20 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 20 octombrie sunt sarbatoriti Sfantul Mare Mucenic Artemie, Cuvioasa Matroana, Cuviosul Gherasim cel Nou, Sfanta Irina din Portugalia, Feciora Mucenita, si Sfanta Maria Bertilla, calugarita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 20 octombrie

Sfantul Mare Mucenic Artemie

Sfantul Mare Mucenic Artemie a fost un conducator de seama al armatei in vremea imparatului Constantin cel Mare. A fost daruit cu multe onoruri si privilegii gratie faptelor sale de vitejie. Numit vicerege al Egiptului, a contribuit din plin la raspandirea si intarirea crestinismului in regiunile egiptene.
A fost trimis de imparatul Constantin intr-o misiune de recuperare a moastelor Sfantului Apostol Andrei de la Patras, si a celor ale Sfantului Apostol Luca din Beotia. Aceste relicve au fost apoi asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, iar imparatul l-a rasplatit pe Sfantul Artemie pentru aflarea lor daruindu-i rangul de stapanitor peste Egipt.
Imparatul Constantin a fost urmat la tron de Iulian Apostatul, care, vrand sa reinstaureze paganismul, i-a sortit pe multii crestini intru moarte.

La Antiohia, noul imparat a poruncit ca cei doi episcopi de acolo sa fie torturati pentru ca refuzasera sa se dezica de Hristos. Sosind la Antiohia, Sfantul Artemie l-a acuzat in public pe Iulian Apostatul pentru necredinta sa. Infuriat peste poate, imparatul a ordonat ca Artemie sa fie schingiuit fara mila si sa fie aruncat in temnita. In chinurile sale, el s-a rugat Domnului, iar Hristos, impreuna cu ingerii sai, a aparut in fata sa, zicandu-i: “Prinde curaj, Artemie! Sunt alaturi de tine, te voi ocroti fata de orice rana ce iti va fi facuta si ti-am pregatit deja, in ceruri, cununa ta de glorie. Asa cum ai marturisit credinta ta fata de Mine oamenilor de pe pamant, la fel voi marturisi despre tine Tatalui Meu Dumnezeiesc. De aceea, incurajeaza-te si bucura-te, caci tu vei fi cu Mine in Imparatia Mea cereasca”. Auzind acestea, Sfantul Artemie s-a fericit si a adus nenumarate mutumiri Domnului.
In urmatoarea zi, Iulian Apostatul i-a cerut lui Artemie sa se inchine idolilor pagani. Vazand refuzul de neclintit al Sfantului, a poruncit ca acesta sa fie chinuit prin alte groaznice incercari. Sfantul Artemie a indurat fara a se tangui toate chinurile si i-a spus imparatului ca va fi pedepsit inncurand pentru prigoana impotriva oamenilor lui Dumnezeu. Iulian a indemnat la o si mai aspra tortura a sfantului si, in cele din urma, a dat porunca sa fie decapitat.
Moastele Sfantului Artemie au fost ingropate de crestini, iar profetia sa legata de moartea apropiata a imparatului s-a adeverit. Iulian Apostatul a plecat la razboi impotriva persilor. In apropiere de orasul Ctesifon, a dat peste un batran persan care a incuviintat sa isi tradeze compatriotii si sa fie calauza armatei lui Iulian. De fapt, acest asa-zis tradator l-a inselat pe imparat si i-a adus ostenii in salbaticia din Karmanit, unde nu era nici o urma de apa sau mancare. Istoviti, insetati si flamanzi, soldatii lui Iulian Apostatul au fost infranti de persi. In timpul bataliei, imparatul Iulian a fost ranit mortal de o nevazuta mana si o nevazuta arma. In mijlocul agoniei, Iulian a strigat: “M-ai infrant, galileanule!” Dupa moartea imparatului apostat, moastele Sfantului Artemie au fost mutate cu toate onorurile la Constantinopol.
Sfantul Artemie este chemat in ajutor de catre cei suferinzi de hernie.

Cuvioasa Matroana

Sfanta Cuvioasa Matroana s-a nascut in satul Volissos din Chios, intr-o familie bogata si pioasa, in secolul al XIV-lea. Inca de mica copila, si-a dovedit inclinatia spre misticism. Intr-o zi, si-a parasit parintii si a mers sa traiasca intr-o regiune pustie, unde a intemeiat o mica manastire pentru calugarite. Mai apoi, i s-au alaturat din ce in ce mai multe femei.
Sfanta Matroana a infaptuit minuni atat in viata, cat si dupa moarte, si a fost respectata in intregul Chios pentru traiul ei sfant si fara de prihana. Ea s-a aratat miloasa fata de cei saraci, si a vindecat numerosi suferinzi. Sfanta Cuvioasa Matroana este comemorata si pe 15 iulie, ziua in care a fost gasit capul ei.

