30 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 30 august sunt praznuiti Sfantul Ierarh Varlaam al Moldovei, Sfintii Ierarhi Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou, Patriarhi ai  Constantinopolului, si Sfantul Felix, mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 30 august

Sfantul Ierarh Varlaam al Moldovei

Sfantul Varlaam (Vasile Motoc, dupa numele de mirean) a vazut lumina zilei in preajma anului 1580, intr-o familie razeseasca din Borcesti, in apropiere de Targul Neamt, sau (potrivit altor istorici) din  Bolotesti, Vrancea.
S-a calugarit la schitul Zosim, din vecinatatea raului Secu, primind numele de Varlaam. Dupa ce a studiat cu ravna slavona si greaca, a fost remarcat gratie harniciei sale spirituale, pasind din ce in ce mai sus in ierarhia bisericeasca, pana cand a ajuns egumen.
Cunoscut drept unul dintre fondatorii limbii romanesti, a talmacit in romana opera Scara Sfantului Ioan din Sinai.
Sfatuitor al domnitorului Miron Barnovski, a fost ales apoi mitropolit al Moldovei, ramanand in acesta demnitate intre anii 1632- 1653. Ajutat de voievodul Vasile Lupu, si de mitropolitul Petru Movila al Kievului, Sfantul Varlaam a adus multe impliniri neamului si bisericii romanesti, intre acestea iesind in evidenta intemeierea celei dintai tipografii romanesti din Moldova, asezata in anul 1640 la manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi. Printre operele sale de capatai se pot enumera: Cazania, Pravila, Raspunsul impotriva catehismului calvinesc, Cele sapte taine, Paraclisul Nascatoarei de Dumnezeu.
Unul din cei 3 candidati nominalizati pentru functia de patriarh ecumenic al Constantinopolului, Sfantul Varlaam a reusit sa aduca, in anul 1641, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Constantinopol in manastirea ieseana Sfintii Trei Ierarhi.
Retras la batranete la manastirea Secu, Sfantul Varlamm a murit si a fost apoi inmormantat in acest sfant locas in anul 1657.

Sfintii Ierarhi Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou, Patriarhi ai  Constantinopolului

Sfantul Ierarh Alexandru (340) a luat parte la cel dintai Sinod Ecumenic, ca delegat al patriarhului Mitrofan. Mai tarziu, l-a succedat pe Mitrofan pe scaunul patriarhal. Prin rugaciunea lui catre Dumnezeu in care a cerut ca biserica sa scape de uneltirile lui Arius, Arius a fost curand lovit de moarte.
Sfantul Ioan a fost, dupa unele surse, Sfantul Ioan Postitorul, dus la Domnul in 595, dupa alte surse, Sfantul Ioan Invatatul, savarsit din viata in anul 577.
Sfantul Pavel a fost patriarh vreme de 5 ani, dupa care a renuntat la scaunul patriarhal pentru a lua sfanta schisma.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 30 august

Sfantul Mucenic Miron; Sfintii Mucenici Straton, Filip, Evtihian si Ciprian; Cuviosul Alipie; Pomenirea Cuviosului Pimen; Sfintii Mucenici Pavel, Iuliana; Pomenirea Sfintilor Mucenici Straton, Filip, Eutihian si Chiprian
Vezi Traditii si sarbatori din 17 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 30 august

Sfantul Felix, mucenic

Sfintii Felix si Adauctus (decedati in anul 303) au fost crestini mucenici traitori in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian.
Sfantul Felix era un preot crestin, fratele altui preot numit tot Felix, care poruncindu-i-se sa aduca sacrificii zeilor, a fost adus la prefectul Dracus, la templul idolilor Serapis, Mercur si Diana. In urma rugaciunii Sfantului Felix, statuile acestor zeitati au cazut la pamant, facandu-se bucati. Drept pedeapsa, a fost condamnat la moarte. In vreme ce era condus spre locul de executie, i s-a alaturat un necunoscut credincios (numit apoi Adaucuts, adica “cel alaturat”), care si-a declarat cu curaj religia crestina, primind si el, odata cu Sfantul Felix, cununa de mucenic. Amandoi au sfarsit prin a fi decapitati.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 30 august

Sfintii patriarhi Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou ai Constantinopolului


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

28 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 30 august – Horoscop general Profil astrologic

30 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 august  – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 29, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.