22 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 22 mai sunt comemorati Sfintul Mucenic Vasilisc, Sfantul Mucenic Marcel, Sfanta Mucenita Sofia, Sfintii Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic, Sfanta Rita din Cascia, calugarita, si Sfantul Emil, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 22 mai

Sfintul Mucenic Vasilisc

Nascut la Amasea, langa marea Neagra, nepot al sfantului Teodor Tiron (vezi 17 februarie), Sfantul Mucenic Vasilisc a fost tovaras de mucenicie cu Etropie si Cleonic (3 martie), dar atunci cand acestia doi au fost rastigniti, el a ramas in temnita.
Dupa ce un alt guvernator a fost numit in functie, el s-a rugat in lacrimi Domnului sa nu ii fie refuzata cununa de mucenic. Domnul Iisus a aparut in fata sa, promitandu-i ca ruga ii va fi indeplinita, si indemanandu-l sa se intoarca in satul sau pentru a-si lua ramas bun de la mama si frati. Agripa, noul guvernator, si-a trimis ostasii la casa Sfantului Vasilisc, pentru a-l aduce pe acesta in fata lui. Pe drumul spre Amasea, multe minuni s-au intamplat prin mijlocirea sfantului, numerosi oameni indreptandu-se astfel spre dreapta credinta. Inainte de a fi dus la Agripa, Sfantul Vasilisc a refuzat inca o data sa aduca jerfe idolilor si sa il renege pe Cristos. In cele din urma, a fost decaptitat, trupul sau fiind aruncat apoi intr-un rau. Dupa executia sfantului, guvernatorul Agripa a innebunit pe loc, ramanand in aceasta stare pana cand s-a uns cu sangele mucenicului. Toate aceste fapte s-au intamplat in vremea imparatului Diocletian.

Sfantul Mucenic Marcel

In aceasta zi si-a gasit sfarsitul Sfantul Marcel, dupa ce i s-a turnat pe gat plumb topit.

Sfanta Mucenita Sofia

Tot in ziua de 22 mai, este pomenita Sfanta Mucenita Sofia, doctorita, care prin sabie s-a savarsit.

Sfintii Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic

Pe 22 mai, se comemoreaza cel de-al doilea Conciliu Ecumenic (381). Aceasta adunare a fost convocata de imparatul Teodosie cel Mare, in special pentru a se clarifica invatatura bisericii despre Sfantul Duh. Macedonius, episcopul Constantinopolului, propaga o falsa doctrina in care se spunea ca Sfantul Duh este mai curand o fiinta umana decat una divina, “care este venerata impreuna cu Tatal si Fiul”. Pentru a corecta aceasta ratacire, conciliul a revizuit si extins textul invataturile niceene in forma cunoscuta in zilele noastre.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 22 mai

Mutarea moastelor sfantului Nicolae de la Mira la Bari; Sfantul prooroc Isaia; Sfantul mucenic Hristofor; Preacuviosul Iosif de la Optina
Vezi Traditii si sarbatori din 9 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 22 mai

Sfanta Rita din Cascia, calugarita

Nascuta la Spoleto, Italia, in anul 1381, Sfanta Rita si-a rugat parintii inca din frageda tinerete sa o lase sa intre la manastire. In loc de a-i permite sa faca asta, acestia au aranjat sa o marite. Rita a devenit o buna sotie si mama, insa a avut de suferit din cauza firii violente a sotului ei. Adeseori, la manie, acesta isi trata cu cruzime nevasta. De asemeni, sotul Ritei si-a calauzit copiii spre calea lui pacatoasa in viata.
Sfanta Rita a incercat sa isi faca cu destoinicie indatoririle casnice, sa se dedice rugaciunilor si sa primeasca in mod regulat sfanta impartasanie. La 20 de ani dupa casatorie, sotul ei a fost injunghiat intr-o incaierare cu un adversar dar, inainte de a muri, s-a cait pentru purtarea sa fata de sotie. La scurt timp, au plecat de pe aceasta lume si cei doi fii ai ei, Sfanta Rita ramanand singura pe lume. Ea si-a inchinat zilele postului, rugaciunii, si faptelor bune. Primita in manastirea calugaritelor augustine de la Cascia, in Umbria, a inceput sa duca o viata umila, focalizata spre actele de caritate.
Sfanta Rita era extrem de marcata de patimile prin care trecuse Iisus Cristos. Intr-o zi, a fost auzita spunand “Te rog, lasa-ma sa sufar ca tine, Sfinte Mantuitor”. Dupa acestea cuvinte, unul din spinii crucifixului a lovit-o drept in frunte, provocandu-i o rana adanca, din pricina careia a avut de suferit intreaga ei viata. Sfanta Rita a murit pe 22 mai 1457. Ea este sfanta patroana a cauzelor pierdute.

Sfantul Emil, mucenic

Impreuna cu Castus, Sfantul Emil a fost laudat de Sfantul Ciprian si Sfantul Augustin. Luati prizonieri, Castus si Emil l-au negat pe Cristos atunci cand au fot torturati, fiind apoi eliberati. Arestati pentru a doua oara, de aceasta data si-au dovedit fidelitatea fata de Mantuitor, refazand sa se lepede de Iisus. Au fost amandoi arsi pe rug.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 22 mai

Sfantul Mucenic Vasilisc; Sfanta Rita de Cascia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 22 mai – Horoscop general Profil astrologic


20 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

21 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
22 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 22 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 21, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.