Cuviosul Gherasim cel Nou

Sfantul Cuvios Gherasim cel Nou s-a nascut in satul Trikkala din Peloponeze. In tinerete, a devenit calugar pe insula Zakintos. A invat traiul neprihanirii impreuna cu marii asceti de pe Muntele Athos. A mers apoi la Ierusalim, unde s-a inchinat la mormantul Mantuitorului. Dupa ce a vizitat mai multe locuri sfinte din Ierusalim, Muntele Sinai, Antiohia, Damascul, Alexandria si Egiptul, s-a intors la Ierusalim, ajungand ingrijitor de candele la Sfantul Mormant.
Sfantul Gherasim a fost hirotonisit diacon, si apoi preot, de catre patriarhul Ierusalimului, Ghermanus (1534-1579). S-a retras in singuratate pe malul Iordanului, unde a petrecut 40 de zile in post si rugaciune. Primind binecuvantarea patriarhului pentru un trai de neglasuire, s-a dus la Zakintos, loc in care a ocolit oamenii si manacat numai buruieni. S-a mutat, dupa cinci ani, in Cefalonia, vietuind acolo intr-o pestera. A refacut biserica de la Omala, si a intemeiat o manastire de calugarite, in care a trait in ascetism si veghere timp de 30 de ani. Sfintenia straduintelor sale a fost rasplatita cu darul de a-i vindeca pe cei bolnavi si a alunga din oameni duhurile necurate.
La varsta de 71 de ani, Sfantul Cuvios Gherasim a simtit ca nu mai avea mult de trait. A binecuvantat calugaritele si si-a dat sufletul Domnului in pace, in vreme ce dormea, pe 15 august 1579. Doi ani dupa aceea, mormantul sau a fost deschis, si moastele sale au fost aflate intregi, inmiresmate si tamaduitoare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 20 octombrie

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah; Sfintii Mucenici Iulian Prezbiterul si Chesarie Diaconul; Sfantul Mucenic Polihronie; Cuviosul Serghie, Cuviosul Martinian; Sfantul Leontie Consulul; Sfintii Mucenici Eusebiu prezbiterul si Felix;  Cuviosii nouazeci si noua de parinti, care în insula Creta s-au nevoit.
Vezi Traditii si sarbatori din 7 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 21 octombrie

Sfanta Irina din Portugalia, Feciora Mucenita

Sfanta Irina s-a nascut in localitatea purtand in prezent numele de Tomar, din Portugalia. Descendenta a unei familii influente, a fost trimisa de parintii ei, dornici de a o proteja, la o scoala manastireasca. A studiat apoi un profesor privat . Iesea in lume doar pentru a participa la liturghii si a se ruga la sanctuarul Sfantului Petru. Cu toate acestea, s-a intamplat sa fie vazuta de un nobil pe nume Britald, care s-a indragostit nebuneste de ea. Ori de cate ori mergea la biserica, acesta o urmarea din umbra.  In cele din urma, si-a anuntat oficial intentia de a o curta, insa Sfanta Irina i-a raspuns cu fermitate ca nu se va marita niciodata cu el. Dupa ce Britald a cazut la pat din cauza dezamagirii, ea a mers la el pentru a-i explica ca nu se putea casatori cu el intruca se fagaduise celibatului dumnezeiesc.
Intre timp, profesorul ei, un calugar numit Remigius, i-a facut avansuri necuvenite, respinse de ea cu fermitate. Drept razbunare, Remigius a raspandit zvonuri defaimatoare despre Sfanta Irina. Aceste cuvinte mincinoase au ajuns pana la urma la urechea lui Britald, care, infuriat, a platit un soldat pentru a o omori. Asa s-a facut ca, intr-o zi, in timp ce se intoarcea de la rugaciune, Sfanta Irina a fost asasinata cu o singura lovitura de sabie.
Trupui Sfintei Irina a fost aruncat in raul Tagus. Mai tarziu, a fost descoperit intreg si nevatamat, ca si cum ar fi fost viu, de catre benedectinii din apropierea orasului Scalabris. Ei l-au inmormantat cu cinste, iar faima sfintenie ei s-a raspandit in scurt timp, capatand o amploare din ce in ce mai mare, ajungandu-se ca numele localitatii Scalabris sa fie schimbat in Santarem (Sfanta Irina).

Sfanta Maria Bertilla, calugarita

Sfanta Maria Bertilla (1888 – 1922) a vazut lumina zilei la Brendola, in nordul Italiei. Membra a Congregatiei Invatatorilor Sfintei Doroteea, Fiicele Inimilor Sacre, si-a petrecut intreaga viata ingrijindu-se de copii si de oamenii bolnavi. Sfanta Maria Bertilla  fost canonizata in anul 1961.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 20 octombrie

Sfantul Mucenic Artemie


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

18 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 20 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
20 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 19, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.