15 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 15 octombrie sunt praznuiti Sfantul Sfintit Mucenic Luchian, Sfintii Savin si Vars, Episcopi, Cuviosul Eftimie cel Nou, si Sfanta Tereza din Avila, fecioara invatatoare. In traditia populara romanesca, in aceasta zi se lasau berbecii intre oi si nu era bine sa se puna vreo samanta in pamant, mai ales cea de secara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 15 octombrie

Sfantul Sfintit Mucenic Luchian

Sfantul Luchian s-a nascut la Samosata, Siria, intr-o familie de nobili. Dupa ce a beneficiat de o aleasa educatie si putea profita de averea si relatiile sale, a preferat sa se dedice celor sarmani si sa duca un trai ascetic, castigandu-si existenta prin scrierile sale si educarea copiilor.
A editat o noua editie a Vechiului Testament, purificand-o de interpretarile eretice. A slujit dreapta credinta ca preot in Antiohia. In vremea persecutiilor imparatului Maximian, a fost arestat in timp ce vizita Nicomedia, pentru a intari credinta crestinilor de acolo. A fost aruncat in temnita, fiind lasat sa piara acolo de foame si sete.

Sfintii Savin si Vars, Episcopi

Sfantul Savin a fost episcop in Catania Siciliei. Vrand sa se puna cu adevarat in slujba Domnului, s-a retras in salbaticie. Acolo a dus o viata ascetica, primind de la Dumnezeu darul de a face minuni si a cunoaste viitorul.

Cuviosul Eftimie cel Nou

Sfantul cuvios Eftimie cel Nou a fost un mirean pios, ce a respectat cu sfintenie invataturile Domnului atata vreme cat a fost casatorit si a trait in lume. Dupa o vreme s-a dus in pustie, straduindu-se intru ruga si post, si luptandu-se cu folos impotriva ispitelor diavolilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 15 octombrie

Sfantul Mucenic Ciprian vrajitorul si Sfanta Iustina fecioara; Sfintii mucenici David si Constantin; Preacuviosul Teofil Marturisitorul; Cuviosul Casian.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 15 octombrie

Sfanta Tereza din Avila, fecioara invatatoare

Nascuta in Spania, Sfanta Tereza din Avila s-a calugarit la varsta de 18 ani, castigandu-si apoi reputatia de mistica, reformatoare a bisericii si o crestina daruita cu trairea unor revelatii divine. A intemeiat o manastire, si a scris pentru surorile ei cartea “Drumul spre perfectiune”. Alte opere importante ale Sfintei Tereza din Avila sunt “Autobiografia” si “Castelul interior”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 15 octombrie

Sfantul Mucenic Lucian din Antiohia; Cuvioasa Tereza de Avila


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

13 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 15 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
15 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 14, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Ce interesant. Am un amic care se numeste Savin. Am sa il sun sa iiurez la muti ani. Nici el nu cred ca stie ca astazi este ziua lui de nume.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.