30 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 30 septembrie, sunt sarbatoriti Sfantul Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei, Sfintele Mucenite Ripsimia si Gaiani, si Sfantul Ieronim, preot invatator.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 30 septembrie

Sfantul Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei

Un om de vita nobila, inrudit cu casele imperiale ale Persiei si Armeniei, Sfantul Mucenic Grigorie Luminatorul s-a retras in Cezareea Capadochiei atunci cele doua mari familii au intrat in conflict. In acel loc a auzit pentru prima data cuvintele Evangheliei si a ajuns sa creada in Dumnezeu. Tot acolo s-a casatorit si a avut doi fii. Dupa moartea sotiei sale, s-a intors in locurile natale, si s-a pus in slujba lui Tiridades, regele Armeniei. Atunci cand Tiridades a aflat ca Sfantul Grigorie este crestin, l-a supus multor schingiuri si, in cele din urma, l-a aruncat intr-o groapa mlastinoasa , plina de reptile. Acolo, el a reusit sa ramana in viata vreme de 14 ani, fiind hranit in secret de o vaduva.
Dupa un timp, inversunarea regelui impotriva crestinilor s-a transformat in nebunie. Intr-un vis profetic, sora lui Tiridades a aflat ca fratele ei putea fi vindecat numai daca se punea capat suferintelor Sfantului Grigorie. Scos din locul chinurilorsale, Sfantul Grigorie l-a lecuit si l-a botezat pe persecutorul sau.  La cererea regelui, a devenit episcop al Armeniei, aducand apoi nenumarati oameni pe calea dreptei credinte, si fiind supranumit Iluminatorul Armeniei. Atunci cand a ajuns la o varsta respectabila, s-a dedicat unei vieti ascetice, si si-a dat duhul in pace in mainile Domnului.

 Sfintele Mucenite Ripsimia si Gaiani

Sfanta Ripsimia a fugit in Armenia, impreuna cu stareata ei, Sfanta Gaiani, si cateva surori calugarite, pentru a nu fi silita sa se casatoreasca cu imparatul Diocletian. Diocletian i-a trimis apoi o scrisoare lui Tiridates, regele Armeniei, cerandu-i acestuia sa i-o trimita indarat sau sa se insoare el insusi cu ea. Gasita de slujbasii lui Diocletian, Sfanta Ripsimia s-a mentinut ferm pe pozitie, declarand ca atat ea cat si celelalte calugarite sunt logodite cu Hristos si nu pot avea un sot lumesc. Chiar atunci, s-a facut auzita o voce din ceruri, zicandu-i:”Fii viteaza si nu te teme, caci sunt cu tine”. Mesagerii lui Diocletian s-au retras cuprinsi de teama, insa Tiridates a poruncit sa fie chinuita cu o mare cruzime: i s-a taiat limba, a fost orbita, spintecata in pantece si taiata pe intreg trupul. Inspirata de exemplul Sfintei Ripsimia, Sfanta Gaiani si alte doua calugarite au trecut prin aceleasi schingiuri, sfarsind prin a li se taia capetele. Celelalte calugarite au fost ucise cu sabia si aruncate drept prada animalelor salbatice.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 30 septembrie

Sfintele Mucenite Pistis, Elpis si Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) si maica lor, Sofia; Sfanta Mucenita Teodota; Sfintii Mucenici Pavel, Teodosie, Nicodim si Serafim; Sfanta Mucenita Irina.
Vezi Traditii si sarbatori din 17 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 30 septembrie

Sfantul Ieronim, preot invatator

Sfantul Ieronim (Saint Jerome) s-a remarcat prin pasiunea sa de a apara mereu dreapta credinta intru Hristos. A tradus cea mai mare parte din Vechiul Testament din limba ebraica, a scris numeroase comentarii despre Evanghelie, si a fost un exemplar calugar si preot. Sfantul Augustin a scris despre el:”Daca Ieronim nu stie ceva, acest lucru nu poate fi cunoscut de vreun alt muritor”.
Cunoscator al limbilor latina, greaca, ebraica, si caldaica, Sfantul Ieronim si-a inceput studiile in orasul sau de nastere, Stridon, din Dalmatia. A continuat sa se desavarseasca spiritual la Roma si Trier, in Germania. A calatorit in Palestina, investigand fiecare loc pe unde a trecut Hristos si ramanand cinci ani in desertul Calchiei, dedicandu-se acolo rugaciunii, postirii si invatarii. In cele din urma, s-a stabilit la Betleem, traind in pestera in care se spunea ca s-a nascut Mantuitorul. A murit aici pe 30 septembrie 420, si a fost inmormantat la Bazilica Sfintei Maria din Roma.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 30 septembrie

Sfantul Episcop Mucenic Grigore Luminatorul, apostolul armenilor



Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

28 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 30 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
30 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Posteaza si Profiti te premiaza cu un voucher.
    Anunta-ti si tu prietenii de noul website : www.profiti.ro
    Acest website este GRATUIT si dedicat Anunturilor de Mica si Mare publicitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru aceste informatii si pentru daruirea cu care scrieti.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.