14 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 14 noiembrie, sunt pomeniti Sfantul Apostol  Filip, Sfantul Grigorie Palama, si Sfanta Veneranda.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 noiembrie

Sfantul Apostol  Filip

Sfantul Apostol  Filip, originar din Betsaida Galileei, a fost un harnic ucenic al legilor Vechiului Testament si al proorocilor. Atunci cand l-a intalnit pe Hristos, l-a urmat fara a mai sta pe ganduri si i-a spus lui Natanail :”L-am gasit pe El, despre care a pomenit Moise in poruncile sale si despre care au scris profetii”. Dupa Inaltarea lui Hristos, Sfantul Filip a fost ales sa propavaduiasca Evanghelia in Asia. A calatorit impreuna cu Sfantul Vartolomeu si sora acestuia, Mariamni, fiind fericiti cu totii sa treaca prin mari suferinte si persecutii pentru Domnul. In Hierapolis din Frigia, au vindecat-o pe sotia guvernatorului de o boala a ochilor, iar aceasta a ajuns astfel sa creada in Domnul.
Guvernatorul a fost atat de manios fata de convertirea nevestei sale, incat a poruncit ca Sfantul Filip sa fie rastignit pe cruce cu picioarele in sus. In clipa cand Apostolul Filip si-a dat sufletul Domnului, pamantul s-a deschis, inghitind in dansul atat pe guvernator , cat si pe multi preoti pagani. Numerosi pagani ce au supravietuit acestui cataclism s-au inspaimantat si au ajuns sa creada in Hristos, fiind botezati de catre Vartolomeu. Sfantul Vartolomeu a continuat sa propavaduiasca Evanghelia in multe alte locuri, iar Sfanta Mariamni a calatorit la raul Iordanului, unde s-a savarsit in pace.

Sfantul Grigorie Palama

Invataturile Sfantului Grigorie Palama au fost atat de influente in ortodoxie incat el este sarbatorit nu numai pe 14 noiembrie, ci si in vremea postului mare, in Duminica a doua, numita si Duminica Sfantului Grigorie Palama.
Fiu al unor nobili parinti, Sfantul Grigorie Palama s-a nascut (in 1926) si a crescut in Constantinopol. Familia sa l-a insotit mereu la liturghie, doi dintre fratii lui au mers cu el la Muntele Sfant, iar mama sa vaduva, alaturi de doua din surorile sale si multe servitoare din casa sa, a intrat in viata monastica. Sfantul Grigorie Palama a petrecut 20 de ani ca pustnic, vreme in care a trait cinci zile pe saptamana in singuratate, venind alaturi de fratii sai calugari numai samabta si duminica pentru sfanta liturghie si slujbele insotitoare acesteia.
In anul 1335, a fost chemat catre viata publica pentru a apara credinta si spiritualitatea credintei. Un grec traitor in Italia, Varlaam Calabrianul, a lansat un atac dur impotriva iesiahismului bisericii. De fapt, el a negat ca omul ar putea sa aiba o adevarata viziune a Domnului sau ca ar putea sa se unesca cu El in decursul vietii pamantesti. Sfantul Grigorie Palama a considerat ca acest atac se indrepta chiar impotriva credintei crestine si s-a vazut dator sa dea o replica. A parasit Muntele Sfant si a venit la Constantinopol, pentru a-si demonstra punctul de vedere. La Sinodul din Constantinopol din 1341, opinia Sfantului Grigorie a fost acreditata, iar Varlaam a fost condamnat pentru erezie.
Desi Varlaam s-a intors in Italia, unii dintre ucenicii sai au continuat sa ii propage ideile, fiind intrunite, din aceasta cauza, inca doua sinoduri, in anii 1347 si 1351, in care a fost aprobata pozitia iesiahastica.
In 1347, Sfantul Grigorie Palama a devenit episcop de Tesalonic, servind in aceasta demnitate pana la moartea sa. Imediat dupa ce s-a dus la Domnul, in anul 1359, venerarea lui s-a raspandit, ajungand pana la Constantinopol si Muntele Athos. In anul 1368, la numai 19 ani de la decesul sau, a fost recunoscut de biserica drept sfant.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 14 noiembrie

Sfintii Cosma si Damian, Doctori fara de arginti, si mama lor Teodota; Sfintele Mucenite Chiriena si Iuliana; Sfintii Mucenici Alexandru si Teodor; Sfintii Mucenici Alexandru, Dimitrie, Elisabeta.
Vezi Traditii si sarbatori din 1 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 14 noiembrie

Sfanta Veneranda

Sfanta Venerada (secolul al II-lea) a fost o fecioara si mucenica din Galia (Franta de astazi). Uneori, este identificata drept Parascheva, o sfanta comemorata in biserica ortodoxa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 14 noiembrie

Sfantul Apostol Filip


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:
12 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 14 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic

14 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.