20 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 20 aprilie sunt pomeniti Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului, Cuviosul Teodor Trihina, si Sfantul Apostol Zaheu.
De asemeni, pe 20 aprilie 2012 are loc sarbatoarea Izvorului Tamaduirii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 20 aprilie

Izvorul Tamaduirii



Vezi articolul Izvorul Tamaduirii in traditii, obiceiuri si superstitii

Daca in 2012, aceasta sarbatoare se desfasoara pe 20 aprilie, in urmatorii ani, Izvorul Tamaduirii este celebrat  astfel : 2013 – 10 mai, 2014 – 25 aprilie, 2015 – 17 aprilie, 2016 – 6 mai, 2017 – 21 aprilie, 2018 – 13 aprilie, 2019 – 2 mai, 2020 – 24 aprilie, 2021 – 7 mai, 2022 – 29 aprilie, 2023 – 21 aprilie, 2024 – 10 mai, 2025 – 25 aprilie.

Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului

Sfantul Teotim, scriitor si prieten al Sfantului Ioan Gura de Aur, avand o obarsie daco-romana, a fost episcop al Tomisului intre anii 392 si 403 (sau 407, anul mortii sale), fiind cunoscut pentru stradaniile sale de a-i crestina pe huni.
Numit si Scitul sau Teotim I, a fost crescut in spiritul credintei si filozofiei, virtutile sale fiind admirate chiar de catre huni, care, din cauza lucrarilor sfinte infaptuite de el, l-au poreclit “zeul romanilor”. Se spune ca intr-o zi, in vreme ce calatorea, a vazut o hoarda fioroasa de barbari indreptandu-se catre el cu vaditul gand de a-l ataca. Insotitorii sfantului au inceput sa se vaiete, gata sa se predea, insa Teotim n-a facut decat sa coboare linistit de pe cal si sa ingenuncheze in rugaciune. Drept urmare, hunii au trecut pe langa el si tovarasii sai fara a-i vedea nici pe ei, nici caii de pe care descalecasera. Intrucat triburile acestor barbari devastau Scitia in repetate incursiuni de jafuri, Sfantul Teotim a incercat sa ii linisteasca cu mancare si daruri. Unul dintre huni a gandit ca are de a face cu un om foarte bogat, si, hotarandu-se sa il captureze, si-a ridicat bratul drept, cu o funie, in aer, cu intentia de a-l prinde pe sfant intr-un lat. Bratul i-a ramas insa suspendat deasupra pamantului, ca si cum ar fi fost paralizat, si nu a fost eliberat din aceasta chinga nevazuita pana cand insotitorii sai nu l-au implorat pe Teotim sa il roage pe Dumnezeu sa il ierte pentru ceea ce incercase sa savarseasca.
Se zice ca Sfantul Teotim nu si-a tuns niciodata parul dupa ce s-a dedicat credintei si filozofiei, ca ducea o viata ascetica, si nu manca , nici nu bea, decat atunci cand era silit din cale afara de catre foame si sete.

Cuviosul Teodor Trihina

Nascut la Constantinopole, intr-o familie avuta si pioasa, Sfantul Teodor Trihina a devenit calugar in Tracia, unde s-a supus unor numeroase asceze, fiind cunoscut mai ales pentru faptul ca se investmanta in propriul sau par, de aici provenind supranumele de “Trichinas / Trihina”, adica “parosul”. A fost binecuvantat cu darul de a face minuni, atat in viata, cat si dupa moarte. Moastele sale imprastiau in jur un minunat parfum de mirt.

Sfantul Apostol Zaheu

Sfantul Apostol Zaheu nu este nimeni altul decat mai marele vamesilor intalnit de Iisus atunci cand a trecut Ierihonul. Hulit si acuzat a fi mare pacatos de catre oamenii din preajma, Zaheu a fost primit cu bratele deschise de catre Mantuitor :” Astazi s-a făcut mantuire casei acesteia, caci si acesta este fiu al lui Avraam. Intrucat Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut” (Luca 19:9-10). Sfantul Zaheu a devenit un ucenic credincios al lui Iisus, fiind, dupa inviere, tovarasul Apostoului Petru. In cele din urma, a ajuns episcop in Cezareea din Palestina, unde, dupa o viata de nestirbita credinta, si-a dat sufletul in pace.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 aprilie

Pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Gheorghe, episcopul Mitilenei; Pomenirea sfantului mucenic Caliopie; Pomenirea cuviosului Daniil; Pomenirea Cuviosului Serapion; Pomenirea sfintei mucenite Achilina
Vezi Traditii si sarbatori din 7 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 aprilie

Sf. Teotim, episcop de Tomis

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe  20 aprilie

Cuviosul Teodor Trihina; Sfantul Teotim de Tomis



Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 20 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

18 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
20 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 19, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.