13 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 13 septembrie este marcata de Inaintepraznuirea Inaltarii Sfintei Cruci si sarbatoarea Innoirii bisericii Invierii de la Ierusalim. Pe aceeasi data sunt celebrati Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu Sutasul, Cuviosul Ioan de la Prislop si Sfantul Ioan Gura de Aur, episcop invatator.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 13 septembrie

Inaintepraznuirea Inaltarii Sfintei Cruci

Innoirea bisericii Invierii de la Ierusalim

Acesta biserica este inaltata pe Golgota, acolo unde Iisus Hristos a fost crucificat si inmormantat. Crucea pe care a fost rastignit Domnul si locul Invierii lui Hristos au fost ascunse de dusmanii crestinismului si ai apostolilor sai, peste acestea construindu-se in vremea imparatiei lui Adrian un templu dedicat zeitei Afrodita. Sfanta Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, a poruncit si a supravegheat lucrarile de dezgropare ale acestor sfinte locuri, reusind astfel sa gasesca si Crucea rastignirii lui Hristos. Sfanta Imparateasa Elena a dat porunca se se zideasca aici biserica Invierii, insa s-a mutat la Domnul inainte ca  acest locas sa fie gata. Biserica a fost terminata de Sfantul Constantin, fiind sfintita in anul 335 de catre Macarie, arhiepiscopul Ierusalimului. In Biserica Invierii are loc in fiecare an, de Paste, miracolul aparitiei sfintei lumini.

Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu Sutasul

Acest Sfant Corneliu este acela care l-a primit in casa sa din Cezareea pe Sfantul Petru, asa cum scrie in faptele Apostolilor, capitolul 10. Indrumat intru credinta si botezat de Sfantul Petru, Sfantul Corneliu Sutasul fusese pagan si neevreu. Acest eveniment a fost crucial in evolutia crestinismului, intrucat pana atunci multi (inclusiv Sfantul Petru) credeau ca biserica era rezervata numai evreilor. Potrivit traditiei, Sfantul Corneliu a devenit mai tarziu episcop si a murit primind cununa de mucenic al Domnului.

Cuviosul Ioan de la Prislop

Nascut in satul Silvasu, din imprejurimile Hunedoarei, in secolul XV sau XVI, Sfantul Cuvios Ion a intrat de tanar la manastirea de la Prislop, izolandu-se mai apoi intr-o chilie din malul raului Silvut. A fost impuscat din greseala de niste vanatori, trupul sau fara viata fiind dus de cativa calugari in Tara Romaneasca, intr-un loc nestiut pana in zilele noastre.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 13 septembrie

Aşezarea in sfanta racla a Cinstitului brau al Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei; Sfantul Aidan episcopul; Sfantul Mucenic Chiprian; Sfantul Ierarh Ghenadie; Sfantul Mucenic Diadoh; Sfintele sapte fecioare din Gaza; Sfintii Mucenici Mina, Faust, Andrei si Iraclie; Sfintii patru Mucenici din Perga Pamfiliei; Sfintii trei sute saizeci si sase de Mucenici din Nicomidia.
Vezi Traditii si sarbatori din 31 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 13 septembrie

Sfantul Ioan Gura de Aur, episcop invatator

Sfantul Ioan numit Crisostom (Gura de Aur) (344-407) gratie inzestrarii sale de a vorbi mestesugit, s-a nascut intr-o familie crestina, in jurul anului 344, in Antiohia. Mama sa, in varsta de 20 de ani atunci cand i-a dat viata, era un adevarat model de virtute. Sfantul Ioan a studiat retorica cu Libanius, un pagan vestit drept cel mai de seama orator al acelor vremuri. In anul 374, a inceput sa duca o viata de pustnic in muntii din apropierea Antiohiei, dar in anul 374 starea proasta de sanatate l-a obligat sa se intoarca in Antiohia, unde a fost apoi hirotonisit.
In anul 398 a fost inaltat la rangul de episcop al Constantinopolului. Desi era unul farurile calauzitoare ale bisericii, Sfantul Ioan Gura de Aur era inconjurat de multi dusmani, unii dintre ei clerici, printre acestia fiind Teofil, patriarhul Alexandriei, care s-a cait pentru acest lucru pe patul de moarte. Cel mai mare inamic al sau era insa imparateasa Eudoxia, ce se simtea ofensata de libertatea apostolica a predicilor lui. Dupa ce, intr-un fals conciliu apostolic, i s-au adus grave si inventate acuzatii, Sfantul Ioan Gura de Aur a fost trimis in exil.
In mijlocul suferintelor sale, asemeni Sfantului Apostol Pavel, pe care il admira nespus, a reusit sa isi regasesca pacea si fericirea. A gasit o mare consolare in faptul ca papa ii ramasese prieten, facand tot ce ii statea in putere pentru a-l ajuta. Nesatisfacuti de chinurile indurate de Sfantul Ioan Gura de Aur, dusmanii sai l-au exilat apoi in Pitius, intr-un colt indepartat al imperiului. Sfantul Ioan s-a stins din viata in ziua de 14 septembrie 407.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 13 septembrie

Sfintirea bisericii Invierii din Ierusalim; Sfantul Mucenic Corneliu Sutasul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

11 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 13 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
13 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 12, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Foarte bine documentat articolul. Am invatat lucruri noi :) Mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Uirebit, astept sa ma urmaresti in cotinuare si, poate (de ce nu?) sa colaboram

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.