30 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 30 martie este dedicata Sfantului Cuvios Ioan Scararul, Sfantului Prooroc Ioad si Sfintei Evula. Potrivit traditiei populare romanesti, in aceasta zi Sfantul Ioan Glasuitorul le daruieste pasarilor glas de cantat.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 30 martie


Cuviosul Ioan Scararul

Cuviosul Ioan Scararul
Sfantul Cuvios Ioan Scararul este cunoscut mai ales gratie “Scarii inaltarii divine”, o lucrare de o mare bogatie spirituala, citita in manastiri in vremea Postului de Pasti.
Nu se cunoaste nimic despre viata lui dinainte de intrarea la manastirea de pe muntele Sinai (purtand, in prezent, numele de Sfanta Ecaterina) la varsta de 16 ani; Sfantul Ioan Scararul a ramas in acel sfant locas pana la moarte, atunci cand implinise 80 de ani. In primii 19 ani de trai monahal, s-a supus intru totul parintelui sau spiritual, Martirios. Dupa plecarea de pe aceasta lume a lui Martirios, s-a izolat intr-o pestera din apropierea manastirii, unde a dus o viata ascetica timp de 20 de ani (in aceasta perioada scriind “Scara inaltarii divine”). S-a reintors impotriva dorintei la sale la manastire, dupa ce a fost ales staret de catre toti monahii de acolo. Nu le-a reprosat nimic calugarilor, insa, vreme de un an, nu a adresat nici un cuvant fratilor sai.
Dupa catva timp, un mare numar de pelerini ajunsi la manastire s-au  asezat la masa si au putut vedea un tanar, imbracat ca un evreu, ce servea mancarurile si le dadea porunci celorlalti servitori, care, la un moment dat, a disparut ca prin minune. Nelamuriti de aceasta aparitie, Sfantul Ioan Scararul i-a luminat :” Nu incercati sa il mai gasiti; acela era profetul Moise servindu-va in propria-i casa”.
Atunci cand a simtit ca moartea ii este aproape, Sfantul Ioan Scararul l-a numit drept succesor al sau pe fratele Gheorghe. Indurerat de apropiatul eveniment, Gheorghe a fost imbarbatat de sfant, ce i-a zis ca este demn de a sta aproape de Dumnezeu dupa moartea sa, proorocindu-i ca nu va dura un an pana va ajunge si el la ceruri. Lucrurile s-au intamplat intocmai, Gheorghe dandu-si duhul Domnului la zece luni dupa moartea Sfantului Ioan Scararul.

 Sfantul Prooroc Ioad

“Acesta a fost din Iuda, pre care l-au lovit leul si au murit, cand mustrau pe Ierevoam pentru junici. Caci ii poruncise Dumnezeu lui sa mearga sa-l mustre si sa nu manance paine, nici sa bea apa, ci sa se intoarca curand. Deci afland pe Ierovoam facand jertfe, striga si zise cuvantul Domnului : jertvenice. Acestea zice Domnul.
Iata se naste fiu in casa Iudei, si numele lui Iosia, si va junghia preste tine pre popii acesta inalte. Si tinze Ierovoam mana sa-l prinza si-I saca mana.
Deci rugandu-se o facu iarasi sanatoasa ca si intaiu. Iara Irod intorcandu-se inapoi, fu amagit de un proroc mincinos, ce-l chema Emve, si manca cu dansul paine, calcand porunca lui Dumnezeu.
Deci pentru neascultare lasa Dumnezeu sa fie omorat de leu, iara nu sa-l manance. Si murind, fu ingropat in Bitil, langa cel ce l-a amagit.”
(Mineiele, VII)

Sfanta Evula

Pe 30 martie, Sfanta Evula , maica Sfantului Pantelimon, si-a dat in pace duhul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 30 martie


Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu; Sfantul Mucenic Marin; Cuviosul Macarie
Vezi traditii si sarbatori din 17 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 30 martie


Sfantul Ioan Climac (Scararul), abate

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 30 martie


Cuviosul Ioan Scararul 



Copyright © diane.ro. 2012



Nascut pe 30 martie – Horoscop general Profil astrologic

28 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
30 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 29, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.