7 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 7 septembrie are loc Inaintepraznuirea Nasterii Maicii Domnului si sunt pomeniti Sfantul Mucenic Sozont si Sfanta Regina, fecioara mucenita. Pe aceeasi data incepe sarbatoarea italiana de la Piedigrotta. In traditia populara romaneasca, in aceasta zi se tineau Cercurile Sfintei Marii celei Mici, ocazie cu care se spunea ca cine muncea risca sa i se verse oala cu mancare ce fierbea la foc, oparindu-i copiii. Aceasta sarbatoare era respectata contra izbiturilor, loviturilor, durerilor din jurul trupului si pagubelor de tot felul.
 Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 7 septembrie

Inaintepraznuirea Nasterii Maicii Domnului

In Geneza 28:10-17 din Vechiul Testament este descris visul lui Iacov despre o scara intre pamant si cer, pe care urcau si coborau ingerii. In Iezechel 43:27- 44:4 se face vorbire despre poarta de rasarit a templului, inchisa oricarui muritor, ce se va deschide numai in fata Domnului. In Pildele lui Solomon 9:1-11, se spune despre o casa zidita de intelepciune. Toate aceste scrieri sunt interpretate ca vestind-o pe Maica Domnului.

Sfantul Mucenic Sozont

Nascut in Licaonia, Sfantul Mucenic Sozont a fost un pastor ce s-a alaturat credintei in Hristos si a fost botezat Sozon sau Sozont, nume insemnand “salvare”. Obisnuind sa citeasca cu mare evlavie Sfanta Scriptura, ii placea sa-si impartaseasca cunoasterea pastorilor adunati cu el, aducand in acest fel pe multi la dreapta credinta si la botez.
Intr-o noapte, in timp ce statea sub un stejar, a avut o viziune cereasca ce i-a prezis mucenicia pentru Hristos. A mers apoi in orasul cicilian Pompeiopolis, unde se pregatea o sarbatoare  in cinstea unui idol din aur din templul pagan.
Nevazut de nimeni, a intrat in acel templu si a rupt una din mainile idolului, daruind aurul ei saracilor. Disparitia mainii a dat nastere unei mari zarve in oras. Multi oameni, suspectati ca ar fi profanat idolul, au fost supusi interogatoriilor si torturilor.
Nevrand sa provoace suferinte altora, Sfantul Sozont a mers in fata imparatului Maximian (284-305) si a declarat ca el rupsese mana idolului. “Am facut lucrul acesta”, a zis el, “in asa fel incat sa vezi lipsa de putere a zeului tau, care nu mi s-a impotrivit in nici un fel. Mi-as fi dorit sa il fac farame intru totul, pentru ca oamenii sa nu se mai inchine unui lucru facut de oameni”.
Plin de manie, imparatul a poruncit ca Sfantul Sozont sa fie schingiuit fara mila. Calaii l-au spanzurat si l-au lovit cu ghiare de fier, apoi i-au pus in picioare incaltari din otel cu ghimpi, si l-au purtat astfel prin tot orasul. Dupa asta, l-au spanzurat din nou si l-au batut cu bate din fier pana i-au rupt oasele. In mijlocul acestor grozave chinuri, Sfantul Sozont si-a dat sufletul Domnului. Din ordinul imparatului, sclavii au aprins un foc pentru a arde trupul mucenicului, insa, dintr-o data, s-a auzit un tunet inspaimantator, si o ploaie torentiala a stins focul.
Crestinii au recuperat trupul Sfantului Sozont in vreme de noapte si l-au ingropat asa cum se cuvenea. In preajma mormantului sau au fost vindecati miraculos multi oameni, mai tarziu ridicandu-se in acel loc o biserica in cinstea sfantului martir.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 7 septembrie

Aşezarea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu; Sfantul Apostol Tit; Sfintii Mina, Epifanie, Ghenadie si Ioan arhiepiscopul Constantinopolului.
Vezi Traditii si sarbatori din 25 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 7 septembrie

Sfanta Regina, fecioara mucenita

Sfanta Regina (in limba franceza Sainte Reine) este o sfanta martira din secolul al III-lea, nascuta in Autun, Franta, avand drept tata un pagan pe nume Clement. Mama ei a murit atunci cand a nascut-o, iar tatal ei a repudiat-o, ea traind apoi impreuna cu o doica crestina, care a botezat-o. Sfanta Regina o ajuta pe cea care o crestea avand grija de oi, in acest timp rugandu-se mereu Domnului si meditand la vietile sfintilor. A fost logodita cu proconsulul Olibrius, insa a refuzat sa renunte la credinta crestina pentru a se marita cu el, din aceasta pricina fiind torturata si decapitata lin localitatea Alesia din dioceza Autun, numita apoi Alise-Sainte-Reine in onoarea ei.
Se crede ca martiriul ei a avut loc fie in timpul persecutiilor lui Decius din anul 251, fie in vremea celor ale lui Maximian din 286.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 7 septembrie

Sfantul Mucenic Sozont

Alte traditii si sarbatori din 7 septembrie

Sarbatoarea de la Piedigrotta

Desfasurata la Napoli, Italia, intre 7 si 9 septembrie, sarbatoarea de la Piedigrotta este cunoscuta prin veselia si larma facuta de participanti. Potrivit legendei, acest festival comemoreaza distrugerea in anul 44 dupa Hristos a unui loc unde se desfasurau orgii, construindu-se apoi in acel spatiu o capela. O a doua explicatie este ca acea capela ar fi fost zidita in anul 1356, dupa ce Sfanta Fecioara Maria s-a aratat unui preot, unei calugarite si unui om pe nume Petru, spunandu-le tuturor acestora sa se inalte acolo acest sfant locas.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:

5 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

6 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 7 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
7 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.