19 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 19 octombrie sunt pomeniti Sfantul Prooroc Ioil, Sfintii Mucenici Uar (Var), Felix preot si Eusebiu diacon, Cuviosul Ioan de la Rila, Sfantul Paul al Crucii, preot, si Sfantul Ioan de Brébeuf, preot si insotitorii sai, Mucenici.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 19 octombrie

Sfantul Prooroc Ioil

Sfantul Profet Ioil (anul 800 inainte de Hristos) a prezis pustiirea Ierusalimului. De asemeni, a proorocit ca Sfantul Duh se va revarsa peste toti oamenii, prin mijlocirea Mantuitorului lumii (Ioil 3:1-5). Imnograful Anatolius a asociat profetia Sfantului Ioil cu nasterea Domnului, spunand ca in paragraful Ioil 3:3, sangele se refera la intruparea lui Hristos, focul la Divinitate, iar stalpii de fum la Sfantul Duh.

Sfintii Mucenici Uar (Var), Felix preot si Eusebiu diacon

Sfantul Uar a trait in Egipt in timpul mai multor prigoane impotriva crestinilor (intre sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea). A fost comandant in armata romana si crestin in secret. Sfantul Uar (Var) a acordat ajutor multor crestini persecutati si intemnitati, obisnuind sa ii viziteze pe credinciosii inchisi in vreme de noapte, aducandu-le hrana, oblojindu-le ranile si incurajandu-i intru Hristos.
Odata, Sfantul Mucenic Uar a petrecut o intreaga noapte stand de vorba cu sapte calugari aflati in inchisoare, invatatori crestini ce fusesera batuti si infometati. Apoi, a mers impreuna cu ei pana la locul executiei lor. Judecatorul vazand credinta de neclintit a Sfantului Uar, a poruncit sa fie batut fara mila, pana cand a fost ucis. Dupa moartea lui, cei sapte calugari au fost decapitati.

Cuviosul Ioan de la Rila

In aceasta zi se comemoreaza mutarea moastelor Sfantului Ioan, staret al manastirii Rila din Bulgaria. Moastele cuviosului au fost duse din orasul Sredets (Sofia) la Tarnovo, capitala tinuturilor bulgare, in anul 1238.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 19 octombrie

Sfantul Apostol Toma; Sfantul Mucenic Ioan; Sfanta Mucenita Erotiida; Sfantul noul mucenic Macarie cel din Chios.
Vezi Traditii si sarbatori din 6 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 19 octombrie

Sfantul Paul al Crucii, preot

Sfantul Paul al Crucii (1694–1775), preot, fondator al Congregatiei Pasionistilor, s-a nascut, sub numele de Paul Daniel, la Ovada, in apropiere de Genova, fiind cel mai varstnic fiu al unui om de afaceri saracit, de origine nobila. Crescut in spiritul credintei crestine inca de mic, a refuzat atat oportunitatea de a beneficia de o mare mostenite, cat si pe cea de a se casatori cu o fata bogata. Dupa ce a luptat ca  voluntar in armata venetiana contra turcilor in anul 1714, a petrecut mai multi ani in rugaciune si izolare, inainte de a se decide, in 1720, sa se lase calauzit de o viziune pentru a infiinta o noua congregatie. Impreuna cu fratele sau mai tanar, Ioan, ce i-a fost tovaras si ajutor toata viata, si alaturi de alti cativa companioni, a intemeiat aceasta congregatie la Monte Argero, dupa ce a fost hirotonisit preot. Comunitatea sa avea in  vedere o viata religioasa in care se impleteau un trai monastic auster de penitenta cu o intensa devotiune fata de Patimile lui Hristos. Misiunea membrilor congregatiei sale era de a sta la capataiul celor bolnavi si muribunzi, a-i converti pe pacatosi si a-i readuce pe calea cea dreapta pe oamenii indepartati de Hristos. Multi novici au parasit comunitatea, gasind ca regimul lor de viata era prea auster. Congregatia a fost, in cele din urma, aprobata de papa, cu conditia de a se indulci traiul membrilor acesteia.
Sfantul Paul a fost un predicator foarte talentat, mai ales cand vorbea despre patimile lui Hristos. A fost, totodata, binecuvantat cu darurile profetiei, vindecarii si citirii secretelor ascunse in inimile oamenilor. Inca de timpuriu, a fost preocupat de reconcilierea Angliei cu Sfantul Scaun, un tel urmat cu insistenta de discipolii sai din secolul al XIX-lea, inclusiv de Domenic Barberi. Aprobarea papala finala a Congregatie Pasionistilor a venit in 1769, dupa care Sfantul Paul a trait mai ales la Roma, la Bazilica Sfintilor Ioan si Paul, daruita de Papa Clement al XIV-lea dupa ce Ioan, fratele lui Paul, a decedat in anul 1765. Catre sfarsitul vietii sale indelungate, a fondat o manastire a calugaritelor Pasioniste la Cornetto, in 1771. A murit la varsta de 80 de ani, pe 18 octombrie, si a fost inmormantat in biserica Sfintilor Ioan si Paul. A fost canonizat in 1867.

Sfantul Ioan de Brébeuf, preot si insotitorii sai, Mucenici

Sfantul Ioan de Brébeuf s-a nascut la Conde-sur­Vire, in Normandia, Franta, pe 25 martie 1593. S-a alaturat Societatii lui Iisus si a fost hirotonisit in 1622. Trei ani mai tarziu, a plecat voluntar intr-o misiune de crestinare la Quebec, Canada. In timpul urmatorului sfert de secol, cu scurte intreruperi, a lucrat pentru Hristos printre indienii Huron. Lucrarea sa a fost primejduita din cauza renegatilor hughenoti si a unei epidemii de varsta de vant ce a decimat multe sate indiene. Sfantul Ioan a parasit scurta vreme taramurile canadiene dupa ce Quebec-ul a fost capturat de englezi, dar s-a reintors apoi printre indienii Huron. In anul 1649, a fost capturat de indienii Iroquois, dusmanii triburilor Huron. Impreuna cu tovarasii sai, a fost ucis cu cruzime pe 16 martie 1649, la Sault Ste. Marie. Tovarasii sai, cu totii iezuiti, au fost: Isaac Jogues. Anthony Daniel. Gabriel Lalement, Charles Gamier, Noel Chabanel, John Lalande, si Rene Goupil. Sfantul Ioan de Brébeuf, patron al Canadei, a convertit sapte mii de indienei si a scris un dictionar si un catehism in limba Huron. A fost canonizat in anul 1930.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 19 octombrie

Preafericitul Ioil; Sfantul Mucenic Var


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

17 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 19 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
19 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 18, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.