19 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 19 septembrie sunt sarbatoriti Sfantii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont, Sfantul Ianuariu, Episcop Mucenic, si Sfantul Marian, pustnic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 19 septembrie

Sfantii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont

Sfintii Trofim si Savatie au venit in Antiohia in timpul unei mari sarbatori dedicate lui Apollo si lui Daphne. Indurerati de orbirea oamenilor ce se inchinau acestor zei, ei au mers la guvernatorul Atticus si si-au declarat credinta in Hritsos. Drept urmare, Sfantul Savatie a fost torturat atat de cumplit incat si-a dat duhul din cauza suferintelor. Sfantul Trofim a fost trimis la Sinada, unde a fost si el schingiuit  cu cruzime, si apoi intemnitat, plin de rani si insangerat.
Doridemont, un nobil din acel oras, miscat de chinurile Sfantului Trofim, a venit la inchisoare pentru a-l alina si a-I ingriji. (Potrivit unor surse, Doridemont era pe atunci pagan, conform altora, era crestin in secret). La urmatoarea sarbatoarea pagana din Sinada, Sfantul Doridemont a refuzat sa se inchine la idoli, marturisind, fara teama, ca este crestin. A fost torturat alaturi de Sfantul Trofim, cei doi fiind  apoi aruncati in mijlocul fiarelor salbatice (care nu s-au atins de ei), si, in cele din urma, decapitati.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 19 septembrie

Minunea cea mare ce s-a facut în Colose (Frigia) de Arhistrategul Mihail; Sfintii Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil si Macarie; Cuviosul Arhip; Cuviosul David.
Vezi Traditii si sarbatori din 6 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 19 septembrie

Sfantul Ianuariu (San Gennaro), Episcop Mucenic

Nascut in Italia, Sfantul Ianuariu (in limba italiana, San Gennaro) a fost episcop de Beneveto in timpul persecutiilor impotriva crestinilor poruncite de imparatul Diocletian. Mergand sa ii viziteze in inchisoare pe doi diaconi si doi mireni, a fost si el apoi intemnitat, impreuna cu diaconul si cititorul sau. Au fost trimisi cu totii in arena romana, pentru a fi devorati de animalele salbatice, insa acestea i-au lasat in viata, asa ca au murit taindu-li-se capetele. Sangele Sfantului Ianuariu este pastrat la Napoli ca o relicva. Atunci cand este expus in catedrala, sangele se lichefiaza si incepe sa bolboroseasca, savantii nereusind pana acum sa dea o explicatie a acestui fenomen. Sfantul Ianuariu a trait si a murit in jurul anului 305 dupa Hristos. El este patronul bancilor de sange, al orasului Napoli si al eruptiilor vulcanice.

Sfantul Marian, pustnic

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 19 septembrie

Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

17 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 19 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
19 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 18, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.