18 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 18 martie este dedicata Sfantului Chiril (Ciril), Arhiepiscopul Ierusalimului, Sfintilor Mucenici Trofim si Evcarpion, si Sfintei Sheelah.


Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 18 martie

Sfantul Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Sfantul Chiril
Sfantul Chiril
Nascut in Ierusalim, in anul 315, hirotonisit ca preot in 346, Sfantul Chiril l-a urmat pe Maximus ca arhiepiscop al Ierusalimului in anul 350. Exilat de trei ori de imparatii arieni Constantiu si Valens din cauza credintei sale nestramutate, a fost repus in drepturi de imparatul Teodosie, dar nu s-a reintors pe scaunul episcopal, traind inca opt ani in pace pana cand si-a dat sufletul Domnului, in anul 386.

Cunoscut in popor drept un neobosit aparator al drepturilor celor sarmani, a dus o viata ascetica, de post si rugaciune. S-a luptat neincetat impotriva ereziei ariene si a trebuit sa faca fata vremurilor de restriste din vremea imparatului Iulian Apostatul.
Cea mai cunoscuta opera a Sfantului Chiril este “Catehismele”, una din cele mai vechi lucrari sistematice privind invataturile crestine.

Sfintii Mucenici Trofim si Evcarpion

Sfintii Mucenici Trofim si Evcarpion au participat, ca osteni imperiali, la prigoana crestinilor din timpul imparatului Maximian. S-a intamplat ca atunci cand mergeau sa ii prinda pe niste credinciosi sa vina asupra lor un foc mare, asemeni unui nor, din care s-a pogorat peste ei un glas zicand :” Pentru ce va grabiti sa veniti cu nenorocire peste robii Mei? Sa nu va inselati: nimeni nu va putea sa invinga pe cei care au crezut in Mine. Mai degraba,  alaturati-va lor si veti dobandi imparatia  cerurilor". La auzul acelei voci, Sfintii Mucenici Trofim si Evcarpion s-au plecat la pamant, cutremurati de spaima, incepand a marturisi :” Cu adevarat, mare este Dumnezeu, Cel ce s-a aratat noua astazi! Şi fericiti suntem si noi, dacă ne vom face slujitori ai Lui". Glasul din ceruri li s-a adresat iarasi, spunandu-le : “Ridicati-va si pocaindu-va, iata, vi se vor ierta pacatele!" Cei doi s-au inaltat pe picioare si au zarit in mijlocul norului un om in straie albe, si frumos la vedere, asezat in mijlocul unei multimi de oameni, asa ca au spus :” Primeste-ne si pe noi, ca multe si nenumarate sunt pacatele noastre; caci ne-am pornit intocmai ca niste betivani impotriva Ta, a adevaratului Dumnezeu si a robilor Tai!" Dupa aceasta, norul s-a intors la ceruri, iara Sfintii Mucenici Trofim si Evcarpion au plans indelung si i-au imbratisat ca pe niste frati pe cei pe care ii chinuisera pana atunci, inchinandu-se in fata lor, si indemanandu-i sa se intoarca la casele lor.
Guvernatorul acelei regiuni, afland cele intamplate, i-a chemat in fata lui pentru a da socoteala, dand porunca apoi sa fie supusi unor crude schingiuri. Cei doi mucenici au rabdat cu seninatate chinurile, rugandu-i-se Domnului, fiind, in cele din urma, condamnati sa moara intr-un cuptor aprins in mijlocul cetatii.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 18 martie

Sfantul mucenic Conon; Sfantul mucenic Conon, gradinarul; Cuviosul Marcu; Sfanta Mucenita Iraida; Sfintii Teodor, David, Constantin.
Vezi Traditii si sarbatori din 5 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 18 martie

Sfantul Ciril din Ierusalim, episcop invatator


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 18 martie

Sf. episcop Chiril al Ierusalimului


Alte traditii si sarbatori din 18 martie

Ziua lui Sheelah

Sfanta sarbatorita in Irlanda, presupusa a fi sotia sau mama Sfantului Patrick. Ce este mai presus de orice indoiala in aceasta zi este ca irlandezii trebuie sa bea whiskey. Trifoiul din ziua Sfantului Patrick continua sa fie purtat si pe 18 martie, spunandu-se ca trebuie sa fie inecat in ultimul pahar din aceasta seara.

Inceputul lunii celtice a aninului


Copyright © diane.ro. 2012



 Nascut pe 18 martie – Horoscop general Profil astrologic

16 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
18 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.