5 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 5 august se celebreaza Inaintepraznuirea Schimbarii la Fata a Domnului si Sfintirea bazilicii Sfintei Maria din Roma, si sunt sarbatoriti Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt, Sfantul Mucenic Eusignie, si Sfantul papa Fabian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 5 august

Inaintepraznuirea Schimbarii la Fata a Domnului

Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt

Moastele acestui sfant au fost decoperite neatinse de timp in pestera Sfintei Ana, din desertul Hozeva, ramanand in pastrare vesnica la paraclisul Sfantului Stefan din manastirea Sfantului Gheorghe. Acest Sfant Ioan Iacob cel Nou a venit pe lume pe data de 23 iulie 1913, in satucul Crainiceni, Horodistea, din Dorohoi. Educat de mic in spiritul credintei crestine, Sfantul Ioan Iacob a fost invrednicit la botez cu  numele de Ilie. La jumatate de an dupa nasterea lui, muma sa a plecat de pe aceasta lume, Iacob ramanand in grija bunicii ei, Maria. Nu s-au scurs decat doi ani inainte ca acest Cuvios Ioan Iacob sa ramana si fara tata.
Se zice ca bunica lui il aducea la alaptat la cele mai vrednice mame ale satului, avand mereu grija sa nu ii lipseasca binecuvantarea Domnului sub forma unei sfintite cruci.

Dupa ce bunica lui s-a prapadit intru Domnul, in 1923,  Ioan Iacob a fost luat sub protectia unui unchi al sau din Crainiceni, care s-a straduit sa ii ofere invatamintele scolii alaturi de cei 6 copii ai sai. Indemnat de rude sa se indrepte spre calea preotiei, el si-a ales un destin si mai apropiat Domnului, hotarand sa devina calugar. Se zice ca, sub povatuirea Domnului, a sprijinit sfintenia manastirii Neamtului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 5 august

Aducerea moastelor Sfantulufintitului Mucenic Foca, episcop de Sinope; Sfântul Mucenic Foca; Sfintil Mucenici Apolinarie si Vitalie, episcopii Ravenei.
Sfântul Sfintitul Mucenic Apolonie, episcopul Romei
Vezi Traditii si sarbatori din 23 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 5 august

Sfintirea bazilicii Sfintei Maria din Roma

Potrivit traditiei, in noaptea de 5 august 1932, Maica Domnului s-a infatisat atat Papei Liberiu, cat si unui patrician roman, zicandu-le sa inalte o biserica in care , in dimineata urmatoare, vor avea norocul de a gasi pamantul acoperit cu un strat proaspat de nea. In cea de-a doua zi, o ninsoare imbelsugata a acoperit colina Exquilino. Atat Liberiu, cat si patricianul au pornit cladirea unei biserici numite Sancta Maria ad Nives (Sfanta Maria a Zapezii).
Vezi mai mult pe linkul Sfintirea bazilicii Sfintei Maria din Roma 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 5 august

Sfantul Mucenic Eusignie

Fost ostas in armata romana, Sfantul Mucenic Eusignie (252 - 362) refuzat la varsta de 110 ani sa se inchine idolilor pagani. Dupa ce a fost schingiuit, i s-a taiat capul in Antiohia.

Sfantul papa Fabian

Sfantul papa Fabian (10 ianuarie 236 - 20 ianuarie 250) nu este consemnat cu multe fapte in istoria bisericii. Se spune ca a intemeiat multe locasuri de cult crestine si s-a straduit catre dezvoltarea autentica a oamenilor intru invataturile lui Hristos.

Sfintirea bazilicii Sfintei Maria din Roma


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

3august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 5 ugust – Horoscop general Profil astrologic
5 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.