9 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 9 iunie sunt praznuiti Sfantul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei, Sfintele Mucenite Tecla, Mariamni, Marta si Maria, Sfantul Efrem, diacon invatator, si Sfanta Columba.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 9 iunie

Sfantul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

Nascut in anul 376, nepot al lui Teofil, patriarh al Alexandriei, care l-a indrumat in tinerete, Sfantul Chiril a petrecut multa vreme ca si calugar in Nitria, devenind apoi succesor al unchiului sau, in anul 412. In anul 419, a inceput sa ii trimita epistole lui Nestor, patriarhul Constantinopolelui, prin care il indemna sa renunte la invataturile sale eretice despre reincarnare
.Intrucat Nestor nu a lasat deoparte mesajele sale eretice, Sfantul Chiril, impreuna cu Papa Celestin al Romei, au condus miscarea de impotrivire fata de aceste greseli. Sfantul Chiril a condus cel de-al treilea Conciliu Ecumenic al celor 200 sfinti parinti adunati in anul 431, la Efes, sub egida Sfantului Teodosie cel Tanar. La acest conciliu, a facut de rusine si a condamnat necredincioasa doctrina a lui Nestor, care, desi, era in oras, a refuzat sa apara in fata Sfantului Chiril. Pe langa invataturile despre greseala lui Nestor, Sfantul Chiril a lasat bisericii, drept mostenire, cateva inspirate comentarii despre Evangheliile lui Luca si Ioan.
Dupa ce a slujit credinta crestina vreme de 32 de ani, si-a dat duhul, in pace, in anul 444.

Sfintele Mucenite Tecla, Mariamni, Marta si Maria

Fecioare indrumate intru credinta crestina de catre preotul Pavel, ele au fost parate, dimpreuna cu invatatorul lor, la guvernatorul Tars. Acest inalt slujitor al imperiului roman a hotarat ca Sfintele Mucenite Tecla, Mariamni, Marta si Maria sa fie luate de pe aceasta lume, prin taiere de capete, chiar de catre preotul Pavel.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 9 iunie

Sfantul Marturisitor Ioan Rusul; Sfantul mucenic Terapont, episcopul Sardiei; Sfintii Mucenici Teodora si Didim ostasul; Cuviosul Nil; Sfintii Ierarhi Chiprian, Fotie si Iona.
Vezi Traditii si sarbatori din 27 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 9 iunie

Sfantul Efrem, diacon invatator

Sfantul Efrem a fost un prolific creator de imnuri si teolog sirian din secolul al IV-lea. Lucrarile sale sunt laudate pe tot cuprinsul lumii, multi credinciosi preamarindu-l ca un sfant. A fost declarat Doctor / Invatator al bisericii romano- catolice.
Sfantul Efrem a compus o mare varietate de imnuri, poeme, predici in versuri si exegeze. Operele sale despre teologia practica au aparut intr-o vreme de raspantie pentru biserica. Este recunoscut drept cel mai important dintre toti parintii vorbitori in siriana din traditia catolica a bisericii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 9 iunie

Sfantul Episcop Chiril al Alexandriei

Alte traditii si sarbatori din 9 iunie

Ziua Sfintei Columba

Impreuna cu Sfanta Bridget si Sfantul Patrick, Sfanta Columba (521-597), cunoscuta si sub numele de Colm Cille, Columeille, sau Columcille, este sfanta patroana a Irlandei. Desi a dus o viata exemplara, calatorind pe tot cuprinsul Irlandei pentru a intemeia biserici, scoli, si manastiri, ea este ramasa in memoria colectiva mai ales datorita exilului pe care si l-a impus pe insula Iona, de pe coasta Scotiei. Potrivit legendei, Sfanta Columba s-a simtit responsabila pentru batalia de la Cuildremne, unde au fost omorati 3.000 de oameni, si s-a hotarat sa isi ispaseasca aceasta vina prin castigarea a 3.000 de suflete pentru Hristos. Ea a ajuns pe insula Iona in ajunul Cincizecimii, si a intemeiat o manastire si o scoala, atat ea cat si discipolii ei aducand cuvintele Evangheliei pe toate taramurile Scotiei.
Desi i s-a interzis sa se intoarca in tara natala, a revenit acolo cativa ani mai tarziu, legata la ochi, pentru a-i salva pe poetii Irlandei, ce erau pe punctul de a fi izgoniti din cauza atitudinii lor arogante si laudaroase.
Sfanta Columba este, de asemeni, asociata cu legenda despre penele rosii ale macaleandrului. Atunci cand sfanta i-a cerut acestei pasari, ce tocmai venise pe pervazul ei, sa ii cante, macaleandrul i-a istorisit in cantec povestea rastignirii Domnului, povestind cum a scos cu ciocul ei spinii infipti in tamplele lui Hristos, acoperindu-se astfel cu sangele Mantuitorului.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 9 iunie – Horoscop general Profil astrologic

7 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

8 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
9 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 08, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Hristos a inviat!
    Am avut urmatorul vis:

    Am visat ca eram intr-un spital,imbracata cu o camasa de noapte alba cu floricele mici, iar medicul ma insotea spre geam. In drum imi spunea ca va fi bine;la geam am vazut un rau care era involburat,de culoare galbena, trecea prin dreptul spitalului;iar sotul meu il trecea mergand prin el, iar cu timpulcand iesea din el era uscat.Sotul meu a trecut pe partea cealalta a raului, de unde a cumparat un buchet de flori rosii, nu mai imi amintesc sigur,dar parca erau trandafiri. A trecut la fel raul spre spital zambind,iar eu eram la geam, unde dorctorul ma imbratisa si imi spunea: Uita-te la el,vine in fuga, dar nu stie ca tu vei fi operata pe creier si nu vei mai avea nicio sansa.
    Ce semnifica acest vis?
    Multumesc frumos,
    Viki

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Viki. Visul tau semnifica iubirea pe care i-o porti sotului, dar si teama ca ai putea fi indepartata de el. Spitalul, doctorul, asa-zisa operatie sunt simboluri ale nefericirii pe care ti-ar putea-o determina o despartire de sotul tau. Desi trandafirii rosii denota dragostea lui fata de tine, raul galben poate reprezenta un simtamant de gelozie de-al tau, justificat sau nejustificat.

      Ștergere

Un produs Blogger.