30 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 30 octombrie sunt comemorati Sfintii Mucenici Zenovie, Episcop, si Zenovia, sora sa, Sfantul Apostol Cleopa, si Sfantul Alfons Rodriguez, calugar.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 30 octombrie

Sfintii Mucenici Zenovie, Episcop, si Zenovia, sora sa

Acesti doi sfinti, frate si sora, au trait in orasul Egeea din Cicilia. Atunci cand parintii lor au murit, si-au impartit toata mostenirea celor saraci. Sfantul Zenovie era un doctor ce ii vindeca fara a cere nici un ban pe suferinzii ce venau la el, adeseori facand apel mai curand la Sfantul Nume al lui Iisus decat la doctoriile sale. Odata cu trecerea timpului, a devenit episcop de Egeea. In vremea persecutiilor indreptate contra crestinilor de catre imparatul Diocletian, Sfantul Zenovie a fost arestat si adus in fata guvernatoruluyi Lisias, care i-a cerut sa il renege pe Hristos si sa se inchine idolilor. Refuzul sau ferm a adus asupra sa crunte si felurite schingiuiri. Sfanta Zenovia, auzind ce i se intampla fratelui ei, s-a grabit sa i se alature si l-a certat in public pe guvernator. Cei doi au fost torturati impreuna, fiind, in cele din urma, decapitati.

Sfantul Apostol Cleopa

Sfantul Cleopa se numara printre cei 70 de Apostoli. In ziua Invierii lui Iisus, in timp ce calatorea impreuna cu Sfantul Luca de la Ierusalim catre Emaus, Hristos Cel Ridicat dintre morti a aparut in fata lor, asa cum se povesteste in cel de-al XIV-lea capitol al Evangheliei dupa Luca.
Evanghelia nu pomeneste numele insotitorului Sfantului Cleopa, insa, potrivit traditiei bisericii, acesta era insusi Sfantul Luca, care a relatat aceasta intamplare dupa ce a fost martorul ei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 30 octombrie

Sfantul Prooroc Osie; Sfantul Mucenic Andrei Criteanul; Aducerea Cinstitelor moaste ale Sfantului Dreptului Lazar; Sfintii Mucenici Cosma si Damian, Leontie, Antim si Evprepie.
Vezi Traditii si sarbatori din 17 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 30 octombrie

Sfantul Alfons Rodriguez, calugar

Sfantul Alfons Rodriguez s-a nascut la Segovia, Spania, pe 25 iulie 1532, ca fiu al unui bogat negutator, si a fost pregatit pentru cea dintai comuniune de catre Cuviosul Petru Favre, un prieten al tatalui sau.
In vreme ce studia cu Iezuitii din Alcala, a trebuit sa se intoarca acasa pentru a patricipa la funeraliile tatalui sau. In Segovia, a luat in primire afacerile familiei sale, s-a casatorit si a avut un fiu. Atunci cand acest baiat a murit, la fel ca si altii doi copii si sotia sa,  Sfantul Alfons Rodriguez si-a vandut afacerea si a cerut sa fie primit in randurile Iezuitilor. Lipsa lui de educatie, precum si sanatatea sa precara l-au facut mai putin pretuit pentru o viata religioasa, dar a fost acceptat ca frate mirean de catre iezuiti pe 31 ianuarie 1571. Dupa ce a trecut prin noviciat, a fost trimis la Colegiul Montesion de pe insula Majorca. Aici a lucrat ca portar timp de 24 de ani. Nebagat in seama de multi iezuiti din acel asezamant, a exercitat o puternica influenta asupra altora. Nu numai unii din tinerii invatacei de acolo, precum Sfantul Petru Claver, ci si unii oficiali locali si lideri sociali din imprejurimi veneau pentru a cere portarului Alfons Rodriguez sfat si indrumare.
Obedienta si penitenta au fost orientarile centrale ale existentei sale, la fel ca si devotiunea fata Imaculata Conceptie. A trecut prin numeroase experiente spirituale si a scris tratate religioase, foarte simple ca stil, insa iluminate de o autentica credinta. Sfantul Alfons Rodriguez a murit dupa o lunga suferinta pe 31 octombrie 1626, si a fost numit apoi patron al insulei Majorca in anul 1633. A fost beatificat in 1825 si canonizat in septembrie 1888, impreuna ca Sfantul Petru Claver.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 30 octombrie

Sfintii Mucenici Zenovie si sora sa Zenovia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

28 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 30 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
30 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 29, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.