Duminica Tomei - Traditii si obiceiuri

Duminica Tomei, cea de-a opta zi de dupa Paste, numita, in biserica crestin-ortodoxa, Antipascha, adica duminica de resarbatorire a Invierii lui Iisus Cristos, este dedicata totodata comemorarii evenimentului in care Sfanta Apostol Toma a atins ranile Mantuitorului, lecuindu-se astfel de necredinta sa. Asa cum se poveste in Biblie,
"Si dupa opt zile, ucenicii Lui erau iarasi inauntru, si Toma, impreuna cu ei. Si a venit Iisus, usile fiind incuiate, si a stat in mijloc si a zis: Pace voua! Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios ci credincios. A raspuns Toma si I-a zis: Domnul meu si Dumnezeul meu! Iisus I-a zis: Pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!" (Ioan: 26-29)

De fapt, in biserica rasariteana, sfantul Toma nu este vazut in aceasta zi atat drept "Toma Necredinciosul", cat ca marturisitor al credintei sale, cuvintele "Domnul meu si Dumnezeul meu" semnificand prima proclamare publica a dublei naturi, umane si divine, a lui Iisus.

Ca o anticipare a Pastelui Blajinilor sau Pastelui Mortilor, ce are loc in lunea de dupa duminica Tomei, in traditia populara romaneasca, in aceasta zi de duminica se obisnuia a se face pomenirea mortilor inecati. Cu aceasta ocazie, se aseza in pamant o lumanare aprinsa, la care, se spunea, se adunau toate sufletele celor inecati fara de voie.

La catolici, acesta zi este cunoscuta sub numele de "duminica alba", in latina "Dominica in Albis". Potrivit traditiei catolice, cei ce au fost botezati de Paste primesc cu aceasta ocazie prima comuniune, si lasa deoparte vestmintele  albe pe care le-au purtat vreme de o saptamana.


Copyright © diane.ro . 2012

Duminica lasatului sec de carne – Traditii si obiceiuri

Duminica in citate, maxime, aforisme, proverbe

Duminica de Florii in superstitii, traditii si obiceiuri
Duminica Tomei - Traditii si obiceiuri Duminica Tomei - Traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on aprilie 21, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.