11 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 11 octombrie sunt celebrati Sfantul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi, Cuviosul Teofan Marturisitorul, si Sfintele Mucenite Zenaida si Filonila. In traditia populara romaneasca, Sfantul Filip este aparator de fiare salbatice.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 11 octombrie

Sfantul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi

Sfantul Filip a fost casatorit si a avut patru fiice, fecioare consacrate lui Hristos, fiecare dintre ele fiind inzestrata cu darul proorocirii. Atunci cand Apostolii au purces la alegerea diaconilor, Filip a fost printre cei alesi, alaturi de Sfantul Stefan, si alti cinci barbati credinciosi (Faptele Apostolilor 6). Sfantul Filip nu a fost numai un mare binefacator al celor saraci si al vaduvelor, ci si un puternic propavaduitor al Evangheliei.
Simon Magicianul a fost botezat dupa ce a vazut miracolele sale, si tot Sfantul Apostol Filip i-a botezat pe eunucii reginei Candatia din Etiopia. Spre sfarsitul vietii sale, Sfantul Filip a fost ales episcop, dandu-si apoi duhul in pace Domnului.

Cuviosul Teofan Marturisitorul

Sfantul Cuvios Teofan s-a nascut intr-o bogata familie de crestini din Arabia. El si fratele sau Teodor (27 decembrie) au devenit calugari la manastirea Sfantului Sava cel Sfant. In timpul persecutiei iconoclaste, au fost amandoi trimisi de patriarhul Simon al Ierusalimului la imparatul Leon Armeanul, pentru a apara venerarea sfintelor icoane. Imparatul a ordonat ca cei doi frati sa fie torturati si aruncati in temnita, poruncind apoi ca fetele sa le fie inscrise cu 12 versete iambice. Atunci cand prigoana impotriva icoanelor a incetat, Sfantul Cuvios Teofan a fost eliberat si a devenit, curand, episcop. El a suferit, pe de-a intregul, 25 de ani in apararea sfintelor icoane. Impreuna cu fratele sau, Sfantul Teofan a compus multe canoane si imnuri ce se regasesc pana astazi in slujbele bisericii. Sfantul Teofan s-a savarsit in pace in mainile Domnului.

Sfintele Mucenite Zenaida si Filonila

Rude ale Sfantului Pavel, Sfintele Mucenite Zenaida si Filonila au renuntat la averile lor si la cele lumesti , si au mers in cetatea Dimitriadului, unde au trait intr-o pestera, invatand pe oameni iubirea intru Hristos si vindecandu-i pre multi prin rugaciunile lor. Paganii nu au putut sa le treaca cu vederea minunatele fapte, asa ca au navalit in locasul lor, omorandu-le cu pietre, Sfintele Zenaida si Filonila primindu-si in acest fel cununile de mucenite.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 11 octombrie

Preacuviosul Hariton marturisitorul; Sfantul Prooroc Baruh; Cuviosii Chiril si Maria; Sfintii mucenici Ana, Ilarion, Tatiana; Sfintii Mucenici Alexandru, Alfeu, Zosima, Marcu, Nicon, Neonm Iliodor; Dreptcredinciosul Cneaz Veaceslav.
Vezi Traditii si sarbatori din 28 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 11 octombrie

Sfantul Filip, diacon

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 11 octombrie

Sfantul Apostol Filip, dintre cei 7 diaconi; Cuviosul Teofan Marturisitorul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

9 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 11 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
11 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.