9 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 9 februarie sunt celebrati Sfantul Mucenic Nichifor, Sfintii Mucenici Episcopi Marcel si Pangratie, Sfanta Apolonia si Sfantul Maron.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 9 februarie


Sfantul Mucenic Nichifor

Sfantul Nichifor
Sfantul Nichifor
Preotul Sapriciu si mireanul Nichifor locuiau in Antiohia, Siria. Desi erau cei mai buni prieteni, a aparut intre ei o neintelegere care i-a facut sa se instraineze unul de celalalt, si chiar sa ajunga dusmani. Dupa o vreme, Nichifor si-a venit in fire si si-a dat seama ca impacarea si dragostea dintre frati era un lucru pretios in ochii Domnului, asa ca a trimis vorba la Sapriciu, cerandu-i iertare in numele lui Cristos. Preotul a refuzat insa orice fel de reconciliere. In acest fel, el a incalcat una din poruncile lui Dumnezeu, continuand sa slujeasca la un altar fara a cauta sa aduca pacea intre el si semenii sai. In cele din urma, Nichifor a mers in persoana la Sapriciu si s-a aruncat la picioarele lui, dar nici acest gest nu a avut vreun efect.

Curand dupa aceea au inceput persecutiile impotriva crestinilor, iar Sapriciu a fost arestat. Atunci cand si-a marturisit, fara nici o ezitare, credinta in Cristos, si a refuzat sa aduca sacrificii idolilor, in ciuda torturilor la care a fost supus, a fost condamnat sa moara prin decapitare. Sfantul Nichifor a fost adanc mahnit de faptul ca Siceniu urma sa isi dea viata in numele lui Cristos in vreme ce era certat inca cu un frate de-al sau.
In vreme ce Sapriciu era dus catre locul de executie, Nichifor a ingenuncheat in fata lui si i-a strigat : “Mucenic al lui Cristos, iarta-ma pentru greselile care te-au facut sa imi porti manie !” Cu toate acestea, Sapriciu a nu a luat seama la rugamintile fostului sau prieten. Din aceasta cauza, in vreme ce calaul ridica sabia deasupra capului sau, Dumnezeu si-a intors fata de la el, iar Sapriciu, temator de moarte, a spus ca este gata sa se inchine idolilor.
Sfantul Nichifor, care era de de fata, l-a implorat sa nu isi renege credinta, insa vorbele sale nu au avut nici un rezultat. Vazand aceasta, Sfantul Nichifor s-a indreptat catre calau si i-a strigat “Sunt crestin ! Cred in Domnul Nostru Iisus Cristos, de care acest om tocmai s-a lepadat. Lasa-l sa plece si ucide-ma pe mine in locul sau !”
Guvernatorul a fost de acord cu acest schimb, asa ca a poruncit eliberarea lui Sapriciu si executarea Sfantului Nichifor.

Sfintii Mucenici Episcopi Marcel si Pangratie

Sfantul Marcel a plecat, impreuna cu fiul sau, Sfantul Pangratie, la Ierusalim, pentru a-l vedea pe Mantuitor. Dupa ce Iisus Cristos s-a inaltat la ceruri, cei doi au ramas in preajma Sfantului Apostol Petru, care i-a numit apoi episcopi in Sicilia si Tavromena. Atat tatal, cat si fiul, si-au dat viata pentru Iisus, fiind pomeniti drept sfinti mucenici.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 9 februarie


Pomenirea aducerii moastelor celui intre sfinti parintelui nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului
Vezi Traditii si sarbatori din 27 ianuarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 9 februarie


Sfanta Apolonia, fecioara mucenica

Sfanta Apolonia a murit in anul 249, martirizata pentru vointa de a nu renunta la credinta ei, in timpul imparatului Filip. Povestea vietii Sfintei Apolonia a fost scrisa Sfantul Dionisius si trimisa apoi lui Fabian, episcop de Antiohia. Apolonia a ramas fara nici un dinte in gura dupa ce a fost lovita,cu salbaticie, in fata de catre un prigonitor roman al crestinilor. Amenintata ca va fi aruncata in foc daca nu renunta la crezul ei in Cristos, Apolonia a sarit de una singura in flacari.

Sfanta Apolonia este sfanta patroana a celor ce sufera de dureri de dinti. In pictura, ea este reprezentata cu un dinte de aur agatat in colierul ei sau tinand un cleste in care este prins un dinte.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 9 februarie


Sf. M. Nichifor
(Introptirea sarbatorii Intampinarii Domnului)


Alte sarbatori si traditii din 9 februarie


Sarbatoarea Sfantului Maron

In Liban se celebreaza in fiecare an, in ziua de 9 februarie, ziua Sfantului Maron. Acest sfant a condus o miscare religioasa crestina in Siria si Liban, din care a aparut o noua ramura a catolicismului, numita Biserica Catolica Maronita.


9 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 08, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.