13 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 13 iunie sunt celebrati Sfanta Mucenita Achilina, Sfantul Trifilie, Episcopul Levcosiei din Cipru, si Sfantul Anton de Padova, preot invatator.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 13 iunie

Sfanta Mucenita Achilina

Nascuta din parinti crestini, Sfanta Achilina a trait inca de la varsta de 7 ani potrivit invataturilor lui Hristos. Plina de indrazneala, predica credinta crestina fetelor cu care se juca, fiind din aceasta cauza  adusa in fata guvernatorului in vremea persecutiilor lui Diocletian. In ciuda tineretii sale, nu si-a renegat crezul pentru a-si salva viata. Dupa groaznice torturi, trupul ei aproape mort a fost aruncat pe o gramada de balegar. In acea noapte, i s-a infatisat un inger ce i-a grait: “Ridica-te si te vei vindeca!”. Sfanta Acvilina s-a ridicat pe picioare insanatosita intru totul si l-a laudat pe Domnul, rugandu-se totodata sa nu ii fie refuzata cununa de mucenita.
A auzit atunci un glas din ceruri spunandu-i: “Mergi, si lucrurile se vor petrece asa cum iti doresti”. Ea s-a intors in oras, si s-a indreptat catre palatul guvernatorului, unde portile i s-au deschis in fata in mod miraculos, ajungand pana la urma la capataiul patului guvernatorului. Atunci cand aceasta s-a trezit, s-a infricosat peste poate la vederea Acvilinei, intrucat o credea de mult moarta. A doua zi dimineata, Sfanta Acvilina a fost decapitata. Moastele ei au vindecat nenumarati suferinzi. La timpul cand si-a dat sufletul Domnului, avea numai 10 sau 12 ani.

Sfantul Trifilie, Episcopul Levcosiei din Cipru

Sfantul Trifilie, episcop de Levcosia (Nicosia) din Cipru, a fost ucenic al Sfantul Spiridon, el devenind, asemeni invatatorului sau, episcop al Ciprului. Cunoscut pentru mila, curatenia si viata sa ascetica, a fost numit “o vie fantana de lacrimi”. Dupa ce si-a condus cu intelepciune credinciosii, vreme de multi ani, s-a stins in pace.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 13 iunie

Ziua Sfantului Duh; Sfantul mucenic Ermie
Vezi Traditii si sarbatori din 31 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 iunie

Sfantul Anton de Padova, preot invatator

Sfantul Anton de Padova (1195 – 1231) a fost canonizat (declarat sfant) la mai putin de un an de la moartea sa.
Desi si-a savarsit munca ecleziastica in Italia, s-a nascut in Portugalia. S-a alaturat mai intai Ordinului Augustinian, pe care l-a parasit in favoarea celui Franciscan in anul 1221, cand avea 26 de ani. A devenit franciscan din cauza mortii a cinci protomartiri franciscani – Sfantul Bernard, Sfantul Petru, Sfantul Otho, Sfantul Accursius si Sfantul Adjustus - care si-au varsat sangele pentru credinta catolica in anul 1220, la Maroc, in Africa de Nord, trupurile lor decapitate si mutilate ajungand la manastirea Sfantului Anton, in drumul lor catre ingropaciune. Se spune ca Sfantul Anton a ajuns franciscan in speranta ca isi va jertfi propria viata pentru Dumnezeu, devenind astfel si el martir.
Invataturile sale despre credinta crestina erau atat de simple si impresionante incat pana si cel mai neinvatat ori ignorant om le putea intelege, din acest motiv fiind desemnat invatator al bisericii de catre papa Pius al XII-lea, in anul 1946.
Numit “ciocanul ereticilor”, Sfantul Anton a murit la numai 36 de ani. Singura lui cale de a se apara de minciunile si inselaciunile vizand credinta crestina era sa pronunte, pur si simplu, numele Sfintei Fecioare Maria. Daca isi dadea seama ca propavaduia degeaba Evanghelia unor eretici ce nu voiau sa il asculte, Sfantul Anton de Padova pleca din mijlocul lor si se adresa pestilor, un lucru pe care il facea pentru slava Domnului, desfatarea ingerilor si usurarea inimii sale.
Sfantul Anton este infatisat, de obicei, impreuna cu o carte si Copilul Iisus, care aparea adeseori miraculos in fata sa. Dupa exhumare, la 336 de ani de la moartea sa, desi trupul sau era degradat, limba ii ramasese intreaga si nevatamata de timp, drept dovada a perfectiunii invataturilor graite de el.

Sfantul Anton de Padova este patronul oamenilor care isi pierd lucrurile sau chiar copiii. De asemeni, la fel ca Sfantul Francisc de Assisi, esta sfantul patron al animalelor. Inainte de aparitia automobilelor, locuitorii Romei isi trimiteau caii si asinii la biserica Sfantului Anton, cu ocazia zilei sale, pentru a fi binecuvantati.
Intrucat este sfantul potrivirilor in dragoste, in ajunul zilei Sfantul Anton, tinerii ii trimit scrisori, cerandu-i ajutorul in gasirea sufletelor lor pereche. Un alt obicei din 13 iunie era ca un tanar sa isi exprime dorinta de a se casatori cu o fata, daruindu-i acesteia un vas cu busuioc in care era ascunsa o scrisoare ori o poezie de dragoste.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 13 iunie

Sfanta Mucenita Achilina; Sfantul Episcop; Sfantul Anton de Padova


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 13 iunie – Horoscop general Profil astrologic

11 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
13 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 12, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.