6 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 6 octombrie sunt comemorati Sfantul Apostol Toma, Sfanta Mucenita Erotiida, si Sfantul Bruno, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 6 octombrie

Sfantul Apostol Toma

Unul dintre cei 12 de Apostoli, Sfantul Toma a fost galileean prin nastere. Numele sau inseamna “geaman”. In cel de-al douazecilea  capitol al Evangheliei dupa Ioan se descrie cum, avand indoieli despre inaltarea la cer a lui Iisus, Domnul a aparut in fata lui, spunandu-i “Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea, si nu fi necredincios ci credincios”, Sfantul Toma raspunzandu-i “Domnul meu si Dumnezeul meu!”. Prin acest eveniment, Sfanta Scriptura adevereste ca Hristos s-a ridicat la cer nu numai sufleteste, ci si trupeste, asa cum unele erezii pretindeau. Se sibliniaza astfel ca Hritos este Dumnezeu. Dupa Pentacost, Sfantul Toma a propavaduit Evanghelia la rasarit, aducand credinta crestina pana in indepartata Indie. Potrivit unor marturii, a sfarsit ca un mucenic, conform altora, si-a dat sufletul Domnului in pace. Sfantul Ioan Gura de Aur a precizat ca mormantul Sfantului Apostol Toma ar fi in Edesa, moastele sale ajungand acolo din India.

Sfanta Mucenita Erotiida

Sfanta Erodiita a fost ucenica Sfintei Capitolina, impreuna cu care a primit cununa de mucenita pe timpul imparatului Diocletian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 6 octombrie

Pomenirea zamislirii Sfantului slavitului inaintemergatorului si Botezatorului prooroc Ioan; Sfanta Mucenita Iraida fecioara; Cuvioasele surori Xantipi si Polixenia; Sfintii Mucenici Andrei si Ioan, Petru si Antonie; Sfantul Ierarh Inochentie; Sfantul nou Mucenic Nicolae Pantopolitul; Sfantul nou Mucenic Ioan din Konitsa.
Vezi Traditii si sarbatori din 23 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 6 octombrie

Sfantul Bruno, preot

Sfantul Bruno s-a nascut la Cologne, in onorabila familie Hartenfaust. A studiat la scoala catedralei de la Rheims si ,la intoarcerea la Cologne, a fost hirotonisit si a devenit preot la biserica Sfantului Cunibert. In anul 1056, a revenit la Rheims ca profesor de teologie, ajungand conducator al scolii, unde a ramas pana in 1074, cand a fost numit rector de Rheims de catre arhiepiscopul Manasses. Sfantul Bruno a a fost silit sa fuga din Rheims in 1076, atunci cand el si multi alti preoti au declarat ca Manasses era nepotrivit pentru a fi in oficiul legatului Papal. Mai tarziu, Sfantul Bruno a venit inapoi la Cologne, dar s-a indreptat inca o data catre Rheims, in anul 1840, cand Manasses a decedat, si, desi oameniii de acolo isi doreau sa fie arhiepiscopul lor, a decis sa duca o viata de sihastru. A devenit eremit sub obladuirea Sfantului staret Robert de Molesmes, dar s-a mutat apoi la Grenoble, impreuna cu sase tovarasi ai sai, in anul 1804. Aici i s-a hotarat de catre Sfantul episcop Hugh de Grenoble ca loc de ermitaj o zona pustie, montana,  numita La Grande Chartreuse, Alaturi de fratii sai, Sfantul Bruno a cladit un oratoriu si mai multe chilii, urmand regula stricta a Sfantului Benedict, si incepand astfel sa puna bazele Ordinului Cartuzian. Au imbratisat cu totii o viata de saracie, munca manuala, rugaciune, dedicandu-se traducerii unor manuscrise. Vestea despre aceasta comunitate s-a raspandit, iar in anul 1090, Sfantul Bruno a fost adus la Roma, impotriva vointei sale, de papa Urban al II-lea. Sfantul Bruno l-a convins pe papa sa ii permita sa isi reia viata ermita, intemeind apoi manastirea Sfanta Maria de la Torre din Calabria, si refuzand oferta papei de a ajunge arhiepiscop de Teggio. A devenit un prieten apropiat al contelui Robert de Sicilia, ramanand in Sicilia pana la moartea sa, pe 6 octombrie. Sfantul Bruno a scris mai multe comentarii despre psalmi si epistolele Sfantului Pavel. Numele sau a fost asezat in calendarul roman in anul 1623.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 6 octombrie

Sfantul Apostol Toma


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

4 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 6 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
6 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 05, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.