1 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 1 octombrie are loc sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului, si sunt celebrati Sfantul Apostol Anania, Cuviosul Roman Melodul, si Sfanta Tereza a Pruncului Isus, fecioara invatatoare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 1 octombrie

Acoperamantul Maicii Domnului

Pe data de 1 octombrie 911, in vremea imparatului Leon cel Intelept, s-a tinut o veghe de o noapte la biserica Vlaherna a Maicii Domnului din Constantinopol, la care s-au adunat numerosi credinciosi. Sfantul Andrei cel nebun dupa Hristos, impreuna cu ucenicul sau, Epifanie, erau si acolo, in spatele bisericii. In jurul orei 4 dimineata, Sfanta Maica a Domnului s-a ivit deasupra oamenilor, imbracata in vestminte stralucitoare, inconjurata de o aura orbitoare, si purtand in mainile-i intinse un val, ca un semn de protectie asupra celor aflati acolo. Sfantul Andrei i-a zis lui Epifanie:”Vezi cum Regina si Doamna noastra a tuturor se roaga pentru intreaga omenire?” Epifanie i-a raspuns:”Da, parinte. O vad si sunt inmarmurit de respect”. Acest sfant eveniment a fost consemnat in Viata Sfantului Andrei, scrisa de Epifanie.

Sfantul Apostol Anania

Sfantul Anania, ce a facut parte dintre cei 70 de apostoli, a fost cel  dintai episcop al Damascului. Dumnezeu i-a poruncit sa ii redea vederea lui Saul, fostul prigonitor al crestinilor, si apoi sa il boteze (Vezi faptele Apostolilor 9:10-19, 22:12). Saul a devenit un mare predicator, cunoscut sub numele de Apostolul Pavel.
Sfantul Anania si-a declarat cu indrazneala credinta intru Iisus in fata evreilor si paganilor, fara a se teme de pericolele ce il pandeau la tot pasul.
De la Damasc, a calatorit la Eleuteropolis, unde a vindecat multi suferinzi. Lucian, prefectul orasului, a incercat sa il convinga sa aduca sacrificii idolilor, si pentru ca Sfantul Anania a ramas neclintit in refuzul de a face asa ceva, a poruncit ca acesta sa fie supus unor groaznice torturi. Mai tarziu, calaii sai, pentru care Sfantul Anania s-a rugat sa fie izbavitii de Dumnezeu, l-au ucis lovindu-l cu pietre. Moastele sale au fost mutate la Constantinopol.

Cuviosul Roman Melodul

Nascuta in Emesa Siriei, probabil intr-o familie de evrei, Sfantul Cuvios Roman Melodul a fost diacon in Beirut, si apoi in Costantinopol, in timpul patriarhului Eufimie (490-496). Se stie ca era analfabet, fara nici o educatie muzicala, si fara a fi inzestrat cu o voce remarcabila, din acest cauza fiind dispretuit de unii clerici. Intr-o noapte, dupa ce Sfantul Roman s-a rugat Maicii Domnului, aceasta i-a aparut in fata, tinand in mana o bucata de hartie, pe care i-a cerut sa o inghita. In urmatoare zi, atunci cand se sarbatorea Nasterea Domnului, Sfantul Roman Melodul a urcat in amvon si, cu un glas ingeresc, a cantat un impresionant imn dedicat Sfintei Fecioare Maria. Toti cei prezenti au fost piternic impresionati de frumusetea cantecului si de vocea pura a interpretului. Cuviosul Roman Melodul a compus apoi mai mult de o mie de imnuri, numite “Kontakia”. Si-a dat sufletul in pace Domnului in vreme ce era inca diacon al Marii biserici din Constantinopol.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 1 octombrie

Preacuviosul Eumenie, episcopul Gortinei; Sfanta Mucenita Ariadna; Sfintele Mucenite Sofia si Irina; Icoana Maicii Domnului "Vindecatoarea".
Vezi Traditii si sarbatori din 18 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 1 octombrie

Sfanta Tereza a Pruncului Isus, fecioara invatatoare

Sfanta Tereza de Lisieux, numita si Sfanta Tereza a Pruncului Isus sau Mica Floare a lui Iisus, s-a nascut la Alençon, in Franta, pe 2 ianuarie 1873 si a murit la Lisieux pe 30 septembrie 1897.
A fost unul din cei sapte copii ai sfintilor parinti Louis si Zélie Martin, ce si-au consacrat amandoi viata lui Dumnezeu, in manastire. Crescuta potrivit invataturilor lui Hristos, si-a facut cunoscuta de mica vocatia spirituala. Educata de benedectini, a cerut sa fie admisa intr-o manastire carmelita la varsta de 15 ani, si, pentru ca a fost refuzata de stareata, a mers impreuna cu tatal ei la Papa Leon al XIII-lea, pentru a-i cere acestuia permisiunea de a-si dedica viata Domnului. Papa Leon a preferat sa lase decizia in mainile staretei, aceasta acceptand-o pe Sfanta Tereza in manastire in ziua de 9 aprilie 1888.
Felul cum si-a petrecut primii 11 ani de calugarie sunt descrisi in autobiografia ei, publicata la doi ani dupa decesul acesteia. Tradusa in anul 1911 in limba engleza, aceasta carte a devenit extrem de populara gratie simplitatii si devotiunii exprimate in cuvinte de Sfanta Tereza.
Vestea despre sfintenia ei si numeroasele miracole infaptuite prin intermediul ei au determinat ca Sfanta Tereza sa fie sanctificata la numai 17 ani dupa decesul ei, pe 10 iunie 1914.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 1 octombrie

Acoperamantul Maicii Domnului; Sfantul Apostol Anania, din cei 70; Cuviosul Roman Melodul; Sfanta Tereza a Pruncului Isus


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

29 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

30 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 1 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
1 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.