8 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 octombrie sunt pomeniti Cuvioasa Pelaghia, Cuvioasa Taisia, Sfantul Simeon Batranul, si Sfantul Ioan Calabria, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 8 octombrie

Cuvioasa Pelaghia

Sfanta Cuvioasa Pelaghia era o actrita faimoasa din orasul Antiohiei, ce se ruga idolilor si ducea o viata depravata, incarcata de pacate. Indrumata intru crestinism si botezata de episcopul Nonnus, s-a retras pe Muntele Maslinilor din apropiere de Ierusalim, unde a trait in sihastrie, pretinzand a fi un eunuc cu numele de Pelaghie. A trait aici, in rugaciune si cainta, vreme de 3-4 ani, pana cand s-a savarsit din viata, in miresmele sfinteniei, la mijlocul secolului al cincelea. Mormantul ei de pe Muntele Maslinilor a devenit de atunci un loc de pelerinaj vizitat de numerosi credinciosi.
Se spune ca marea avere pe care a dobandit-o ca si curtezana a fost daruita bisericii dupa convertirea ei la dreapta credinta.

Cuvioasa Taisia

Sfanta Cuvioasa Taisia a trait in Alexandria. La varsta de 17 ani, a fost dusa de mama ei intr-o casa de toleranta, unde, gratie marii ei frumuseti, a reusit sa isi adune o mica avere. Sfantul Serapion, auzind despre Taisia si viata ei pacatoasa, a fost indreptat de catre Dumnezeu catre ea, pentru a o converti. Imbracat precum un soldat, el s-a dus la Taisia, i-a daruit aur si a mers in camera ei. Atunci cand usa s-a inchis, Sfantul Serapion si-a dat deoparte straiul de ostas, scotandu-si la iveala roba de calugar. El i-a marturisit apoi, cu lacrimi in ochi, despre muncile ce ii asteapta pe pacatosi, si despre milostentia infinita a Domnului, a carui dorinta este ca toti oamenii sa fie salvati, inclusiv pacatosii ce se caiesc pentru greselile lor. Inima Sfintei Taisa s-a inmuiat la auzul vorbelor calde si intelepte ale Sfantului Serapion, asa ca a fugit in piata publica, arzandu-si acolo toate hainele scumpe si toate lucrurile obtinute in urma comertului ei pacatos, si a mers, alaturi de Sfantul Serapion, la o manastire de calugarite. Aici s-a retras in singuratate in chilia ei, postind si rugandu-se, cautand cu sarguinta mila Domnului. Sfanta Taisia a trait in acest fel trei ani, de-a lungul carora zelul credintei sale a reusit sa le uimeasca pe celelalte surori. Intre timp, Sfantul Serapion s-a dus la Sfantul Antonie cel Mare, cerandu-i sa accepte penitenta Sfintei Taisia. Sfantul Antonie, impreuna cu fratii sai, a petrecut o noapte in rugaciune, si a primit o viziune cereasca in care i s-a spus ca Sfanta Taisia a fost gasita vrednica de iertarea Domnului. Sfantul Serapion a mers apoi la manastirea de maici, si a convins-o cu greu pe Sfanta Taisia sa isi paraseasca chilia. Dupa ce a trait 15 zile in comuniune cu celelalte surori, Sfanta Taisia si -a dat in pace sufletul Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 8 octombrie

Sfantul Serghie de Radonej, facatorul de minuni; Sfantul mucenic Pafnutie Egipteanul; Preacuvioasa Eufrosina; Sfantul Ierarh Gherman.
Vezi Traditii si sarbatori din 25 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 8 octombrie

Sfantul Simeon Batranul

Sfantul Simeon a fost un batran ce l-a recunoscut pe Mantuitor in Templu, atunci cand acesta era copil si a fost dus acolo de Maica Domnului, Sfanta Fecioara Maria. La vederea lui Hristos, Sfantul Simeon Batranul a spus:" Acum pot sa ma prapadesc in pace pentru ca ochii mei au zarit mantuirea pe care ai pregatit-o pentru toti oamenii".

Sfantul Ioan Calabria, preot

Sfantul Ioan Calabria s-a nascut in Verona, pe 8 octombrie 1873, fiind cel mai mic copil din cei sapte ai lui Carlo Foschi si ai Angelei Calabria. Din cauza saraciei familiei sale si a mortii tatalui sau a fost nevoit sa isi intrerupa studiile si sa isi gasesca de lucru. Don Pietro Scapini, rector la Sfantul Laurentiu, l-a ajutat apoi sa ajunga la seminariu. Si-a reluat studiile dupa ce s-a intors din armata, iar in anul 1897 s-a inscris la Facultatea de teologie, cu intentia de a deveni preot. O intamplare iesita din comun la determinat sa isi inceapa activitatea notorie de ajutorare a orfanilor si a celor abandonati: intr-o noapte de noiembrie, a gasit pe strada un copil parasit de ai lui si l-a adus in casa sa, hranindu-l si ingrijindu-se de el.
Hirotonisit preot pe 11 august 1901, a fost numit curator la biserica Sfantul Stefan si confesor la seminar. In 1907, a fondat "Congregatia servitorilor saracilor divinei providente", aprobata de episcopul Veronei pe 11 februarie 1932, si de catre papa pe 25 aprilie 1949. De atunci, aceasta congregatia s-a raspandit in intreaga lume.
Sfantul Ioan Calabria a murit pe 4 decembrie 1954, la varsta de 81 de ani, a fost beatificat de papa Ioan Paul al II-lea  pe 17 aprilie 1988 si canonizat de acelasi papa pe 19 aprilie 1999.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 8 octombrie

Cuvioasa Pelaghia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

6 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

7 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 8 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
8 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 07, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.