6 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 6 februarie sunt celebrati Sfantul Vucol, Sfintii Mucenici Fausta, Evilasie, Maxim si Iulian, Sfantul Varsanufie, Sfantul Paul Miki si Sfanta Doroteea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 6 februarie


Sfantul Vucol, Episcopul Smirnei

Sfantul Vucol a fost ucenic al Sfantului Ioan Teologul, care l-a uns ca episcop in orasul Smirna. In Smirna erau numai cativa crestini botezati, iar Sfantul Vucol a reusit, gratie bunatatii si modestiei sale, sa aduca lumina crestinismului in aceasta intunecime a paganismului. Inainte de moarte, Sfantul Vucol l-a numit pe vestitul Sfant Policarp ca succesor al sau la episcopatul Smirnei.

Sfintii Mucenici Fausta, Evilasie si Maxim

6 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Sfintii Mucenici Fausta, Evilastie si Maxim au trait in vremea persecutiilor puse la cale impotriva crestinilor de catre imparatul Diocletian in orasul Cizic intre anii 305 si 311. Fiica a unor crestini, ramas orfana in frageda copilarile, Sfanta Fausta a dus o viata ascetica si virtuoasa. Zvonul despre faptul ca este crestina a ajuns la urechile guvernatorului, care a dat-o pe mainile preotului pagan, in varsta de 80 de ani , Evisalie, cu porunca de a o intoarce de la credinta sa. Tanara Sfanta Fausta nu a cedat in ciuda torturilor la care a fost supusa, iar Domnul a intarit-o, ajutand-o sa nu simta durerea. A fost apoi inchisa intr-un sicriu de lemn, ce a fost taiat cu fierastraul, dar sfanta nu a putut fi vatamata. Vazand aceasta, schingiuitorii ei au dat foc sicriului, dar nici acesta , si nici Sfanta Fausta nu au cazut prada flacarilor, protejati de puterea divina. Covarsit de atatea dovezi ale maretiei lui Dumnezeu, preotul Evilasie a devenit si el crestin.
Guvernatorul Maxim, trimis sa vada ce se intamplase, l-a schingiuit pe Evilasie, care s-a intors spre Sfanta Fausta si i-a cerut sa se roage pentru el, dupa care a indurat cu vitejie suferintele. Sfanta Fausta a fost aruncata animalelor salbatice pentru a fi mancata, dar nici o creatura nu s-a atins de ea. Dupa aceea, fata de numai 13 ani a fost strapunsa in cap, in piept, in picioare si in trup cu piroane de fier si azvarlita, impreuna cu Evilasie, intr-un cazan in care fierbea smoala si pucioasa, insa cei doi au stat acolo teferi rugandu-se Domnului. Fiind martor al credintei si puterii celor doi sfinti, guvernatorul Maxim s-a convertit si el la crestinism si s-a rugat la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor sale. Aruncandu-se si el in cazanul unde sufereau Sfanta Fausta si Sfantul Evilasie, a impartit impreuna cu ei coroana muceniciei, ridicandu-se toti trei la ceruri.

Sfantul Mucenic Iulian

Tamaduitor al trupurilor, dar si al sufletelor oamenilor, Sfantul Iulian din cetatea Emesiei a convertit pe multi elini intru credinta crestina. Aflat de fata atunci cand Sfintii Mucenici Mochie Citetul, Luca Diaconul si Silvan Episcopul erau dusi pentru a fi dati prada fiarelor, s-a dus la ei si i-a incurajat sa nu se lase invinsi de frica si sa-si pastreze increderea in Dumnezeu. Capturat de catre pagani, a fost inchis intr-o pestera, i s-au batut piroane in cap, maini si picioare, dupa care si-a dat sufletul Domnului.

