Copacul din care s-a facut crucea lui Iisus Hristos

Asa cum era de asteptat, de-a lungul timpului au aparut numeroase ipoteze si legende despre lemnul sau copacul utilizat pentru faurirea  crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos.
Desi nu se poate spune, cu certitudine, ce fel de arbore s-a intrebuintat in acest scop, legendele si povestile populare au gasit diverse explicatii magice ori divine ce ne incanta prin simbolismul si metaforele lor.

Plopul (tremurator)

Intrucat a fost tintuit pe cruce facuta dintr-un astfel de copac, in clipa cand s-a varsat sangele lui Iisus toti plopii din lume au inceput sa tremure, asa cum se intampla pana in ziua de azi.

Cedrul

Odata, un inger a binecuvantat un cedru pentru ca ii oferise adapost in vremea unei furtuni.
Pentru ca ingerul s-a rugat ca acest arbore sa poarte un fruct demn de a mantui toti oamenii, Dumnezeu a raspuns acestei rugaciuni permitand cedrului sa fie folosit pentru crucea Mantuitorului.

Vascul sau curpenul alb

Acesti copaci au fost condamnati sa devina plante agatatoare, asemeni viei, intrucat au dat lemnul din care s-a facut crucea rastignirii.
Aceasta legenda aminteste de cea in care sarpelui i se impune soarta de a se tarai cu burta pe pamant drept pedeapsa a ispitirii Evei.

Arborele cornului

In timpul crucificarii, cornul era un copac indeajuns de mare pentru a se ciopli din el o cruce.
Pentru ca s-a inspaimantat in fata acestei perspective, Hristos i-a promis ca nu va mai fi niciodata destul de mare  pentru a putea fi folosit intr-un astfel de scop.
Ca o amintire a suferintelor lui Iisus, florile cornului sunt in forma de cruce, petale ii sunt patate cu culorile maro si rosu,  si o cruce cu spini apare in centrul fiecarei flori ale sale.

Stejarul

In vreme ce restul padurii s-a revoltat, stejarul a fost de acord sa dea lemnul crucii si sa “moara” impreuna cu Hristos.

Bradul

Acelasi brad care a oferit protectie Sfintei Familii, atunci cand era cautat de soldatii lui Irod, a fost utilizat pentru faurirea crucii.
De aceea, crengile bradului cresc in forma de cruce, iar daca i se taie un con pe lungime, acesta se aseamana cu bratele lui Iisus.

Copacul lui Set din Eden

Set, fiul lui Adam, s-a rugat de un inger care pazea portile raiului sa ii dea trei seminte.
La moartea tatalui sau, Set a asezat aceste seminte in gura lui Adam, din ele crescand apoi un singur copac avand trei ramuri, una de cedru, una de chiparos si una de maslin.
Dupa mai multe secole, regele David a varsat lacrimi pentru pacatele sale dedesuptul acestui arbore.
Fiul lui, Solomon a incercat sa il distruga, si l-a aruncat intr-o mlastina. Regina din Saba a refuzat sa ii foloseasca drept punte peste o apa pentru ca ar fi fost ca si cum ar fi calcat pe crucea lui Iisus.



Salcia plangatoare poarta asupra ei un blestem, fiind folosita de Iuda pentru a se spanzura, si plantata de diavol pentru a-i ispiti pe oameni sa se sinucida agatandu-si funiile de crengile ei leganatoare.
De asemeni, se crede ce salcia “plange” din cauza durerii ca a fost folosita pentru crucea lui Hristos.


Copyright © diane.ro. 2012



Simbolurile crestine ale plantelor si copacilor 

Zodiacul celtic al arborilor | Astrologia arboricola a druizilor 

 Lancea destinului - Sulita cu care a fost strapuns Cristos
Copacul din care s-a facut crucea lui Iisus Hristos Copacul din care s-a facut crucea lui Iisus Hristos Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Greu daca nu imposibil de stabilit acest detaliu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana, bine te-am găsit!
    M-am uitat pe blogul tău şi sper că nu te supără nişte sugestii.
    Ar trebui să scrii câteva fraze despre tine (Despre) şi să ai o arhivă (Arhivă). Sunt obligatorii la orice blog care se respectă.
    De asemenea, e indicat să scrii cu diacritice, dar e opţiunea fiecăruia.
    Separat de lucrurile astea, numele Mântuitorului se scrie Iisus Hristos, conform indicaţiilor Bisericii Ortodoxe Române.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru Javra,
    Multam! Ai dreptate! Voi corecta!

    Cat despre arhiva ea exista in josul paginii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, am găsit arhiva. E un loc mai puţin uzitat. De obicei, se pune sus, la vedere, sau în una dintre laturi.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.