venirea Domnului de foarte multi ani. Cativa farisei, vazand ca Iisus este recunoscut drept Mesia Ierusalimului, s-au maniat si au mers sa spuna acest lucru regelui Irod. Dandu-si seama ca acesta ar putea fi copilul a carui nastere i se prezisese, Irod si-a trimis de indata soldatii pentru a-l omori. Avertizat in vis de acest pericol, Iosif a fugit in Egipt, impreuna cu copilul Iisus si Maica Domnului.
Intampinarea Domnului a inceput sa fie sarbatorita in Ierusalim cel putin din secolul al IV-lea. Recunoasterea oficiala a acestei celebrari la Constantinopole, in anul 542, i se datoreaza imparatului Iustinian.

Conform Noului Testament, Sfantul Simion l-a tinut pe Iisus in brate sale si a zis ca acest prunc va fi “lumina care sa lumineze Neamurile si slava poporului tau, Israel” (Luca 2 : 32). Din aceasta cauza, Inaltarea Domnului a fost numita in occident Candlemas (in limba engleza) sau Candelaria (in spaniola), adica “liturghia lummanarilor”, ce este celebrata prin binecuvantarea lumanarilor inca din secolul al XI-lea.

Sfintii Mucenici Iorda, Gavriil si Agatodor


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 2 februarie


Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Eftimie cel Mare; Pomenirea sfintilor mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu si Vasilid; Pomenirea sfintilor mucenici In, Pin si Tim; Pomenirea fericitului Petru Vamesul
Vezi Sarbatori si traditii de pe 20 ianuarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 2 februarie


Intampinarea Domnului

Sfantul Cornel, centurion

Primul episcop din Cezareea, Palestina, Sfantul Cornel a fost mai intai centurion in cohorta Italica a legiunii romane din acea regiune. Cornel sau Cornelius a avut o viziune prin care i se spunea sa mearga la Sfantul Petru, pentru a-l aduce in casa sa si a fi botezat de catre acesta, asa cum se spune in Faptele Apostolilor, capitolul 10.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 2 februarie


Intampinarea Domnului Nostru Iisus Cristos in Templu


Alte sarbatori si traditii din 2 februarie


Candelaria in Bolivia

Candelaria este o sarbatoare majora in Bolivia, “Virgen de Candelaria” (Sfanta Fecioara Maria de Calendaria) fiind sfanta patroana a acestei tari. Festivitatile se focalizeaza asupra altarului din orasul Copacabana, catre care pelerinii se indreapta cu cateva zile inainte. Indienii Aymara, Quechua, si Chiriwano, remarcati dupa costumele multicolore si instrumentele lor muzicale, danseaza pe parcursul desfasurarii intregului festival. In timpul procesiunii ce are loc pe 2 februarie, este purtata pe strazi o copie a imaginii Fecioarei Maria, impodobita cu straie elaborate si bijuterii pretioase. Imaginea originala nu mai este scoasa din biserica, intrucat s-a constatat ca, in astfel de cazuri, urmau furtuni violente si alte dezastre naturale de proportii.

Ziua marmotei / Groundhog Day

Potrivit unei superstitii stravechi, nu doar marmota, ci toate animalele care hiberneaza ies afara din viziuna in ziua de 2 februarie, pentru a vedea cum este vremea. Daca isi pot zari umbrele, inseamna ca iarna va mai dura inca sase saptamani, asa ca se pot reintoarce la somn. O zi innourata era un semn ca primavara era pe aproape.
Aceasta credinta a fost initiata in SUA de catre emigrantii germani. In Anglia, Franta, Canada si Romania, animalul care vestea sosirea primaverii era, prin traditie, ursul.

Sarbatoarea Yemanja

Un festival important din religia Candomble, ce are loc in Rio Vermelho, in statul Bahia, din Brazilia. Maes-de-santo
si filhas-de-santo ( barbatii si femeile ce sunt stimulati de spiritele sfintilor) canta si danseaza inca din zori, chemand-o, in acest fel, la sarbatoare pe Yemanja, zeita oceanului. Daruri sau jertfe sunt asezate in barci si duse in largul marii, unde sunt lasate sa pluteasca in voia valurilor.




Nascut pe 2 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
2 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 2 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 01, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.