Nasterea Maicii Domnului - Traditii si obiceiuri

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, o sarbatoare celebrata in ziua 8 septembrie atat de biserica ortodoxa, cat si de cea catolica, este asociata cu numeroase traditii, obiceiuri si superstitii pe cuprinsul intregii lumi crestine. Asemeni Adormirii Maicii Domnului, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului isi are originea in Ierusalim. Conform istoricilor, a debutat in secolul al V-lea, ca o celebrare a Bazilicii Sanctae Mariae ubi nata est, numita in zilele noastre Bazilica Sfintei Ana. In secolul al VII-lea a fost inclusa in liturghia romana, iar in secolul al XI-lea s-a raspandit in toata crestinatatea. In biserica copta si in cea a abisiniana, prima zi a fiecarei luni a anului este rezervata celebrarii Nasterii Maicii Domnului. Potrivit traditiilor apostolice, Sfanta Fecioara Maria s-a nascut fie Galileea Nazaretului, fie in Biserica Sfanta Ana din Ierusalim, fie in Tzippori, Israel, localitate unde a trait o vreme mama ei, Sfanta Ana.

Tradiții și obiceiuri  de ziua Maicii Domnului

In traditiile populare romanesti, ziua Nasterii Maicii Domnului marca pragul dintre vara si toamna, dupa care nu se mai purta palarie. De unde si zicala "A trecut Santa Marie / De-acum se spurca cainii-n palarie". Odata cu 8 septembrie, randunelele isi luau zborul spre tarile calde, iar serpii si gandacii se ascundeau in pamant, inspaimantati de vremea tot mai rece. Daca aceasta zi dadea semnalul inceperii culesului viilor si adunarii nucilor, ea vestea totodata ca buruienile de leac isi pierd puterile si nu ii mai pot ajuta pe cei suferinzi. Exista obiceiul de a se aprinde candela la icoana Maicii Domnului, lasand-o sa arda acolo pe durata intregii sarbatori. Nu era bine sa se munceasca pe 8 septembrie, si nici sa se manance ceva gatit la foc, ca nu care cumva oamenii sa atraga asupra lor bolesnite pocitoare ale fetei.

Intr-o traditie bulgareasca, in seara dinaintea zilei Nasterii Maicii Domnului, cei bolnavi faceau un aspru juramant. Dupa ce se prepara asa-zisul cozonac al Fecioarei Maria, oamenii suferinzi il rupeau in doua, una dintre jumatati aruncand-o in camin, iar pe cea de-a doua manacand-o, in vreme ce spuneau:"Atata timp cat mai voi trai nu voi mai pune in gura carne de capra. Pentru boala - un cozonac, pentru mine- vindecare si sanatate!" In continuare, ei turnau pe jos vin rosu dintr-o carafa de lut, restul bauturii fiind necesar sa il bea ei insisi. Pentru ca oamenii sa ramana zdraveni, acest juramant era bine sa fie pastrat pana la moarte.

In Malta, in ziua de 8 septembrie se celebreaza "Ziua Doameni Noastre / Maicii Domnului a victoriilor", intrucat, pe aceasta data, in anul 1565, cavalerii Ordinului Sfantul Ioan al Ierusalimului i-au infrant pe turci, dupa ce Malta fusese asediata de otomani vreme de patru luni.

In nordul Europei, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului se desfasoara ca un festival traditional al recoltei, fiind un prilej de a i se multumi Fecioarei Maria pentru belsugul de grane si a i se cere sa protejeze si recolta anului viitor.

Cu prilejul sarbatorii Nasterii Maicii Domnului, fermierii din regiunea Padurii Negre din Germania isi duc caii la Sfanta Margen, pentru a fi binecuvantati de catre preotul local. Caii sunt impodobiti cu harnasamente traditionale din alama, cu ghirlande de flori, si panglici colorate in coama si in coada. Atat barbatii, cat si femeile poarta costumele traditionale din valea Padurii Negre. Acest obicei poarta numele de Pferdeweihe, adica Binecuvantarea cailor.

Potrivit unei credintei englezesti, barbatii viteji si femeile virtuoase ce se nasc in ziua Sfintei Fecioare Maria au de trecut prin multe incercari, pe care, gratie prudentei si intelepciunii, au toate sansele sa le depaseasca.

In Nazare, supranumit "cel mai pitoresc oras al Portugaliei", se desfasoara anual, intre 8 si 18 septembrie, sarbatoarea "Doamna Noastra / Maica Domnului din Nazare". Biserica purtand acelasi nume a fost construita in locul unde se spune ca Fecioara Maria i-ar fi salvat viata lui Fuas Roupinho, care urmarea o caprioara alba atunci cand o ceata deasa l-a facut sa piarda controlul asupra calului sau. Maica Domnului a oprit calul, si, imediat ce ceata s-a ridicat, Rouphino a constatat ca se gasea pe marginea unei stanci, la 90 de metri deasupra oceanului. Numele Nazare al localitatii provine de la o statuie a Fecioarei Maria, adusa de la Nazaret de catre un calugar, in secolul al IV-lea. Ceremoniile culmineaza cu purtarea statuii  Macii Domnului pe umerii pescarilor locali, de-a lungul a trei procesiuni.

Nota: Imaginea ce insoteste acest articol este un detaliu din pictura lui Murrillo, "Nasterea Fecioarei".


Copyright © diane,ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Rozmarinul sau Trandafirul Fecioarei Maria - Legenda si simbol

Mesaje de Sfanta Maria | Felicitari ,urari si SMS-uri

Sfanta Maria in superstitii si traditii romanesti

Nasterea Maicii Domnului - Traditii si obiceiuri Nasterea Maicii Domnului - Traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on septembrie 07, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.