2 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 2 septembrie sunt pomeniti Sfantul Mucenic  Mamant, Sfantul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului, si Fericita Ingrid, calugarita. Tot in aceasta zi se desfasoara Sarbatoarea lui San Estevan (Sfantul Stefan) si Sarbatoarea burmaneza Shinbyu.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 2 septembrie

Sfantul Mucenic  Mamant

Sfantul Mamant, din Cezareea Capadochiei, s-a nascut in conditii extrem de vitrege, atunci cand ambii sai parinti erau incarcerati pentru credinta lor in Dumnezeu. Tatal sau, Teodot, a murit in inchisoare, iar mama sa, Rufina, si-a dat duhul la scurt timp dupa nasterea lui, asa ca nou nascutul a ramas singur si neajutorat langa trupurile parintilor sai.
Un inger al Domnului a vizitat-o insa pe vaduva Amia, si i-a spus sa mearga la temnita pentru a-l salva pe copil. Amia a obtinut invoirea guvernatorului de a-i ingropa pe parinti si a-l lua acasa pe noul nascut. Copilul a fost numit Mamant pentru ca a fost mut pana in preajma varstei de cinci ani, primul cuvant rostit de el fiind “Mama”. In ciuda dezvoltarii sale tarzii, el a dat dovada de o neobisnuita inteligenta si, fiind crescut potrivit invataturilor Domnului, a devenit constient de timpuriu de adevarul credintei crestine. Atunci cand a implinit 15 ani, a fost arestat si adus in fata imparatului Aurelian. Imparatul, incercand sa crute viata baiatului, i-a spus sa isi renege credinta in Hristos numai prin rostirea catorva cuvinte, garantandu-i ca nimeni nu avea cum sa ii cerceteze inima. Sfantul Mamas a raspuns: “Nu il voi parasi pe Domnul Iisus Hristos nici in inima, si nici pe buzele mele”. A fost trimis spre schingiuire, dar a scapat miraculos si a trait o vreme in muntii din apropierea Cezareei, dedicandu-se singuratatii si rugaciunii, si imprietenindu-se cu animalele salbatice. In cele din urma, a fost descoperit de prigonitorii sai, si a murit injunghiat in piept cu un trident de catre un preot pagan.

Sfantul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Ioan Postitorul s-a nascut si a crescut in Constantinopol. Atunci cand a ajuns la maturitate, a lucrat ca fierar si batator de monede. A renuntat, totusi, curand la lucrurile lumesti, si a fost hirotonisit diacon, dandu-i-se sarcina de a imparti pomeni in Constantinopol.
Dupa moartea patriarhului Eutichie, in anul 582, Sfantul Ioan l-a urmat in aceasta demnitate, si a fost patriarh vreme de 13 ani, pana cand s-a odihnit in pace, in anul 595. Sfantul Ierarh Ioan Postitorul a fost cunoscut pentru marele sau ascetism si vigoarea lui de a posti, precum si ca un puternic intermediar intre oameni si Dumnezeu, si un vestit facator de minuni. Se spune ca obisnuia sa isi dea si ultima letcaie pentru a-I alina pe cei saraci. Dupa moartea sa, singurele lui posesiuni s-au dovedit a fi o veche sutana, o camasa si o lingura de lemn.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 2 septembrie

Sfantul Prooroc Samuel; Sfintii treizeci si sapte de Mucenici; Pomenirea Sfintilor Mucenici Sever si Memnon Chendirionul; Sfantul Mucenic Luchie sfetnicul; Sfintii Mucenici Iliodor si Soda.
Vezi Traditii si sarbatori din 20 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 2 septembrie

Fericita Ingrid, calugarita

Nascuta in Skänninge, Suedia, in secolul al XIII-lea, Sfanta Ingrid a trait sub indrumarea lui Petru de Dacia, un preot dominican. Ea a fost cea dintai calugarita dominicana din Suedia, iar in anul 1281 a intemeiat primul asezamant dominican din aceasta tara, numit Sfantul Martin din Skänninge. A murit in anul 1282, inconjurata de o aura de sanctitate.
Dupa plecarea ei de pe aceasta lume, moastele Sfineti Ingrid au prilejuit numeroase miracole, care au facut-o foarte populara. In anul 1405 a inceput procesul de canonizare a Sfintei Ingrid, episcopii suedezi sustinand cauza ei la Conciuliul din Constance. Dupa o cercetare a bisericii din anii 1416-1417, s-a concluzionat ca dovezile sfinteniei ei nu sunt clare. In anul 1497, cererea de canonizare a fost reactivata, iar in 1507 moastele ei au fost mutate in cadrul unei mari solemnitati, fara a avea loc insa confirmarea canonizarii. In timpul reformei, cultul ei s-a destramat, iar moastele Sfintei Ingrid au fost distruse.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 2 septembrie

Sfantul Mucenic Mamant; Sfantul Patriarh Ioan Postitorul al Constantinopolului

Alte traditii si sarbatori din 2 septembrie

Sarbatoarea lui San Estevan (Sfantul Stefan)

Festivitate anuala din pueblo-ul indian Acoma din New Mexico. Acoma este un satuc asezat pe un podis stancos, intemeiat in secolul al XII-lea, desemnat drept cea mai veche localitate inca locuita din America. In timpul anului, aici locuiesc numai 50 de persoane, dar cu prilejul sarbatorii lui San Estevan se aduna numerosi oameni din localitatile invecinate. Satul este dominat de cladirea bisericii San Estevan del Rey, construita in anul 1640, sub indrumarea Fratelui Juan Ramirez. Se spune ca Fratele Juan a castigat increderea locuitorilor din Acoma dupa ce a salvat un copilas gata sa cada de pe marginea podisului. Inapoierea copilului catre mama a fost considerata o minune. Pe 2 septembrie, are loc la Acoma o liturghie speciala si o procesiune. Statuia sfantului patron al satului, Sfantul Stefan (in spaniola, San Estevan) este scoasa din biserica intr-o piata unde sunt organizate dansuri traditionale, precum cele ale ursului, fluturelui si curcubeului. Crestinismul se impleteste cu reminiscemte ale credintelor pagane, precum sacrificii religioase rituale ale unor animale si rugaciuni pentru ploaie.

Sarbatoarea burmaneza Shinbyu

Shinbyu este o ceremonie burmaneza de initiere a baietilor. Potrivit credintelor traditionale respectate de multi buddhisti, fiecare credincios trebuie sa mearga cel putin o data in viata intr-o manastire pentru a-si aprofunda intelegerea religiei buddhiste. Sarbatoarea Shinbyu se inscrie in aceasta traditie. Parintii isi imbraca fii in vestminte asemanatoare celor purtate de Buddha inainte de a renunta la viata sa de print. Baietii defileaza pe cai albi de-a lungul strazilor si se bucura de un somptuos banchet organizat de parintii lor. Dupa aceea, merg la templu, unde li se rad capetele si intra in viata monastica pentru o perioada variind intre 3 zile si 3 luni.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
31 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 2  septembrie – Horoscop general Profil astrologic
2 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 2 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 01, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.