21 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 21 august sunt pomeniti Sfantul Apostol Tadeu, Sfanta Mucenita Vasa, Sfantul Mucenic Donat diaconul, Sfantul Romul preotul, Sfantul Silvan diaconul, Sfantul Mucenic Venust, si Sfantul Pius al X-lea, papa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 21 august

Sfantul Apostol Tadeu

Nascut intr-o familie de evrei din Edessa, Sfantul Tadeu l-a adus  pe calea credintei si l-a botezat pe regele Avgar (vezi 16 august). Potrivit lui Eusebie, el nu este acel Tadeu dintre cei 12 apostoli, ci unul dintre cei 70 de apostoli.
Dupa Invierea lui Hristos, Sfantul Tadeu a raspandit invataturile Sfintelor Scripturi in Mesopotamia si s-a savarsit din viata primind cununa de mucenic.

 Sfanta Mucenita Vasa

Sfanta Vasa a fost sotia unui preot pagan, care a aderat la credinta crestina in secret si si-a crescut copiii in spiritul invataturilor lui Hristos. Dupa ce a aflat despre religia Sfintei Vasa, inima sotului ei s-a umplut de ura, si a denuntat-o autoritatilor pagane, impreuna cu fii ei. Dupa crunte schingiuiri, baietii Sfintei Vasa au fost decapitati (se crede ca acest lucru s-a intamplat in Edessa din Macedonia). Fericita ca fii ei au murit pentru Hristos, Sfanta Vasa a primit cu bucurie torturile la care a fost supusa. Dupa ce prigonitorii ei au aruncat-o in mare, a fost salvata de ingerii Domnului, ce au dus-o pe o insula din marea Marmara, loc in care a fost apoi ucisa prin sabie, in vremea imparatului Maximian.

 Sfantul Mucenic Donat diaconul

Diacon plin de ravna si dreapta credinta la biserica din Singidunum, din apropiere de cetatea dunareana Simium, Sfantul Donat a cazut prada prigonirii crestinilor din timpul imparatului Diocletian.

Sfantul Romul preotul

Preot plin de har si iubire pentru oamenii sarmani, ce slujea in biserica din Simium, Sfantul Romul a patimit pentru credinta sa in Iisus, si si-a dat sufletul Domnului fiind decapitat.

 Sfantul Silvan diaconul

Diacon la aceeasi biserica din Simium unde slujea Romul, Sfantul Silvan si-a primit cununa de mucenic odata cu Sfantul Romul.

 Sfantul Mucenic Venust

Frate geaman al Sfantului Donat, Sfantul Silvan a fost si el prins de pagani, si schingiuit pentru dragostea sa de Hristos, fiind, in cele din urma, decapitat.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 21 august

Cuviosul Emilian Marturisitorul; Sfantul Miron, episcopul Cretei; Sfintii Mucenici Elefterie si Leonid; Cuviosul Grigore Sinaitul; Cuviosii Zosima, Savatie, Gherman.
Vezi Traditii si sarbatori din 8 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 21 august

Sfantul Pius al X-lea, papa

Nascut pe 2 iunie 1835 la Riesi, provincia Treviso din Venetia, Giuseppe Melchiorre Sarto, ajuns papa sub numele de Pius al X-lea, a decedat pe 20 august 1914, si a fost canonizat pe 29 mai 1954. Printre realizarile sale de seama se numara inaugurarea reinnoirii liturgice si refacerea comuniunii din vremea copilariei. A dus o lupta incrancenata cu ereziile modernismului, a incurajat studiile biblice si a initiat codificarea legii canonice.
In testamentul sau a marturisit:”M-am nascut sarac, am trait in saracie si vreau sa mor sarac”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 21 august

Sfantul Apostol Tadeul; Sfanta Mucenita Vassa si fiii ei; Sfantul papa Pius X



Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu :

19 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 21 august – Horoscop general Profil astrologic

21 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 20, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.