10 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 aprilie sunt comemorati Sfintii Mucenici Terentie, Pompie, African si Maxim, Sfantul Nou Mucenic Dima si Sfanta Gemma Galgani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 10 aprilie 

Sfintii Mucenici Terentie, Pompie, African si Maxim

Acesti credinciosi din Africa au primit cununile muceniciei in anul 250, in vremea persecutiilor crestinilor poruncite de imparatul Decian. In pofida numeroaselor schingiuri
, ei au staruit cu neinfricare in credinta lor, fiind, in cele din urma, condamnati la moarte prin decapitare. In drumul spre locul de executie, Sfintii Mucenici Terentie, Pompie, African si Maxim au inchinat psalmi si imnuri de multumire Domnului.

Sfantul Dima

Sfantul Nou Mucenic Dima s-a jertfit pentru Domnul, punandu-i-se prin sabie capat vietii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 10 aprilie

Cuvioasa Maria Egipteanca; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Stefan Marturisitorul, facatorul de minuni; Pomenirea sfantului Irodion, unul dintre cei saptezeci de ucenici; Pomenirea Sfantului mucenic Iona; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Ilarion cel nou, egumenul Manastirii Palechitului
Vezi Traditii si sarbatori din 28 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 10 aprilie

Sfantul Terentiu si insotitorii sai, mucenici

Vezi Sfintii Mucenici Terentie, Pompie, African si Maxim

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 10 aprilie

Sf. mucenici Terentie, Maxim, Macarie, Pompei, African si cei impreuna cu ei

Sfanta Gemma Galgani

Sfanta Gemma Galgani s-a nascut pe 12 martie 1879, intr-o mica localitate de langa Lucca. A descoperit, din frageda copilarie, izbavirea sufleteasca venita prin rugaciune, si a primit cea dintai impartasanie pe 17 iunie 1887. A studiat la o scoala a Surorilor Sfintei Zita, fiind iubita atat de profesori, cat si de colege. A trebuit, totusi, sa renunte la invatatura din cauza unei boli cronice.
De-a lungul intregii sale vieti, Sfanta Gemma Galgani a fost binecuvantata cu numeroase experiente mistice si spirituale, unele dintre acestea fiind gresit interpretate si ridiculizate de cei din jur.
Sfanta Gemma Galgani ii iubea din toata inima pe cei sarmani, si ii ajuta cu tot ce putea. Dupa moartea tatalui ei, la varsta de numai 17 ani, a fost nevoita sa se ingrijeasca de cei sapte frati si surori mai mici. Atunci cand acestia au ajuns pe picioarele lor, s-a mutat la o matusa. In aceasta perioada, a fost ceruta in casatorie de doi tineri, insa i-a refuzat, dorindu-si mai mult decat orice sa duca o viata retrasa, dedicata rugaciunii si comunicarii cu Domnul.
Dupa o vreme, s-a reintors acasa si a cazut imediat la pat, bolnava de meningita. In tot timpul cat a fost bolnava, singurul ei regret a fost ca priciunuia prea mult deranj rudelor ce o ingrijeau. Simtindu-se ispitita de diavol, i-a cerut ajutor viitorului sfant Gabriel Passenti, trecand astfel cu bine peste aceasta incearcare.
Sfanta Gemma Galgani isi dorea din tot sufletul sa devina calugarita, insa sanatatea-i subreda nu i-a permis acest lucru, ea considerand aceasta neimplinire drept un sacrificiu adus Domnului.
Pe 8 iunie 1899, Sfanta Gemma Galgani a presimtit ca va primi un dar sfant. Simtea dureri in maini, picioare si inima, toate aceste parti ale trupului incepand apoi sa sangereze. In scurt timp, s-a dovedit ca purta stigmatele ranilor lui Iisus rastignit. In fiecare joi, Sfanta Gemma Galgani era cuprinsa de un extaz divin, iar ranile ii reapareau, ramanandu-i pe corp pana in seara de vineri sau dimineata de sambata, cand se lecuiau de la sine, lasand in loc niste cicatrici. Aceste stigmate au continuat sa se faca vazute vreme de trei ani, dupa aceea confesorul ei cerandu-i sa nu mai le mai accepte. Gratie rugaciunilor ei staruitoare, acest fenomen a incetat, insa cicatricile i-au insemnat trupul pana la moarte.
Prin mijlocirea aceluiasi confesor, Sfanta Gemma Galgani s-a mutat la o familie purtand numele de Gianinni, unde i se permitea o mai mare libertate vietii ei spirituale. A fost stapanita, in repetate randuri, de stari de extaz, cuvintele rostite in aceste rastimpuri fiind consemnate de confesorul ei si de familia in mijlocul careia traia. De asemeni, a avut putinta de a-si vedea ingerul pazitor si a comunica indeaproape cu acesta.
In timpul unei investigari apostolice, s-a dovedit ca nu exista nici o urma de artificiu in trairile ei extatice.
Pe 13 ianuarie 1913, Sfanta Gemma Galgani a fost diagnosticata ca avand tuberculoza. Si-a dat sufletul in liniste, intovarasita de preotul parohiei, pe data de 11 aprilie, la varsta de 25 de ani. A fost beatificata in 1933, si canonizata pe 2 mai 1940, la numai 37 de ani dupa moarte.


Copyright © diane.ro. 2012



Nascut pe 10 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

8 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.