7 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 7 octombrie sunt praznuiti Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah, Sfintii Sfintiti Mucenici Iulian, Chesarie si Polihronie, si are loc sarbatoarea Sfintei Fecioara Maria, Regina Rozariului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 7 octombrie

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah

Sfintii Serghie si Vah erau nobili la curtea lui Maximian, apreciati pentru curajul, intelepciunea si dedicarea lor, dar care au cazut in dizgratia imparatului atunci cand acesta a aflat ca erau crestini. Cu prilejul unei mari sarbatori pagane, Maximian i-a chemat pentru a aduce jertfe zeilor impreuna cu el, insa Sfintii Serghie si Vah au refuzat cu fermitate sa i se alature in aceasta lucrare. Plin de furie, Maximian a poruncit sa fie deposedati de haine, inele si insemne ale rangului lor, si sa fie investmantati in straie de femeie. Apoi, a pus juguri de fier pe gaturile lor si i-a purtat pe strazile Romei, astfel incat sa fie batjocoriti de toata lumea. Imparatul i-a trimis, dupa aceea, in Asia, la guvernatorul Antioh, pentru a fi supusi torturii. Antioh isi capatase rangul gratie ajutorului Sfintilor Serghie si Vah, asa ca a incercat ;a inceput sa ii convinga sa renunte la credinta crestina, insa cei doi i-au raspuns:"Atat onoarea cat si dezonoarea, sau viata ori moartea nu mai sunt importante pentru cineva care vrea sa ajunga in regatul ceresc".
Antioh i-a aruncat in temnita si a ordonat ca Vah sa fie schingiuit cel dintai. Calaii l-au batut pe Sfantul Vah pana cand i-au zdrobit fiecare parte a trupului. Sufletul sau s-a strecurat printre oasele rupte si a fost dus de ingeri la Domnul. Sfantului Serghie i s-au pus in picioare incaltari cu cuie si silit sa mearga astfel in orasul sirian Resafa, unde i-a fost taiat capul cu sabia. Sufletul sau a mers in rai, unde a primit, alaturi de Sfantul vah, cununa de mucenic.

Sfintii Sfintiti Mucenici Iulian, Chesarie si Polihronie

Fiu al unor tarani, Sfantul Polihronie a devenit cunoscut inca din copilarie pentru pietatea si ascetismul sau. O data, in timpul unei cotropitoare secete, prin puterea rugaciunii sale, a dat nastere unui izvor in apropierea satului sau. Dupa ce a crescut, a mers sa munceasca la o vie din apropiere de Constantinopol. Chiar daca muncea zi de zi, nu se hranea decat o data la trei zile. Stapanul viei, vazand viata lui stricta de post si rugaciune, i-a dat o mare suma de bani si i-a zis:"Om al lui Dumnezeu, mergi acasa si roaga-te pentru mine". Cu acei bani, Sfatul Polihronie a cladit o biserica si a locuit in apropiere de ea pana cand a fost hirotonisit si a inceput sa slujeasca drept preot acolo. Sfantul Polihronie a mers la cel dintai Conciliu Ecumenic din anul 325, dovedindu-se a fi un fervent aparator al ortodoxiei, atragandu-si, din aceasta cauza, dusmania arianilor. Ontr-o zi, dupa moartea imparatului Constantin, arianii l-au atacat pe Sfantul Polihronie chiar la altar, in timp ce oficia sfanta liturghie, amestecandu-i in acest fel sangele cu cel al lui Hristos.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 7 octombrie

Sfanta Mare Mucenita si intocmai cu Apostolii Tecla; Cuviosul Coprie; Sfintii Mucenici Vitalie, Vasile, Serghie, Spiridon; Sfantul Vladislav; Sfantul Mucenic Galaction; Cuviosul Nicandru.
Vezi Traditii si sarbatori din 24 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 7 octombrie

Sfanta Fecioara Maria, Regina Rozariului

Octombrie a fost de mult timp respectata drept luna a Rozariului. Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului a fost introdusa in calendar dupa victoria din batalia navala de la Lepanto, din 7 octombrie 1571. Din anul 1716 si pana la inceputul secolulului al XX-lea, aceasta sarbatoare s-a celebrat in prima duminica din octombrie. Odata cu anul 1913, are loc in ziua de 7 octombrie. Rozariul este, in esenta, o rugaciune contemplativa, ce implica, potrivit papei Paul al VI-lea, "o linistire a ritmului vorbirii sau chiar o adastare a mintii, incurajand credinciosul sa mediteze asupra misterelor vietii Domnului".

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 7 octombrie

Sfintii Mucenici Sergiu si Vach; Preasfanta Fecioara Maria, Regina Rozariului


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

5 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

6 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 7 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
7 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 06, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.