Cuviosul Varsanufie cel Mare

Sfantul Varsanufie cel Mare, originar din Egipt, si ucenicul sau, Sfantul Ioan Profetul au trait in sihastrie, in al saselea secol, la manastirea Abba Seridius din Gaza Palestinei, loc in care au fost cinstiti cu darul proorocirii si intelegerii divine. Ei au fost mentionati de Sfantul Doroteu din Gaza, ucenicul lor, in scrierile sale. Multe dintre sfaturile lor pentru crestini sunt pastrate in cartea ce le poarta numele. Odata, un parinte l-a rugat pe Sfantul Varsanufie sa se roage Domnului pentru a-si stavili mania si a cruta lumea. Sfantul Varsanufie i-a scris ca exista numai "trei oameni perfecti in fata lui Dumnezeu", ale caror rugaciuni se regasesc in fata tronului Domnului, acestia fiind "Ioan al Romei, Ilie din Corint si inca unul din dioceza Ierusalimului", acesta din urma, al carui nume era ascuns, fiind, se pare, el insusi.
Sfantul Varsanufie traia intr-o asa de mare recluziune incat putea fi vazut arareori numai de staretul Seridus, care ii ducea odata la o saptamana trei paini si niste apa. Unii dintre calugari au ajuns sa creada ca Sfantul Varsanufie era doar o inventie a staretului, asa ca au ajuns pana la urma in fata chiliei sale si vazandu-l, s-au plecat inaintea lui cu respect, i-au spalat picioarele si s-au retras apoi cu umilinta.
Nu se stie cu precizie cand s-a stins din viata Sfantul Varsanufie. Atunci cand a inceput a se banui ca a murit, patriarhul Ierusalimului a poruncit sa fie deschisa chilia lui, insa, atunci cand s-a dat usa deoparte, a iesit in afara un foc mare , ce a impiedicat oamenii sa intre.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 6 februarie


Pomenirea preacuvioasei maicii noastre Xenia; Pomenirea sfintei Xenia de la Saint-Petersburg, nebuna intru Hristos; Pomenirea sfintilor mucenici Pavel, Pavsirie si Teodotion; Pomenirea sfantului mucenic Vavila din Sicilia, impreuna cu ucenicii sai, Timotei si Agapie; Pomenirea preacuviosului parinte Macedonie. Pomenirea Sfantului Ierarh Gherasim. Pomenirea Sfantului Mucenic Ioan
Vezi traditii si sarbatori din 24 ianuarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 6 februarie


Sfantul Paul Miki, mucenic

Sfantul Paul Miki a fost fiul unui conducator militar japonez. Nascut la Tounucumada, Japonia, a fost educat la colegiul iezuit din Anziquiama, si s-a alaturat Ordinului Iezuit in anul 1580, devenind apoi cunoscut pentru predicile sale elocvente. A fost crucificat pe data de 5 februarie, impreuna cu alti 25 de catolici, in decursul persecutiilor impotriva crestinilor din timpul lui Taiko, Toyotomi Hideyoshi, conducatorul Japoniei in numele imparatului. Intre japonezii care au impartasit aceeasi soarta au fost Gabriel, fiul de 19 ani al unui portar franciscan, Leo Kinuya, un tamplar de 28 de ani din Mikayo, Diego Kisai, iezuit, Joachim Sakakibara,bucatar al franciscanilor din Osaka, Peter Sukejiro, trimis de preotii iezuiti pentru a ajuta prizonierii. Au fost cu totii canonizati ca martiri ai Japoniei in anul 1682.

Sfanta Doroteea, fecioara mucenica

Potrivit traditiei apocrife, Sfanta Doroteea, din Cezareea, Capadochia, a refuzat sa aduca sacrificii zeilor in timpul persecutiilor imparatului Diocletian impotriva crestinilor, fiind apoi torturata de catre guvernator si condamnata la moarte. In drumul catre locul executiei, Sfanta Doroteea a intalnit un tanar avocat, pe nume Theophilus, care i-a cerut in batjocura sa ii trimita niste fructe din "gradina" in care ea anuntase cu bucurie ca va ajunge in curand. Atunci cand a ingenuncheat pentru a fi executata, Sfanta Doroteea s-a rugat si a aparut deodata un inger purtand un cos cu trei trandafiri si trei mere, pe care ea l-a trimis la Theophilus, transmitandu-i ca se vor intalni in gradina paradisului. Theophilus s-a convertit la crestinism , ajungand, mai tarziu, si el martir.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 6 februarie


Sf. Vucol al Smirnei; Sf. M. Iulian


Nascut pe 6 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

4 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
6 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 05, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. La multi ani celor care si-au serbat astazi ziua de nastere! O zi cam rece insa numai buna pentru o petrecere intr-un loc calduros :D

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.