29 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 29 octombrie sunt celebrati Cuvioasa Mare Mucenita Anastasia Romana, Cuviosul Avramie, si Sfantul Narcis, patriarh de Ierusalim.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 29 octombrie

Cuvioasa Mare Mucenita Anastasia Romana

Sfanta Cuvioasa Anastasia Romana a trait la Roma in vremea imparatilor Decius si Valerian. S-a dedicat din frageda tinerete unei vieti de neincetata rugaciune, intrand intr-o mica manastire din Roma condusa de stareata Sofia. Arestata din cauza credintei sale crestine, a fost adusa in fata guvernatorului Probus, caruia i-a marturisit fara teama iubirea sa intru Hristos. Intrucat a refuzat sa se inchine idolilor, a trecut prin crude schingiuri, dandu-si, in cele din urma, sufletul in mainile Domnului. Un inger a calauzit-o pe Sofia pentru a recupera moastele Sfintei Anastasia, ce sunt venerate in zilele noastre la manastirea Grigoriou de pe Muntele Athos.

Cuviosul Avramie

Nascut intr-o nobila familie, Sfantul Avramie a parasit inca din tinerete viata lumesca (renuntand si la proaspata sa sotie) pentru a trai in singuratate ca si calugar. A stat in sihastrie timp de 50 de ani. Atunci cand fratele sau a murit, lasandu-si fiica de sapte ani, pe nume Maria, singura pe lume, Sfantul Cuvios Avramie a luat-o sub ingrijirea lui, aducand-o sa locuiasca intr-o chilie invecinata cu a lui. Desi Maria s-a daruit cu bucurie vietii monastice, atunci cand a implinit 20 de ani a cazut in pacat cu un calugar vicios ce vizita ermitajul. Mai mult decat atat, s-a aruncat apoi in bratele disperarii, gandind ca si-a pierdut mantuirea, si a parasit sihastria ajungand sa isi vanda trupul intr-un oras din apropiere. Sfantul Avramie, nestiutor de cele intamplate si de locul unde se gasea Maria, s-a rugat mereu pentru ea.
Intr-o zi, un calator i-a dezvaluit ce devenise nepoata sa si, fara a mai sta pe ganduri, Cuviosul Avramie s-a imbracat ca un soldat si a mers la casa de desfranare unde se afla Maria. Odata ajuns acolo, a cerut de ale gurii, atingandu-se pentru prima data in ultmii 50 de ani de vin si carne. Atunci cand Maria intrat in odaia lui, cu lacrimi in ochi, fara a o acuza de nimic, Sfantul Avramie si-a rugat nepoata sa paraseasca acel loc si sa se reintoarca in sihastrie. Maria a plecat impreuna cu el si, plina de cainta, s-a rugat continuu atat de fervent incat nu numai ca a fost iertata pentru pacatele ei, dar a primit si darul de a face minuni. Cuviosul Avramie s-a stins din viata la adanci batraneti, Maria urmandu-l in viata eterna dupa cinci ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 29 octombrie

Sfantul Mucenic Longhin sutasul; Sfantul Mucenic Evghenie si Sfantul Mucenic Alexie; Sfintii Mucenici Leontie, Dometie, Terentie si Domnin, care prin foc s-au savarsit.
Vezi Traditii si sarbatori din 16 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 29 octombrie

Sfantul Narcis, patriarh de Ierusalim

Desi viata din Ierusalimul secolele doi si trei nu era deloc usoara, Sfantul Narcis a trait peste o suta de ani. Unii sustin ca ar fi ajuns chiar la varsta de 160 de ani.
Nu se cunosc multe detalii despre el, dar se stie cu certitudine ca a facut multe minuni. Cel mai cunoscut miracol al sau a fost acela de a transforma apa in ulei pentru candelele din sfanta zi de sambata, atunci cand diaconii uitasera sa aduca ulei in biserica.
Sfantul Narcis a ajuns episcop de Ierusalim la sfarsitul secolului al II-lea. A fost binecunoscut pentru sfintenia sa, desi unii oameni il considerau prea aspru in eforturile sale de a impune disciplina in biserica. Unul din detractorii sai l-a acuzat la un moment dat ca ar fi comis o infioratoare marsavie. Desi acuzatiile impotriva lui nu au putut fi dovedite, Sfantul Narcis s-a retras din demnitatea de episcop, dedicandu-se traiului in sihastrie. Disparitia lui brusca din lume i-a facut pe multi sa creada ca a murit.
Dupa ce pe scaunul episcopal s-au succedat mai multi parinti, Sfantul Narcis a revenit la Ierusalim si a fost convins sa redevina episcop. Pentru ca era foarte varstanic, a fost adus alaturi de el un tanar episcop, pentru a-l ajuta sa isi duca la capat indatoririle.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 29 octombrie

Cuvioasa Mucenita Anastasia Romana; Cuviosul Avramie


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

27 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 29 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
29 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.