10 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 octombrie sunt sarbatoriti Sfintii Mucenici Evlampie si Evlampia, sora lui, Cuviosul Vasian, Cuviosul Teofil Marturisitorul, si Sfantul Francisc Borgia, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 10 octombrie

Sfintii Mucenici Evlampie si Evlampia, sora lui

Sfintii Evlampie si Evlampia au fost frate si sora, originari din Nicomedia, ce au suferit pentru Hristos in vremea imparatului Maximian. Sfantul Evlampiu a fost arestat pentru vina de a fi crestin, iar sora sa i s-a alaturat degraba, imediat ce a auzit despre incarcerarea lui. Cei doi au fost supusi unor crunte torturi, fiind, printre altele, aruncati in foc si intr-un cazan cu smoala incinsa, insa au trecut prin toate aceste groznice incercari ramanand mereu, in mod miraculos, nevatamati.
In cele din urma Sfantul Evlampiu a fost decapitat, iar Sfanta Evlampia si-a dat sufletul Domnului inainte de a i se taia si ei capul.

Cuviosul Vasian

Sfantul Cuvios Vasian din Constantinopol s-a nascut in estul Siriei si a dus o viata ascetica, de post si rugaciune, la Constantinopol, in timpul guvernarii piosului imparat Marcian (450-457). A fost egumen la o manastire in care traiau trei sute de calugari, printre acestia aflandu-se Sfanta Matrona (9 noiembrie), deghizata in straie de barbat. Sfantul Vasian si-a dus traiul in manastirea sa pana la o varsta inaintata, fiind vestit pentru viata sa virtuoasa si numeroasele sale minuni, pana cand s-a mutat in pace la Domnul.

Cuviosul Teofil Marturisitorul

Sfantul Cuvios Teofil Marturisitorul din Bulgaria s-a nascut in regiunea Tiberiadei. La varsta de 13 ani, a fugit de acasa pentru a merge la manastirea Selenteia. Acolo a evoluat spiritual sub indrumarea Sfantului Stefan cel Batran. Dupa trei ani, Sfantul Teofil a primit tonsura monahala. Atunci cand parintii sai au aflat unde era Sfantul Teofil, au venit la manastirea Selenteia si i-au cerut abatelui sa le trimita fiul, impreuna cu alti cativa calugari, pentru a intemeia o manastire in apropiere de casa lor. Egumenul le-a poruncit tuturor fratilor sai sa posteasca si sa se roage, astfel incat sa poata primi un semn ceresc. In cea de-a treia zi, s-a facut auzit in biserica un glas divin ce l-a binecuvantat pe Sfantul Teofil intru intemeiera unei noi manastiri, prezicand ca urma a deveni vestit pentru marile sale fapte spirituale.
In perioada controversei iconoclaste ce a culminat cu inscaunarea imparatului Leon Isaurianul, Sfantul Teofil s-a revoltat pe fata impotriva prigonirii icoanelor. Din porunca imparatului, a fost batut si dus pe strazile orasului asemeni unui criminal. Dupa aceea, Leon Isaurinaul l-a incredintat curteanului Ipatie, ce s-a straduit fara odihna sa il convinga pe Sfantul Teofil sa renunte la sfintele icoane. Cuviosul Teofil a ramas neclintit in credinta lui, reusind, in schimb, sa il converteasca el pe Ipatie intru venerarea icoanelor.
Drept dovada a validitatii icoanelor, Sfantul Teofil a dat exemplul sarpelui de arama al lui Moise (Numeri 21:9), cel al heruvimilor de pe Chivotul Legii, si insusi al Mantuitorului, ce isi intiparise chipul pe marhama lui Avgar, regele Edesei (16 august). Convins de aceste dovezi, Ipatie a castigat permisiunea imparatului de a-l elibera pe Sfantul Teofil Marturisitorul, acesta reintorcandu-se apoi la manastire. Cuviosul Teofil a mai trait putina vreme, dandu-si duhul in mainile Domnului in anul 716.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 10 octombrie

Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Romanesti; Sfantul Mucenic Calistrat; Sfintii Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon; Preacuviosul Parintele nostru Ignatie; Cuviosul Savatie.
Vezi Traditii si sarbatori din 27 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 10 octombrie

Sfantul Francisc Borgia, preot

Francisc Borgia (1510 – 1572) a fost un tanar nobil ce facea parte din curtea regelui Spaniei. A devenit duce la varsta de 33 de ani, si a dus o viata fericita impreuna cu sotia lui, Eleanor, si cei opt copii ai lor. Spre deosebire, insa, de majoritatea puternicilor nobili, el era un pios crestin, un adevarat om al lui Dumnezeu, a carui cea mai mare bucurie era sa primeasca cat mai des Sfanta Impartasanie. Traiul sau fericit s-a incheiat odata cu decesul sotiei sale. Sfantul Francisc Borgia a facut atunci un gest ce i-a uimit pe toti nobili spanioli; si-a dat ducatul fiului sau Carlos si a devenit preot iezuit.
La prima sa liturghie au venit atat de multi oameni incat a trebuit sa se faca un altar in afara bisericii. Superiorul sau l-a tratat insa contrar felului cum se obisnuise pana la varsta de 41 de ani. Cel ce fusese odata duce, trebuia sa il ajute pe bucatar, sa care lemne, si sa mature bucataria. Atunci cand le aducea mancarea preotilor si calugarilor, trebuia sa ingenuncheze in fata lor si sa se scuze pentru stangacia sa. Cu toate acestea, nu s-a plans niciodata. S-a maniat intr-o singura ocazie, atunci cand a fost tratat ca si cum ar fi fost inca duce.
Nu dupa multa vreme, umilul preot Francisc Borgia s-a remarcat prin numeroase lucrari inchinate Domnului, ajungand sa predice in numeroase locuri si sa sfatuiasca multi oameni importanti. A raspandit Societatea lui Isus in toata Spania si Portugalia. Dupa ce a fost ales Superior general al Iezuitilor, a trimis misionari in intreaga lume. Sub calauzirea sa, Iezuitii au fost de ajutor bisericii in multe parti ale pamantului. In pofida succeselor sale, Sfantul Francisc Borgia si-a pastrat mereu umilinta.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 10 octombrie

Sfintii Mucenici Eulampie si sora sa Eulampia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

8 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 10 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
10 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 09, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.