5 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 5 iunie sunt comemorati Sfantul Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului, Sfintii Mucenici Marchian, Nicandru si Leonid, si Sfantul Bonifaciu, Episcop Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 5 iunie

Sfantul Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Sfantul Dorotei a devenit episcop al Tirului din Fenicia in vremea imparatiei lui Diocletian. Persecutiile impotriva crestinilor ale lui Diocletian si Maximian l-au adus in pribegie in Tracia. Dupa moartea acestora, a revenit la Tir. Prigoana contra crestinatatii a inceput din nou pe timpul imparatului iulian Apostatul, Sfantul Dorotei fiind prins si torturat pana si-a dat sufletul, la varsta de 107 ani. A scris invataturi atat in greaca, cat si latina, despre vietile proorocilor si sfintilor.


Sfintii Mucenici Marchian, Nicandru si Leonid

Sfintii Mucenici Marchian, Nicandru si Leonid si-au dat viata pentru Hristos dupa ce au fost chinuiti de guvernatorul Egiptului prin insetare, infometare, si lupta cu frigul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 5 iunie

Sfantul Mihail Marturisitorul, Episcopul Sinadei; Sfanta Maria lui Cleopa.
Vezi Traditii si sarbatori din 23 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 5 iunie

Sfantul Bonifaciu, Episcop Mucenic

Sfantul Bonifaciu (680 – 755), apostolul germanilor, avand numele de botez Winfrid, Wynfrith, ori Wynfryth, s-a nascut in regatul Wessex, probabil la Credition (in prezent, Devon, in Anglia). A evanghelizat imperiul francilor in secolul al VIII-lea. A fost ucis in Frisia, in anul 755, impreuna cu alti 52 de calugari. Moastele sale au fost trimise la Fulda si asezate intr-un sarcofag, acest loc fiind vizitata adesea de pelerini.
Sfantul Bonifaciu este considerat unul dintre intemeietorii Europei, ca apostol al Germaniei, marele reformator al bisericii francilor, si principalul sprijinitor al aliantei dintre papalitate si familia Carolingiana. Gratie eforturilor sale de a reorganiza si a pune bazele bisericii francilor, a sprijinit crestinatatea occidentala si a intemeiat numeroase dioceze ce sunt pastrate pana in zilele noastre. Dupa ce a primit cununa de mucenic, a devenit repede venerat ca sfant in Fulda si alte regiuni din Germania si Anglia.
Sfantul Bonifaciu este patronul Germaniei, al berarilor si al Zilei mondiale a tinerilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 5 iunie

Sfantul Episcop Mucenic Dorotei al Tirului


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 5 iunie – Horoscop general Profil astrologic

3 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
5 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.